Viruset identifieras
Den 7 januari meddelar WHO att viruset är ett tidigare okänt sådant tillhörande familjen coronavirus. Några dagar senare registreras första dödsfallet på grund av viruset efter att en 61-årig man som befunnit sig på den aktuella fisk- och köttmarknaden avlidit. Ytterligare ett par dagar senare offentliggör Kina det nya virusets genetiska kod.
Covid-19 når Europa
Den 24 januari rapporterar Frankrike att två personer testat positivt för viruset. Tre dagar senare identifieras fem fall i USA, alla nyligen hemkomna från Wuhan, och landet utfärdar ett förbud för resenärer från Kina.
Ytterligare tre dagar senare klassificerar WHO virusutbrottet som en internationell hälsoangelägenhet. Det är också Frankrike som rapporterar Europas första dödsfall efter att en äldre, kinesisk turist avlidit på sjukhus. Samtidigt avråder Sveriges utrikesdepartement från resor till drabbade områden i Kina.
Sverige får sitt första fall
Den 31 januari tas en kvinna i 20-årsåldern, nyligen hemkommen från Wuhan, in och isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Dagen efter klassar Sveriges regering viruset som en allmänfarlig sjukdom. Kort därefter döper det internationella organet ICTV coronaviruset till sars-cov-2 och sjukdomen den orsakar till covid-19.
Spridningen i princip global
Den 6 mars har antalet bekräftade fall globalt av covid-19 stigit till 100 000 och antalet döda överstiger nu 3 400. Ungefär samtidigt stänger Italien ned i princip hela samhället, den största inskränkningen av människors rörelsefrihet i Europa sedan Andra världskriget. Bara någon dag senare kommer också rapporter om det första dödsfallet i Sydamerika, i Argentina, vilket betyder att viruset nu spridit sig till alla fem kontinenterna: Asien, Afrika, Europa, Nordamerika och Sydamerika.
Europa blir epicentrum
Den 11 mars avlider den första svensken, en man i 70-årsåldern, i covid-19. Två dagar senare säger WHO att Europa är epicentrum för smittspridningen. Danmark stänger sina gränser mot omvärlden. Svenska UD avråder från alla icke-nödvändiga utlandsresor. De registrerade dödsfallen utanför Kina är nu också för första gången större än det officiella antalet smittade i landet där viruset först upptäcktes.
Italien fortsätter vara hårt drabbat och är det land som blir först att passera Kina i antal döda av covid-19. Spanien och Frankrike gör som Italien och inför utegångsförbud och nedstängning av samhället. Mot slutet av månaden meddelar WHO att viruset spridit sig till 183 länder och globalt skördat 35 000 offer.
Sverige sätter in åtgärder
I Sverige inför regeringen den 29 mars ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Detta sedan Folkhälsomyndigheten på bara någon vecka i början av månaden gått från att bedöma risken för samhällsspridning som ”måttlig” – den 2 mars – till ”mycket hög” – den 10 mars. Den 31 mars inför Sverige ett nationellt besöksförbud inom äldrevården.
En miljon fall
I april börjar de dystra milstolparna uppnås. Den 2 april har den globala dödssiffran stigit till 50 000 och de bekräftade fallen till en miljon. Den 6 april når Europa ensamt 50 000 döda och i USA räknas de avlidna till 10 000. I mitten av april nås också vårens topp avseende döda per dag med över 8 500.
I Sverige passeras gränsen tusen rapporterade döda den 14 april och 20 000 konstaterade smittade den 20 april. Samtidigt slopas karensdagen tillfälligt och möjligheten att sjukskriva sig utan läkarintyg förlängs från 7 till 14 dagar.
Ojämlikhet blottläggs
Den 7 april uppskattar FN-organet ILO att den arbetade tiden i världen minskat med 6,7 procent, motsvarande 230 miljoner arbetstimmar. Samma dag kommer data som visar att afroamerikaner i USA dör i oproportionerligt hög grad jämfört med vita amerikaner. Trots detta beslutar president Donald Trump att dra in landets anslag till WHO. En vecka senare föreslår han att patienter borde injicera desinfektionsmedel för att behandla sjukdomen.
Oxfam varnar för att upp till 6 procent av världens befolkning, runt 500 miljoner människor, nu befinner sig i fattigdom. Och en tredjedel in på månaden når den globala dödssiffran 100 000. En av få ljuspunkter är att befolkningen i Wuhan får lämna sina hem för första gången på flera månader.
Största nedgången sedan Stora depressionen
I USA konstateras i början av maj att bara under föregående månad har 20,5 miljoner amerikaner mist sina jobb, vilket skjutit upp arbetslösheten till nästan 15 procent. Det är siffror som inte setts sedan den stora depressionen på 1920- och 1930-talet. Samtidigt kommer de första rapporterna om stora flygbolag som lämnar in ansökningar om konkurs.
I maj varnar WHO och FN för att världen, liksom med hiv, aldrig kommer att bli av med viruset, och att en explosion av psykisk ohälsa kan vänta runt hörnet som ett resultat av den isolering människor tvingats till och på grund av den globala fattigdom som sprider sig i allt högre takt.
Spridningen tar ny fart
Efter att de registrerade dödsfallen per dag stadigt gått ned i några veckor börjar den globala kurvan vända olycksbådande uppåt igen i mitten av juni. Det händer ungefär samtidigt som flera europeiska länder lättar på restriktionerna för sina medborgare, men det är i första hand i andra delar av världen som smittspridningen ökar. Den 19 juni når Brasilien en miljon insjuknade och dödsfallen närmar sig 50 000. Mot slutet av månaden har över 500 000 människor över hela världen mist livet i covid-19 och de bekräftade fallen överstigit 10 miljoner.
WHO varnar för luftburet virus
Den 7 juli rapporteras att Brasiliens president Jair Bolsonaro testat positivt för coronaviruset. Samtidigt varnar WHO för att viruset kan vara luftburet, det vill säga inte bara överförbart genom droppsmitta via utandningsluft från människor. Donald Trump, som sedan länge hånat dem som bär ansiktsskydd, uppmuntrar oväntat amerikanerna att bära sådana och att försöka hålla social distans till varandra. Innan månaden är slut har bland annat Storbritannien infört karantänkrav på två veckor för resande från Spanien
Första vaccinet kommer
Den 11 augusti blir Ryssland första land att annonsera att en vaccin mot covid-19 tagits fram och godkänts för användning, detta efter mindre än två månaders kliniska försök på människor. Veckan före hade Donald Trump lovat sina väljare att ett vaccin skulle finnas tillgängligt i god tid före det amerikanska presidentvalet.
Europa tillbaka på vårens nivåer
Smittspridningen i Europa är i september tillbaka på samma nivåer som under våren och land efter land börjar återinföra restriktioner och utegångsförbud. Land efter land slår också nya rekord eller når egna milstolpar avseende antal smittade eller döda per dag. Från Grekland rapporteras att viruset tagit sig in i flyktinglägret i Moria.
AstraZeneca åker på ett bakslag i sina vaccintester, vilket sänker förhoppningarna om att ett vaccin ska kunna börja distribueras före årets slut. Den 29 september kommer beskedet om en miljon döda i covid19 globalt. USA, Brasilien och Indien står för lejonparten av dessa. I Sverige blir det tydligt i slutet av månaden att smittspridningen ökar igen.
20-procentig överdödlighet
Oktober inleds med att både president Donald Trump och hans fru Melania Trump testar positivt för covid-19. Inom någon vecka visar det sig att ett 30-tal anställda i Vita huset också testat positivt för viruset.
En studie visar att antalet dödsfall globalt mellan 1 mars och 1 augusti var 20 procent högre än normalt, och att två tredjedelar av dem kan tillskrivas coronaviruset. Nya restriktioner och nedstängningar av städer och samhällen införs på flera håll i världen och Europa utnämns återigen till smittspridningens epicentrum.
Sverige inför tuffare restriktioner
Under november är det allt fler medicinbolag som rapporterar framsteg i sina vaccinförsök. Bäst resultat tycks Pfizer och Biontech ha uppnått, med 95 procents effektivitet. Den 20 november fattar regeringen beslut om att förbjuda sammankomster med fler än åtta personer.
Vaccinet anländer till Sverige
På annandagen levererades de första vaccindoserna till Sverige och dagen efter påbörjades vaccinationen mot covid-19, med boende och personal inom äldreomsorgen som första mottagare. Enligt Folkhälsomyndigheten räcker denna första leverans till strax under 5 000 personer.
Källor: John Hopkins University, worldometers.info, Reuters, Think Global Health, coronakartan.se, Global Data