BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Översatts till lokala språk
Tittar man på en karta över hur hashtaggen har använts verkar den i första hand ha varit ett fenomen för de rika och engelsktalande länderna. En urvalsundersökning som Dagens ETC gjort med verktyget Keyhole visar att förutom USA och Kanada dominerar Västeuropa. Många Twitter-inlägg har också skrivits i Brasilien, Sydafrika, Australien och Indien samt Japan och några länder i Sydostasien. Östeuropa, större delen av Sydamerika, övriga Afrika och Sydasien och Mellanöstern (med undantag av Turkiet) har mycket färre poster. Men det är delvis en synvilla, eftersom det inte syns att taggen översatts till lokala språk. Det är kanske också en påminnelse om att det här är en rörelse som har startats på USA-baserade sociala medier. På den ryska Facebook-kopian VK finns till exempel bara ett par tusen poster. Vi har inte undersökt om den spridits på exempelvis iranska eller kinesiska sociala medier, men förmodligen ser det likadant ut där.
– Den här typen av rörelser börjar alltid någonstans och sprids sedan vidare. Så är det med #metoo-rörelsen också, den har mest omfattat USA och Europa, det har inte varit samma genomslag överallt i världen, säger Josefine Karlsson, som är biträdande kommunikationschef på biståndsorganisationen Kvinna till kvinna.
– Men jag tror att kvinnorörelsen fokuserar på de problem som är viktiga där de verkar. Vi vet att många ser upp till det svenska samhället och därför är det viktigt för oss i Sverige att visa att vi också har de här problemen, att vi också har en tystnadskultur. Det hjälper till att nyansera. I andra länder är andra saker viktiga, det kan vara tillgången till land och till försörjning. Det kanske handlar om fler och grövre övergrepp. Man man kan inte ranka de utmaningar som kvinnor står inför. #Metoo har visat att kvinnor berörs av sexuellt våld över hela världen, säger Josefine Karlsson.
Så har rörelsen spridits
Indien
I Indien diskuteras förhållandena på universiteten efter att en student lagt ut en lista på Facebook på 58 lärare som på olika sätt påstods ha trakasserat studenter eller medarbetare. Namnen hade samlats ihop anonymt i ett öppet Google-dokument. Tio kända feminister tog avstånd från listan i ett öppet brev på bloggen Kafila, där de hänvisade till att det var bättre att låta myndigheterna hantera saken. Sedan dess har en livlig diskussion förts i bloggens kommentarsfält. Men #metoo är betydligt större än så i Indien. Den indiska regeringen ändrade 2012 strafflagen efter en brutal våldtäkt i Delhi. Över 80 000 indier, privatpersoner och organisationer deltog i lagstiftningen genom att skicka in förslag och egna erfarenheter. #Metoo-kampanjen bygger vidare på detta.
Nordafrika
De arabiska varianterna آنا كامان# och وأنا_أيضا# används bland annat i Nordafrika, och liksom i Iran handlar en del av diskussionen om klädreglerna. Enligt nättidningen Al Bawaba riskerar kvinnor som anmäler sexuellt våld att själva bli anmälda för sex utanför äktenskapet, och många Twitterinlägg behandlar den problematiken.
Kina
Kina fick sin första lag mot våld i nära relation 2015, och det finns ingen samlad statistik. Enstaka mätningar publicerade i China Labour Bulletin har exempelvis visat att 70 procent av de kvinnliga fabriksarbetarna i Kanton utsatts för trakasserier. En artikel i den officiella tidningen China Daily, som försökte avfärda problemet, ledde till en intensiv debatt i kommentarsfälten och har nu avpublicerats. Enligt brittiska The Guardian undertrycker den kinesiska regimen rapporter om våld mot kvinnor eftersom den anser att det är ett problem som bara finns i Västvärlden.
Iran
Även om själva hashtaggen saknas finns dock rörelsen på många fler ställen. I Iran, där #metoo översätts #من_هم, påpekade användaren @mansourh-mo att tvånget att använda slöja (chador) inte på något vis skyddade mot trakasserier. Iransk tv har uppmärksammat berättelser om barn som utsatts för sexuellt våld av styvfäder eller skolpersonal.
Japan
I Japan utkom journalisten Shirio Itos bok ”Svart låda” strax efter att #metoo-kampanjen startade. Ito anklagade i maj författaren Noriyuki Yamaguchi, nära vän till Japans premiärminister, för att ha våldtagit henne. Fallet tystades då ner, och det har avslöjats att Tokyopolisen medverkade till det. ”Svart låda” är polisslang för fall som inte kommer att klaras upp. Enligt Japan Times är det ännu relativt få japanska kvinnor som postat vittnesmål, och det finns en diskussion i japanska medier om den traditionella undvikandekulturen.
Kairo
I Kairo, Egyptens huvudstad, öppnades redan 2010 hemsidan Harassmap som visar statistik över sexuella trakasserier i Kairo med dagliga uppdateringar. Efter revolutionen året därpå har intresset för den hemsidan vuxit starkt, enligt Al-Monitor. I april skapades en hashtag som ungefär kan översättas till ”första gången jag utsattes var min ålder …”. I oktober utsågs Kairo av Reuters till farligast för kvinnor bland världens megastäder, och #metoo-kampanjen blev därför ett välkommet tillskott till en aktivism som redan utvecklats ganska långt, och i direkt motsättning till de egna myndigheterna som försöker sopa problemet under mattan.
Tyskland
I Tyskland användes redan i januari 2013 hashtaggen #aufschrei på ungefär samma sätt som #metoo, efter att en liberal politiker anmälts för sexuella trakasserier mot en journalist. Då kom ungefär 57 000 vittnesmål på en vecka. På så vis har #metoo blivit en upprepning av ett fenomen som landet redan har upplevt. Diskussionen har därför funnit lite andra vägar – exempelvis diskuterar Mithu Sanyal i Die Tageszeitung manliga offer (och kvinnliga förövare) liksom homosexuella offer och förövare. Ungefär 1 000 personer, huvudsakligen kvinnor, demonstrerade den 28 oktober i Berlin med kravet att omvandla rörelsen till politiska förslag, vilket inte blev fallet efter #aufschreidebatten.
Frankrike
I Frankrike skapades en mer radikal hashtag, #balancetonporc (håll koll på din mansgris), och man talar om sexuella trakasserier som en form av ”omerta”, alltså en tystnad av det slag som upprätthålls av den sicilianska maffian. Det är ett sätt att poängtera att tystnaden kring manliga övergrepp faktiskt är ett problem i sig som hindrar myndigheterna från att bekämpa sexismen. Den 20 oktober organiserades demonstrationer i 29 städer runtom i Frankrike. Den 16 oktober, samtidigt som #metoo nådde Frankrike, överlämnade regeringen en proposition som ser över möjligheterna att straffa förövarna.