– Jag tycker att det är bra. Det blir en mer rimlig fördelning utifrån hur många som bor i Sverige, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).
Också de övriga svenskarna i parlamentet är positiva. Moderaternas Gunnar Hökmark ser det som en seger för de mellanstora länderna i Europa.
– Det var inte självklart eftersom en lång rad olika modeller för proportionalitet kunde gett oss färre platser. Jag är glad över att ha fått stöd för en linje som understryker de mellanstora ländernas betydelse för möjligheterna till olika majoriteter i stället för ett dominerande inflytande för de största länderna, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Transnationell lista het fråga
Frågan om vad som ska hända med de övriga stolarna efter Storbritannien debatterades hett i EU-parlamentet i veckan. Många federalister förespråkar ett system med en transnationell vallista, alltså en lista med kandidater som inte representerar ett enskilt land, utan kan komma från vilket EU-land som helst. Jakop Dalunde tycker att idén är intressant, eftersom nationsgränser spelar en allt mindre roll för många människor.
– Många har kanske föräldrar som kommer från olika länder, har själva studerat i ett tredje land och bor i ett fjärde land. De har kanske inte den starka kopplingen till att rösta på en politiker i ett enskilt land, utan vill snarare lägga sin röst på en europeisk politiker.
Men han valde ändå att rösta nej till förslaget.
– Vi är inte redo för det än, men idén är spännande, säger Jakop Dalunde.
Nästan samtliga svenska EU-parlamentariker röstade emot den transnationella listan.
– En sådan förändring skulle ta besluten ännu längre från medborgarna, säger Malin Björk (V).
Gunnar Hökmark håller med.
– EU skulle bli mer centralistiskt och elitistiskt med transnationella listor. Du blir vald av alla, men behöver inte stå till svars inför någon. De stora länderna skulle stärka sin makt och det skulle öppna upp för monster, som Le Pen och andra högerextrema krafter, säger han.
Turbulent omröstning
En förhoppning med förslaget om den transnationella listan var att en sådan skulle öka intresset för EU och få fler att rösta. Men Marita Ulvskog (S) tror inte att det är rätt sätt att få upp valdeltagandet. Hon förespråkar i stället att man helt enkelt ska minska ner på antalet platser i parlamentet och på så vis spara pengar.
– Det handlar om ett par miljarder kronor av EU:s budget, de pengarna skulle man kunna göra mycket annat för.
Efter en turbulent omröstning i EU-parlamentet i onsdags röstades förslaget om den transnationella listan ned. De tomma stolarna ska i stället sparas till framtida medlemmar. Exempelvis diskuteras just nu en utvidgning av EU till länderna på västra Balkan.
Men Cecilia Wikström (L) är inte nöjd, till skillnad från de övriga svenska ledamöterna. Hon menar att förslaget om transnationella listor skulle ha tagit den europeiska gemenskapen till en helt ny nivå, eftersom den skulle ha gett väljarna möjlighet att rösta på politiker även från andra EU-länder, vars ideologi man delar.
–Jag är besviken. Detta skulle sannolikt ha lett till att valet till Europaparlamentet verkligen handlat om EU-frågor och inte, som så ofta är fallet, nationell politik, säger hon.