– Det är hjärtskärande och oacceptabelt att unga tjejer och kvinnor utsätts för dessa vidriga brott, som berövar dem en trygg uppväxt och liv, säger hon efter att ha tagit del av granskningen, och lägger till:
– Vi har i två och ett halvt år med full kraft bekämpat covid-pandemin. Nu är det dags att på allvar ta tag i mäns våld mot kvinnor-pandemin, som har pågått i flera decennier, århundraden och i alla samhällsklasser. Att vi har låtit detta våldet mot hälften av jordens befolkning pågå gör mig förbannad. Det är verkligen dags att samhället agerar med full kraft och tillsammans, säger hon.
”Ska kosta rejält”
Det lagpaket som Evin Incir nu är huvudförhandlare för presenterades på den internationella kvinnodagen den 8 mars i år. I paketet ingår bland annat förslag om att samtyckeslagar ska införas i hela unionen och ett förbud mot könsstympning. I paketet ingår även förslag för att stoppa det online-baserade våldet mot kvinnor.
– De som delar material ska dömas. När brotten sker då ska de tas på allvar, det ska inte råda straffrihet. Det nya förslaget skulle också innebära att säkerställa att material på våldsutsatta i högre utsträckning hittas och plockas ner. Dessutom måste vi förhindra brotten från att ske genom att få till en attitydförändring i tidig ålder, säger Evin Incir.
Utöver förslag om strängare straff ingår också förslag riktade mot de onlineplattformar och sociala nätverk där nakenbilder och filmer sprids.
– Idag tjänar de miljoner, om inte miljarder på unga tjejers utsatthet. Man ska inte kunna tjäna pengar på andra människors utsatthet, däremot ska det kosta rejält att utsätta eller möjliggöra att någon annan utsätts för de här typerna av brott.
Görs tillräckligt inom unionen för att bekämpa den här typen av brott?
– Det är en katastrof och ett totalt misslyckande för hela EU att internetvåldet ökar. Varannan ung tjej i EU vittnar om att hon har utsatts för nätvåld och sexuellt våld. Att brotten sker är ett samhälleligt misslyckande i sig och att förövarna kommer undan med straffrihet är också ett misslyckande.
Har frågan om det online-baserade våldet varit förbisedd i Europa?
– Vi har medlemsländer i unionen som har vägrat, och än idag vägrar, att ratificera Istanbulkonventionen, som är den första regionala juridiskt bindande konventionen för att bekämpa könsbaserat våld både offline och online. Nu har vi dock tack vare EU-parlamentet säkerställt att vi har ett förslag till EU-direktiv som ska bekämpa våldet.
– Jag förväntar mig inte att det blir en lätt fight att ta i parlamentet och med medlemsländerna, men det är ett måste för att vi ska få slut på det lidande som unga tjejer och kvinnor dagligen utsätts för, säger Evin Incir.