Han skickar bilder på sin åttaåriga son, på pojkens tyska resehandlingar och från när han besökte Norrköping i början av förra hösten.
De fick mig att skriva under papper där texten bara var på ryska.
Men själv sitter 44-årige Hussein sedan några månader inlåst i ett migrantförvar i ryska Sankt Petersburg. Han har med nöd och näppe lyckats undkomma att bli soldat i ryska armén och tvingad att strida i Ukraina – som en ny krigstaktik från Vladimir Putin.
– De sa att jag skulle jobba för den ryska staten i ett år och lönen var bra. Men de fick mig att skriva under papper där texten bara var på ryska. Jag kunde inte läsa vad det stod, säger Hussein, som egentligen heter något annat.
Finland slog larm
I november förra året slog Finland larm om en kraftig ökning av antalet asylsökande migranter som försökte ta sig över gränsen från Ryssland. Finland jämförde situationen med det som skedde vid den belarusisk-polska gränsen på hösten 2021 och talade om en ”hybridkrigföring” av Ryssland.
Hussein var en av de som ville ta sig över. Han hade sett tips om rutten i olika Telegramgrupper. Men i samma veva som Finland började stänga sina gränsövergångar började rysk polis arrestera migranter där och på annat håll, om deras visum i Ryssland hade gått ut.
– När jag och några andra var på väg till den finska gränsen blev vi arresterade. Vi togs till ett fängelse, sedan till en domstol.
Ställdes inför ultimatum
I domstolen i ryska Karelen fick Hussein ett ultimatum: antingen skulle han utvisas, eller så kunde han ta ett ”jobb” för den ryska staten. Hussein fruktade att han skulle tvingas återvända till Somalia, så han skrev under det ryskspråkiga kontraktet, tillsammans med flera andra somalier, fem män från arabiska länder och en kubansk man som också var i domstolen.
Därefter kördes de i en buss söderut till ett militärläger vid den ukrainska gränsen. Först då gick det upp för dem att de förväntades ta sig på uniformer och strida för Ryssland.
– Jag blev väldigt upprörd över situationen och över hur de behandlade oss, säger Hussein, som insisterade på att han är en flykting och inget annat.
”Hade kunnat vara jag”
Han och några andra vägrade bli soldater och blev kvarhållna i ett läger. Det var därifrån Hussein i början av december tog kontakt med brittiska BBC som rapporterade om honom och den ryska taktiken.
Dagens ETC är det första svenska mediet som på egen hand kunnat bekräfta hur Ryssland lurar och tvingar asylsökande migranter att strida i Ukraina. Vi har haft kontakt med Hussein sedan han placerades i migrantförvaret, där han har tillgång till sin mobiltelefon en timme om dagen. Vi har fått ta del av ryska domstolshandlingar som bekräftar hur Hussein och några andra migranter lyckats riva upp armékontrakten.
Jag såg hur andra afrikaner och araber åkte till Ukraina.
Hussein berättar att andra migranter stannade kvar hos den ryska armén.
– Jag såg hur andra afrikaner och araber åkte till Ukraina. Det var även en ung somalisk man som undertecknade kontraktet som skickades till krigszonerna.
Hussein skickar en bild på den unga somaliern, där han bär rysk uniform och har sina händer surrade med ett buntband. Den kommer från ukrainska medier, som rapporterade i januari i år att armén hade tillfångatagit en somalisk soldat i rysk tjänst. Att döma av bilden tycktes han ha fått en huvudskada.
– Det där hade lika gärna kunnat vara jag, säger Hussein.
Får hem dem i kistor
Damelya Aitkhozhina är människorättsadvokat och Human rights watchs utredare för Ryssland och Centralasien. Hennes organisation har inte hunnit göra någon egen undersökning av den nya ryska taktiken, men hon är väl insatt i frågan.
– Det verkar som att man gör det som även Belarus gjorde för några år sedan, där man helt enkelt förvandlar migrationen till ett vapen. Och tyvärr hjälper inte inställningen hos länder som Finland. Efter att migranterna har fastnat vid gränsen har de inte kunnat få något nytt visum i Ryssland, och det har gjort dem särskilt sårbara.
Användningen av asylsökande som soldater ingår i en större kontext, där Ryssland också har rekryterat till armén bland ryska kriminella och bland centralasiatiska migranter, både sådana som satts i migrantförvar och som av någon anledning avtjänat fängelsestraff i Ryssland. Det har hänt att anhöriga i Kyrgyzstan och grannländer plötsligt fått hem familjemedlemmar i kistor, som de inte visste hade åkt för att kriga i Ukraina.
”Man behöver sin kanonmat”
I november 2023 läckte den oberoende ryska nyhetssajten Important Stories ett antal myndighetsdokument, som visade att den ryska staten särskilt prioriterade migranter som målgrupp att rekrytera soldater från.
I början av året ändrade man också den ryska lagstiftningen.
– Särskilt de migranter som riskerar utvisning. Och i början av året ändrade man också den ryska lagstiftningen, så att utlänningar snabbare kan bli ryska medborgare om de går med på att tjänstgöra i de väpnade styrkorna, säger Damelya Aitkhozhina.
Hon kan bara spekulera i varför de ryska makthavarna satt sådant fokus på att skicka icke-ryssar till att utföra Rysslands anfallskrig. Men ett viktigt skäl är sannolikt att man vill undvika en ny, stor våg av militär mobilisering.
– Den första mobiliseringen ledde till att hundratusentals ryssar lämnade landet. På sistone har också fruar till soldater som inte lösgörs från armén protesterat mot kriget. Det här vill man undvika framöver, men samtidigt behöver man sin kanonmat. Därför försöker man med outsourcing och lurar in sårbara grupper.
Sökt asyl – i Ryssland
Hussein och det fåtal andra migranter som lyckats riva upp armékontrakten har varit extremt tursamma, menar Damelya Aitkhozhina. Andra människorättsexperter hon talat med menar att det vanligtvis är omöjligt, men i det här ärendet kan det ha hjälpt att han kontaktade internationell media.
Själv vet Hussein inte vad som kommer ske härnäst för honom. Han är kvar i migrantförvaret, där folk ibland är inlåsta i åratal under miserabla förhållanden. Hans advokat har hjälpt honom sökt asyl i det enda tillgängliga landet – Ryssland.
– Jag skulle verkligen föredra att lämna Ryssland och få leva med mina barn istället. Men att stanna här är bättre än att återvända till Somalia.