Över 50 fordon, en helikopter och flera snöskotrar med ryska flaggor framfördes i förra veckan genom en gruvort på Svalbard.
Bild: Skärmdumpar Sociala medier från Telegram och VK (montage)
Dagens ETC
En rysk militärparad på Svalbard, tillresta ryssar som plockar ner Ukraina-plakat i en norsk gränsstad, och fiskare i ryska militäruniformer. I skuggan av Putins fullskaliga invasion av Ukraina gör sig Ryssland allt mer närvarande i Nordnorge.
– Mönstret är att de testar gränserna runt Barents hav, säger journalisten Thomas Nilsen.
I förra veckan publicerade det ryska ministeriet för utveckling av Fjärran Östern och Arktis en video som ser ut att föreställa en militärparad. I videon syns över 50 fordon, en helikopter och snöskotrar som framförs av män i militärliknande uniformer.
Filmen laddades upp på segerdagen, en av Rysslands viktigaste högtider, som firas den 9 maj varje år. Vid en första anblick tycks videon vara filmad i Ryssland. I själva verket utspelar den sig i gruvorten Barentsburg på Svalbard – i norskt territorium och mer än tusen kilometer från det ryska fastlandet.
– Den här paraden hade helt klart en militär prägel, även om det inte var militärer som genomförde den. Därmed är den inte olaglig enligt norsk lag, men inte desto mindre provocerande, säger Thomas Nilsen, journalist och redaktör på den norska tidningen The Barents Observer – som var först med att rapportera om paraden.
Händelsen fick forskaren Karen-Anna Eggen vid det norska Institutet för försvarsstudier att fråga sig om Norge är på väg att utveckla ett problem med ”små gröna män” – och syftar på de specialtrupper som 2014 utan nationalitetsbeteckning på uniformerna tog kontroll över halvön Krim.
”Jag menar inte att Nordnorge och Svalbard är i samma situation som östra Ukraina före Rysslands krig 2014, men när ryssar i militärliknande uniformer börjar promenera runt, finns det skäl att vara orolig”, skriver Karen-Anna Eggen vidare i ett inlägg på Twitter.
Ryssland testar gränserna
Nättidningen Barents Observer har bevakat Barentsregionen och Arktis sedan 2002. De senaste åren har Rysslands närvaro i regionen blivit allt mer påtaglig, säger Thomas Nilsen.
– Mönstret är att de testar gränserna runt Barents hav. Sedan 2014 har aktiviteterna blivit allt mer synliga, och ännu mer nu efter att den fullskaliga invasionen av Ukraina startade i februari i fjol, säger han.
De senaste månaderna har Barents Observer rapporterat om en rad händelser i den norska gränsstaden Kirkenes. I höstas kunde tidningen avslöja att den ryska ortodoxa kyrkan hade arbetat med att kartlägga stadens vattenförsörjning, och under segerdagen i förra veckan plockade en rysk man – som rest över gränsen till Norge – ner ett plakat som hade placerats vid ett krigsmonument i staden. Plakatet föreställde en ukrainsk soldat som dödades i Bakhmut i december förra året.
– Vi har också haft ryska fiskare som har gått i land i Kirkenes med uniformer som påminner väldigt väldigt mycket om ryska soldaters. Det är nästan olagligt, men de passerar aldrig gränsen. Det är uppenbart att de testar vilka reaktioner de får av norska myndigheter och politiker, säger Thomas Nilsen och lägger till:
– Det här är ett dilemma för Norge. Det är en balansgång mellan demokratiskt tillåtna församlingar, yttrandefrihet – och vad som eventuellt är ondsinta provokationer från Ryssland.
Hur reagerar Kirkenes och Svalbards invånare?
– Vi är som alla andra djupt oroade över den säkerhetspolitiska situationen i Europa och det vi upplever här är ju ingenting i förhållande till det som sker i Ukraina. Situationen här påminner om den kring Gotland för er, med ryska marin- och flygaktiviteter i Östersjön. Men det här är också samma Ryssland som har angripit Ukraina och det gör oss såklart oroliga. Vi är oroliga på liknande sätt som hela Europa är oroliga, säger Thomas Nilsen.