Ryskt civilsamhälle står upp mot Putin: ”Det är tid för protest”
Protest till stöd för Ukraina och mot den ryska invasionen – bilden är från Tyskland i tisdags.
Bild: Markus Schreiber//TT/AP
Dagens ETC
Krigshetsen är stor i ryska medier, men Putin har inte alla med sig. Ikväll protesterar människor i Moskva och Sankt Petersburg mot invasionen av Ukraina. Det är dock ett plågat ryskt civilsamhälle som bjuder regimen motstånd. – Det finns en stor trötthet, säger aktivisten och konstnären Daria Apachontjitj som lämnat landet efter att ha klassats som utländsk agent.
För ett år sedan lämnade Daria Apachontjitj Ryssland efter att polisen sökt igenom hennes lägenhet i Sankt Petersburg och lagt beslag på hennes dator. En månad tidigare hade hon klassats som utländsk agent. Den officiella förklaringen var hennes anställning för Röda korset, men hon tolkar det som ett straff för sin antimilitaristiska och feministiska aktivism och konstnärskap.
I dag bor hon i Georgiens huvudstad Tbilisi. När Dagens ETC når henne på torsdagsförmiddagen är hon som så många andra denna dag bedrövad.
– Jag hade ett hopp om att det bara skulle vara vapenskrammel. Nu har de visat att de är galna, helt galna, säger Daria Apachontjitj.
Viktigt med kontakter
Det finns ett ryskt civilsamhälle som kämpar för demokrati och mot militarism, understryker hon. Men uppförsbacken är stor.
– Man vet inte vad man ska göra. Det handlar inte bara om rädsla, det finns en stor trötthet, säger hon.
Mycket energi går åt till att stötta Rysslands många politiska fångar, menar Daria Apachontjitj. I november i fjol var antalet 420, enligt människorättsorganisationen Memorial. Dessutom har 1500 aktivister och journalister lämnat landet, uppgav oberoende ryska medier för ett år sedan.
Att ta emot pengar från utlandet är olagligt, vilket begränsar möjligheterna att stötta det ryska civilsamhället. Men Daria Apachontjitj pekar på betydelsen av kontakter med andra länder och att det motstånd som finns synliggörs utomlands.
– Tyvärr finns bilden av ryssar som hemska och aggressiva. Men människor är olika. Det är viktigt att visa det – att dela information, idéer, bjuda in varandra till varandras länder. Det är så man bekämpar nationalism och främlingsfientlighet, säger hon.
Protesterar på gatorna
Andrej Kalich i Sankt Petersburg är frilansjournalist och arbetar med ett nätverk av oberoende ryska journalister som verkar i väst. Han delar bilden av ett civilsamhälle som är skadeskjutet efter mer än två decennier med Vladimir Putin vid makten. Böter, fängslanden och våld från ordningsmakten har blivit vardag. Men ikväll går människor i Sankt Petersburg och Moskva ut på gatorna och protesterar mot invasionen.
– Vi måste gå ut, det är tid för protest. Vi kan inte bara vara rädda för att fängslas. Jag tror att människor successivt kommer att inse vad som pågår vid gränsen till Ukraina, säger han.
Budskapet är att stoppa kriget och dra tillbaka de ryska trupperna.
– Vi står med Ukraina, det är ett broderfolk. Där har vi varit på somrarna som barn, där har vi släktingar, säger Andrej Kalich.
Han beskriver de statskontrollerade mediernas rapportering som ”verktyg för krig”. Och de oberoende medierna är få och små.
– Det finns ett fåtal oberoende journalister kvar i Ryssland, de flesta lever i exil i andra länder. För de flesta är det för svårt att verka som journalist. Tidningen Novaja Gazeta är ett undantag, den har använts av Putin för att påstå att det råder yttrandefrihet i Ryssland, säger Andrej Kalich.
Framtida soldater
Daria Apachontjitj betraktar med sorg ett ryskt samhälle som hon anser vara genomsyrat av militarism. Det uppstod inte med Vladimir Putin, betonar hon, utan kan kopplas till Rysslands historia som stormakt.
Som exempel nämner hon firandet av ”dagen för moderlandets försvarare” som firas den 23 februari och alltså inföll dagen innan det fullskaliga angreppet på Ukraina.
– Dagen används för att påminna ryska pojkar om att de är framtida soldater, säger Daria Apachontjitj.
Det ryska firandet av den internationella kvinnodagen den 8 mars ser hon som den andra sidan av samma mynt.
– Det är en dag för moderskap och skönhet. Antifeminism är en del av Putinregimens program. De förstår att feminister aldrig stödjer krig, säger Daria Apachontjitj.