Ryska aktivisten: ”Många börjar inse att Putin ljuger”
Bild: Alexander Zemlianichenko/TT & Telegram/Bechá
Dagens ETC
Paniken sprider sig i Ryssland efter Putins tal om mobilisering. Över tusen demonstranter greps i de första protesterna sedan krigsutbrottet, enligt människorättsorganisationen OVD-info. På polisstationer fick många män Putins order svart på vitt i handen – en kallelse till värvningskontoret.
– Det betyder i princip en biljett till fronten, säger Mariia Lakhina i den ryska motståndsrörelsen Vesna.
Alexander Jakobsson
Rysslands invånare fick en chock efter att president Vladimir Putin i onsdagens tal till nationen utlyste en allmän, men delvis, mobilisering av landets reservsoldater. Senast det hände var under andra världskriget. Försvarsministern Sergej Sjojgu förtydligade sedan presidentens besked med att det omfattar 300 000 ryssar som nu måste ställa sig till militärens förfogande.
Mariia Lakhina, koordinator för demokratiogranisationen Vesna som samordnar protestkampanjer mot Putins regim, berättar över en skakig internetuppkoppling att mobiliseringen kommer drabba familjer från hela samhället och över samhällsklasserna. Enligt henne går ingen av Rysslands unga män säker längre.
– Det signalerar att Putin är desperat och rädd för att tappa kontrollen när militären förlorar territorium i Ukraina, säger hon.
Hon uttrycker oro över att regimen nu kommer bli än mer brutal, både i Ukraina och på hemmaplan. På onsdagskvällen greps och häktades 1 323 personer runt om i landet, i de första protesterna sedan förbudslagar mot att kritisera kriget infördes i våras.
Fängelse i 15 år
Enligt Mariia Lakhina passade myndigheterna på att ge de unga män som togs till polisstationer en inkallelseorder.
– Männen i Ryssland står inför två val. Antingen vägrar du skriva upp dig på värvningslistorna med risk för att hamna i fängelse i 15 år eller så åker du till fronten, säger hon.
Rädslan för att kallas in har bidragit till att framför allt unga utbildade män väljer att gå under jorden med målet att lämna landet. Men förutsättningarna är svåra. Priset för flygbiljetter till de länder som fortfarande välkomnar ryska medborgare mångdubblades efter Putins tal. Att lämna Ryssland via landgränsen har blivit en nästintill omöjlig uppgift om du inte har pengar att muta gränsvakter.
Svårast har de som bor på landet, berättar Mariia Lakhina.
– Bor du i en småstad och har familj att försörja är det svårt att lämna allt och gömma sig. Där är det också lättare för familjemedlemmar och myndigheter att ha koll på dig jämfört med i städer som Moskva och Sankt Petersburg, där du kan flytta runt och vara mer anonym, säger hon.
Inställningen till militären är också mer positiv på den ryska landsbygden. Enligt Mariia Lakhina rekryteras de flesta till militären från mindre samhällen i områden som Sibirien, där folk lever under svåra förhållanden. Hon berättar att propagandan att ansluta sig till elitstyrkan Wagner blir allt mer påtaglig på sociala medier. Hon påpekar samtidigt att organisationen är förbjuden enligt rysk lag.
– Det är för många den enda vägen ut från fattigdom, säger hon.
Oro för att Putin avsätts
Maria tycker sig ändå se en tydlig förändring hos människor efter Putins besked.
– Folk som stöder kriget har börjat reagera och frågar nu varför vi ska kalla in 300 000 om bara 5000 ryska soldater har dött. Många börjar inse att regimen ljuger, säger hon.
Hur intakt Putins maktställning är i Kreml har hon svårt att svara på. Enligt henne är det bara militären som skulle kunna avsätta Putin i nuläget – ett scenario som hon oroas allt mer över.
– Om militären tar makten från Putin skulle det innebära ett ännu hårdare styre, det vill vi inte, säger hon.