Över 100 miljoner turister förväntas besöka Ryssland under pågående fotbolls-VM, och precis som under vinter-OS i Sotji för fyra år sedan, förväntas prostitutionen och människohandeln att öka dramatiskt i samband med det jättelika evenemanget. Dagens
Dagens ETC möter Elena Timofeeva, grundare av den ryska antitraffickingorganisationen Safe House Foundation, som inte bara tror, utan vet att så är fallet.
– Vi tror inte bara att det kommer öka, utan vi ser att det är så, i och med att allt fler hör av sig till oss, säger hon.
Att sälja sex är straffbart i Ryssland, men trots förbudet är prostitutionen omfattande och sker helt öppet. Tillförlitlig statistik på hur många som är drabbade saknas, eftersom polisen inte tar brottsligheten på allvar, menar Elena Timofeeva.
– Straffet för att sälja sex är bara böter, men den ryska polisen missbrukar sin maktställning. Det är inte ovanligt att de tar in en prostituerad till stationen över veckoslutet, för att utnyttja henne sexuellt och stjäla hennes pengar. Jag vet detta eftersom jag tidigare har jobbat i den uppsökande hjälpverksamheten, säger hon.
Prostitution socialt accepterad
Enligt det ryska inrikesministeriet finns omkring en miljon prostituerade i landet, men mörkertalet är stort. Icke-statliga organisationer menar att siffran är betydligt högre. Detta till följd av att det anses socialt accepterat att köpa sex i Ryssland samt att det är svårt för prostituerade att finna hjälp för att ta sig ur sin utsatthet.
De ryska myndigheterna gör inte mycket för att stävja prostitutionen, utan framhärdar i att människohandel inte är något utbrett problem i landet, förklarar Elena Timofeeva.
– Vi försöker verkligen att arbeta tillsammans med polisen, för att få upp deras ögon inför problemet med människohandel och prostitution. Vi försöker informera och utbilda dem i ämnet. Det fungerar till och från, men för att de ska gripa någon för koppleri eller traffickingbrott ska de i princip ertappa någon på bar gärning, vilket aldrig händer, säger hon.
Samhället blundar
Det stora problemet är det ryska rättssystemet, menar Elena Timofeeva.
– Det finns ingen nationell handlingsplan för att stävja människohandeln och den federala lagen är väldigt svag och otillräcklig, varför få ärenden utreds av polisen och går vidare till domstol.
Därutöver tillkommer samhällets brist på hjälp och stödinsatser.
– Det finns ingen statlig hjälpverksamheten för de drabbade och inga utbildningssatsningar eller informationskampanjer för att upplysa allmänheten om att sexköp är samma sak som att understödja trafficking. Staten inte bara ignorerar problemet, utan motarbetar oss rentutav. Inför OS i Sotji blev vi ombedda att inte dra uppmärksamhet till frågan, nu inför VM har situationen varit i princip densamma, säger Elena Timofeeva.
Ökad rekrytering inför VM
Enligt ryska medier har det inför fotbolls-VM pågått en massrekrytering av prostituerade till de städer där matcherna spelas. Webbtidningen Regnum rapporterar om att de annonser, som illa dolt erbjuder arbete som prostituerad via den ryska sociala medie-plattformen VK, ökade från 842 till 8 424 stycken, bara från februari till mars i år. Elena Timofeeva bekräftar att även hennes organisation uppmärksammat denna dramatiska ökning.
– De flesta kommer från före detta Sovjetstater som Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Uzbekistan och Tadzjikistan. De är fattiga och gör detta för att de inte ser någon annan möjlighet till att kunna försörja sina familjer. Andra blir inlurade i det, genom att få kontrakt på andra typer av jobb, för att sedan först på plats tvingas in i prostitutionen, säger hon.
”Finns inga lyckliga horor”
Till de debattörer i prostitutionsfrågan som förespråkar kvinnors rätt till att få sälja sex, vill hon bara säga att det inte finns några ”lyckliga horor”.
– Av alla de flickor och pojkar jag har mött i den här branschen under alla mina år, har jag aldrig någonsin mött någon som inte har varit skadad eller utsatt för övergrepp, innan de bestämde sig för att börja sälja sin kropp. Det fria valet är skenbart.
Då hon för första gången (2005) var ute på uppsökande hjälpverksamhet mötte hon många barn som befann sig i gatuprostitution.
– Jag mötte pojkar och flickor i 11–14-årsåldern som var gatuprostituerade. Alla sa att de gjorde det för att de själva ville. Att de behövde få in pengar till sin familj och att skolgången ändå bara var bortkastad tid för dem, säger Elena Timofeeva.
Det exemplet tycker hon är talande även för de vuxna individer som prostituerar sig.
– De säger: ”Nej, låt mig vara. Det här är mitt eget val”. Och många väljer att tro dem, för att de är vuxna människor. Men det handlar om psykosociala skyddsmekanismer. Det är ett tungt uppvaknande de måste gå igenom, för att kunna frigöra sig. För många är det då enklare att bara fortsätta.
Uppmaningen: ”Gör det inte!”
Till de svenska män som reser till Ryssland under fotbolls-VM har hon en enkel uppmaning: Köp inte sex!
– Om du köper sex av en prostituerad utnyttjar du hennes utsatthet och gör hennes situation ännu värre. Det finns inga schyssta sexköp, det finns enbart traffickingoffer, avslutar Elena Timofeeva.