Michail Misjustin, en ingenjör från Moskva, förvånade många när han i förra veckan utnämndes till premiärminister i Ryssland. Inte minst Misjustin själv blev förvånad, han sov inte på hela natten efter att president Vladimir Putin berättat att han skulle få ta över efter Dimitrij Medvedev, skriver Guardian.
Sedan 2010 hade han styrt Rysslands federala skattemyndighet, där han blev hyllad för sitt arbete med digitalisering och modernisering, någonting som har lett till att Ryssland nu ses som ett av de mest avancerade länderna i världen vad gäller digitalisering inom skattesystemet.
Trots en av allt att döma lyckad tid vid den federala skattemyndigheten har Michail Misjustin varit en okänd figur. Det var först efter han utnämndes till premiärminister som han ens fick en engelsk Wikipediasida. Detta har allmänt setts som ett kvitto på att Misjustin inte är ute efter någon vidare politisk karriär utan främst är en teknokrat som ska förvalta posten tills Vladimir Putins sista mandatperiod som president är slut.
”Livslång ledare”
Rysslands tidigare premiärminister, Dimitrij Medvedev, och hans regering avgick efter Vladimir Putins årliga tal till parlamentet. Där föreslog presidenten ändringar i Rysslands grundlag som skulle innebära att Putins efterträdare får mindre makt.
Det förslaget har fått många att spekulera i vad Putin planerar efter slutet på mandatperioden, med huvudteorin att han kommer att försöka hålla i makten även när han inte längre får inneha presidentämbetet.
Washington Post rapporterar att Putin tros försöka ta över posten som premiärminister alternativt som ordförande i det ryska statsrådet, ett ganska obskyrt råd som agerar konsulter åt presidenten och som etablerades av Putin i september 2000. Enligt Washington post visar opinionsundersökningar att en majoritet av ryska medborgare ser Putins förslag som en positiv förändring, född ur en genuin vilja att förändra maktstrukturen, och inte en sofistikerad plan för att hålla kvar makten. Men oppositionspolitiker håller inte med.
Oppositionsledaren Alexej Navalny påstår att Putin söker sätt att förbli en ”livslång, ultimat ledare” och styra Ryssland som om landet vore hans egendom.
”Varför så rik?”
Trots att han är en doldis har Michail Misjustin inte gått oppositionen obemärkt förbi. Alexej Navalny, som även forskar om korruption, har noterat att Michail Misjustins fru Vladlena Misjustina har tjänat 790 miljoner rubel (motsvarande ungefär 121 miljoner svenska kronor) de senaste nio åren, enligt hennes deklarationer. Det är dock oklart exakt hur hon har tjänat pengarna, enligt Navalny och de andra forskarna i hans anti-korruptionsgrupp.
”Misjustin har varit en ’folkets tjänare’ under 20 av de senaste 22 åren. Varför är han då så jäkla rik?”, frågar forskarna i en rapport om premiärministern enligt Guardian.