BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men att det ska bli val ändå har Spanien och dess konservativa premiärminister Mariano Rajoy bestämt. Detta efter höstens kaosartade situation där Puigdemont och det katalanska parlamentet beslutade sig för att utlysa en folkomröstning för självständighet. Den spanska regeringen reagerade hårt, folkomröstningen förklarades olaglig och arresteringsorder utfärdades mot Puigdemont och en rad politiker i den katalanska regeringen.
Den spanska regeringen beslutade om att nya val till ett katalanskt parlament skulle hållas. Men det handlar alltså om det regionala parlamentet, inget självständigt, oberoende parlament.
Rekordjämnt i opinionen
Enligt de sista opinionsundersökningarna, efter i fredags är det ett förbud mot undersökningar, blir det rekordjämnt. Spaniens största tidning El Pais förutser att 63 platser i parlamentet går till partier som är för ett självständigt Katalonien medan de partier som vill vara kvar i Spanien får 62 platser. Det betyder att ingen sida får majoritet eftersom det katalanska parlamentet har 135 platser.
Det största partiet på självständighetssidan ERC, Esquerra Republicana Catalunya med sin partiledare Oriol Junqueras i fängelse, väntas få cirka 23 procent av rösterna, enligt El Pais mätning. Näst störst är Junts per Catalunya som är förre presidenten Carles Puigdemonts parti, enligt mätningen får det 14,3 procent. På självständighetssidan står också vänsterpartiet CUP som verkar för att Katalonien efter självständigheten ska lämna EU och Nato. CUP stöds av cirka 6,4 procent.
Bland de partier som vill att Katalonien ska stanna i Spanien är Ciutadans, Medborgare, det största partiet med drygt 25 procent av rösterna bakom sig. Spanska Socialistpartiet, socialdemokraterna, väntas få cirka 15 procent medan högerpartiet och tillika regeringspartiet i Spanien PP enligt mätningen kan få drygt 5 procent.
Koalition mellan blocken
Mellan blocken står vänsterfronten En Comú Podem, som består av Podemos och en koalition av gröna vänsterpartier. En Comu Podem vann borgmästarvalet i Barcelona och får enligt den sista mätningen cirka 10 procent av rösterna. En Comú Podem är mot självständighet för Katalonien men menar att katalanerna har rätt att själva bestämma genom en folkomröstning.
Många analytiker tror att En Comú Podem kan avgöra valet och förhindra att någon av sidorna får egen majoritet. Man menar också att ECP kommer att förhindra ett beslut av en ny regering att ensidigt förklara självständighet för Katalonien.
Avgörande kommer att vara hur partierna kan motivera sina sympatisörer att rösta. Enligt valundersökningarna kommer valdeltagande att bli mycket högt, över 80 procent, men hos de som stöder självständighet från Spanien finns en rädsla att luften gått ur rörelsen efter höstens händelser.
Mindre fokus på partipolitik
Frågan om självständighet gör att det blivit mindre fokus på partiernas politiska innehåll och deras plats på en vänster-högerskala. När det gäller självständighetsivrarna så står det största partiet ERC till vänster och har sin bas inom socialdemokratin. De stöds också av ett par utbrytningsgrupper ur det spanska socialistpartiet, som har tagit ställning mot att Katalonien ska lämna Spanien.
Puigdemonts parti Junts per Catalunya är mer borgerligt inriktat och har stöd från den del av näringslivet som vill lämna Spanien. CUP är ett renodlat vänsterparti och har med sina krav på att efter självständigheten lämna både EU och Nato skrämt bort många väljare. Speciellt undrar många hur Katalonien ska kunna klara sig utan EU.
Bland de som vill vara kvar i Spanien är Ciudadanos det starkaste partiet efter stora framgångar efter valet 2015. I år kommer enligt mätningarna över 40 procent av stödet från väljare som röstade på högerpartiet PP förra valet. Dessutom har cirka 17 procent som tidigare röstat på Socialistpartiet tillkommit.
I Katalonien har man proportionella val, men regionen är uppdelad i fyra områden. Uppdelningen betyder att tre landortsregioner får i relativt sett fler delegater i parlamentet på bekostnad av Barcelona, där 5,5 miljoner av totalt drygt 7 miljoner bor. Det är också i Barcelona som motståndet mot en självständighetsförklaring är starkast, medan människor på landsbygden är mer positiva. Detta betyder att även om en majoritet av väljarna röstar för att stanna i Spanien kan självständighetspartierna få fler platser i parlamentet.
Det är alltså upplagt för en riktig valrysare i morgon.