BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
SDF skapades hösten 2015 som en ny, USA-understödd militär allians av främst kurder och syriska arabiska rebeller, i Rojava i norra Syrien. Styrkan består till största del av den kurdiska YPG-gerillan, som fått amerikanskt flygunderstöd ända sedan slaget om staden Kobane i slutet av 2014. Raqqa ligger några mil sydost om Kobane och har fortsatt utgöra ett hot mot kurderna, inte minst genom smygattacker av IS-dödspatruller.
– Det här är början på befrielsen av Raqqa. Men operationen fokuserar hittills på landsbygden norr om staden. Raqqa ska först isoleras innan vi kan gå in, säger Idris Nassan, vice utrikesminister för Kobane.
Pressas från flera håll
Så sent som i lördags genomförde den amerikanske generalen Joseph Votel ett hastigt och hemligt besök i Rojava. Joseph Votel är sedan april den högste befälhavaren över USA:s militära intervention mot IS. I april sände den amerikanska armén även in ytterligare 250 militära rådgivare för att hjälpa de 50 som redan gett SDF taktisk utbildning sedan en tid.
– Generalen besökte Kobane och träffade flera arabiska och kurdiska befäl i SDF här, berättar Idris Nassan via telefon.
Offensiven ovanför IS huvudstad påbörjades kort därefter, dessutom bara en dag efter att USA-understödda styrkor i Irak inlett en liknande offensiv mot IS i staden Fallujah. Planen är sannolikt att pressa jihadisterna från flera håll samtidigt och under helgen släppte USA ner flygblad över Raqqa, som uppmanade befolkningen att fly. IS sägs ha utropat undantagstillstånd.
Operationen mot Raqqa har tidigare försenats av att både kurderna och USA velat se syriska araber huvudsakligen sköta erövringen. Kriget i Syrien har förvärrat landets etniska spänningar. Raqqa är främst en arabisk stad och risken finns att invånarna skulle se kurder som invaderande ockupanter istället för som befriare. Men fortfarande uppskattas SDF inte ha mer än några tusen arabiska soldater. Det är främst USA som trycker på kurderna att gå mot Raqqa, menar den holländska Kurdistananalytikern Wladimir van Wilgenburg.
– SDF behöver mer tid till att rekrytera och träna fler araber. Men USA vill sätta mer press på IS, och vill se fler framgångar i kampen mot dem innan Barack Obamas mandatperiod löper ut.
Det är i så fall en av anledningarna till att kurderna nu rycker söderut mot Raqqa istället för västerut, som de länge talat om. Kurdernas högsta prioritet har varit att sammanlänka sitt territorium med den isolerade kurdiska enklaven Afrin i nordvästra Syrien, och på samma gång stänga IS sista landgräns mot Turkiet. Då stryps IS kontakter med omvärlden ytterligare.
– Men amerikanerna har ännu inte gett stöd till att vi går västerut. Anledningen är Turkiet och Saudiarabien, som är emot det och har egna intressen i regionen, menar Idris Nassan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Turkiet har i flera år kraftigt vänt sig emot den kurdiska expansionen i norra Syrien. Kurderna där behöver nu precis som tidigare fler vapen till kampen mot IS, men får bara ammunition från USA eftersom Turkiet är emot allt annat. I kurdiska kretsar ryktas det att de 300 amerikanska soldaterna i Rojava förbereder sig för att själva gå i strid mot IS, precis som hänt i Irak. Kanske skulle det leda till en beväpning av kurderna – men än så länge är det bara förhoppningar.