Rödgröna EU-parlamentariker sågar Sveriges ordförandeskap
Rödgröna EU-parlamentariker är kritiska mot det svenska EU-ordförandeskapet.
Bild: Fredrik Persson/TT
Dagens ETC
Sveriges ordförandeskap i EU är över. Det förtjänar bottenbetyg enligt EU-parlamentariker från MP, S och V. Skarpast kritik riktas mot en undermålig och osynlig klimatpolitik.
Sex månader har gått. Sveriges tid som ordförande i EU är slut. Parlamentarikerna som varit i opposition mot den svenska högerregeringen är föga imponerade.
Heléne Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet, beskriver det svenska ordförandeskapet i EU som osynligt i jämförelse med tidigare ordförandeskap.
– Ett ordförandeskap är en unik möjlighet för värdlandet att verkligen lyfta frågor som man vill att EU både ska se och debattera och flytta fram sina positioner i. Det gör man parallellt med att man leder de formella förhandlingarna i rådet, där man kommer till beslut om de lagstiftningar som vi har på EU:s dagordning, säger hon.
– Men jag hade ju velat se mer av det första, att man tar initiativ. Och för mig innebär det att man skulle driva väldigt starka svenska frågor. De mest kända svenska frågorna innan vi fick en SD-regering har ju varit demokratifrågorna, klimatfrågorna och jämställdhetsfrågorna. Det hade jag naturligtvis velat se mer.
Det som enligt Heléne Fritzon gått bra är hanteringen av EU:s hållning i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det som gått sämst är förhandlingarna om klimatlagstiftning.
– Sverigedemokraterna håller verkligen i taktpinnen. Först sa man att Tidöavtalet och SD inte skulle ha något inflytande över EU-politiken, men det räckte bara fram till den första januari när deras ansvar började. Då blev det uppenbart att de hade allt inflytande över EU-frågorna också och det syntes allra mest i klimatpolitiken där man haft en väldigt defensiv linje.
Ville blidka Ungern
Evin Incir som också är socialdemokratisk EU-parlamentariker instämmer i Hélene Fritzons syn på att ordförandeskapet knappt varit märkbart.
– Vill man se det svenska ordförandeskapet får man leta med ljus och lykta. Målet verkar ha varit att ro hem så många lagstiftningar som möjligt snarare än det politiska innehållet. Ett exempel är direktivet som jag är rapportör för, om att bekämpa våld mot kvinnor samt våld i nära relationer. Där har man urvattnat innehållet enormt mycket. Man har bland annat tagit bort samtyckeskrav i lagstiftning i alla EU-medlemsstater.
Att vara ordförandeland samtidigt som Sverige kräver Ungerns stöd i Natoprocessen har enligt Evin Incir också påverkat de påtryckningar mot Ungern som Sverige vanligtvis har gällande demokratifrågor och rättsstatsfrågor.
– Frågor som rörde rättsstatens principer lyste med sin frånvaro i ordförandeskapets arbete ända fram till de sista veckorna. Att det till slut ändrade sig handlar om att oppositionen i Sverige ställde krav men också att Europaparlamentet parallellt med det satte press på det svenska ordförandeskapet. Hade pressen inte funnits hade vi sett ett ordförandeskap som inte hade tagit i rättsstatsfrågorna.
”Skamliga kronan på verket”
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, spinner frågan vidare och tror inte att Ungern hade blivit godkända om de ansökt om EU-medlemskap idag.
– De bryter mot EU:s fördrag och inskränker grundläggande demokratiska principer. Att Sveriges regeringsföreträdare mumlar och undviker att försvara såväl mänskliga rättigheter som rättsstatens principer, istället för att tala klarspråk, visar på en kortsiktighet som kommer att stå oss dyrt, säger hon.
Sveriges ordförandeskap i EU som helhet betygsätter hon med en tvåa.
– Det är bra att man kommit vidare med Istanbulkonventionen om mäns våld mot kvinnor, men ungefär där stannar framgångarna. Migrationspakten är den skamliga kronan på verket. Att urholka asylrätten och bryta mot internationella konventioner är inte ett acceptabelt pris för en gemensam migrationspolitik. Att komma överens om lagstiftning som innebär att barn spärras in på våra gränser är inte en seger, det är ett historiskt misslyckande.
Hon hade som föregående röster även hoppats på att det svenska ordförandeskapet skulle innebära ett fortsatt försvar för miljön.
– Men så blev inte fallet. Istället har EU:s regeringar, med Sverige i spetsen, valt att förstärka Fort Europa med taggtrådsstängsel, permanenta flyktingläger och nedmontering av EU:s grundläggande rättigheter. Sveriges regering kunde ha valt att kämpa för hållbara lösningar som bygger på solidaritet, ansvar och respekt för mänskliga rättigheter. Det är skamligt och förödande att de gjort vad de gjort.
Gränspolitiken inget att fira
Migrationsuppgörelsen är också vad Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk anser är något av det sämsta som skett under Sveriges ordförandeskap.
– Där slår sig det svenska ordförandeskapet för bröstet för att man lyckats nå en överenskommelse. Men om man tittar på den är det ju en text som innebär att mycket av det värsta som händer vid EU:s gränser idag görs till EU-lag. Det är verkligen inget att fira.
Hon kritiserar även att det saknas en samtyckeslag i uppgörelsen om våld mot kvinnor. Och hon ställer sig också i kören som klagar på att miljöpolitiken har alltför låga ambitioner.
– Tack och lov körde medlemsländerna till och med över den svenska regeringen om den viktiga naturrestaureringslagen. Nu gäller det bara att inte högern i EU-parlamentet lyckas med sitt sabotage och dödar lagen nu på onsdag när vi kommer att rösta om den. Det jag tror många kommer att minnas med det svenska ordförandeskapet var att Sverige, till mångas chock, under denna tid leddes av en högerregering, beroende av och starkt styrd av ett parti som har rötter i nazismen och som allierar sig med despoten Orbán.