– De som är med i Rødt kallar sig allt möjligt, som socialdemokrater, feminister, kommunister och socialister. Etiketterna är inte så viktiga utan det handlar om principerna vi delar. Jag tror de flesta är överens om att ett klasslöst samhälle är en vision på väldigt lång sikt, säger Bjørnar Moxnes, som själv kallar sig socialist, till Dagens ETC.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Starkt framåt
Rødt gick starkt framåt i lokalvalen 2015 och har över 100 representanter i fylke- och kommunstyrelser över hela landet. I Oslo blev resultatet fem procent och Bjørnar Moxnes tog plats i stadsstyrelsen tillsammans med två partikamrater. De sitter i opposition men har i vissa frågor samarbetat med den styrande koalitionen bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Miljøpartiet de Grønne. Rødt var delaktiga i ett beslut om att återta sophämtningen i kommunal regi och pressade fram ett stopp för utbyggnad av privata förskolor.
– Vi fick genomslag för att stoppa välfärdsprofitörerna i förskolesektorn eftersom vi satte hårt mot hårt mot Arbeiderpartiet, säger Bjørnar Moxnes.
Maoistiska rötter
Rødt är sprunget ur en föregångare som var ännu hårdare, nämligen maoistiska Arbeidernes Kommunistparti, AKP, som grundades 1973 och hade både revolution och proletariatets diktatur på programmet.
2007 slogs AKP ihop med Rød Valgallianse och blev Rødt. Revolution står fortfarande på programmet men det är en fredlig sådan. Makten ska erövras parlamentariskt och någon proletariatets diktatur är det inte tal om. Istället består revolutionen i att samhället fredligt ska omdanas i socialistisk riktning den dag Rødt har majoritet.
– Vi vill utvidga demokratin till ekonomin. Vi anser att bristen på styrning av ekonomin är upphov till kriserna i kapitalismen vi ser i dag. De som styr det finansiella systemet är exempelvis en liten ägarklass vars intäkter går före hänsynen till hela befolkningen, säger Bjørnar Moxnes.
Strax under spärren
I de senaste opinionsmätningarna ligger Rødt strax under stortingets fyraprocentsspärr sett till hela Norge. Men eftersom en del av stortingsmandaten också direktfördelas efter hur fylkena röstar har partiet en god chans att komma in, oavsett om de klarar spärren eller inte. I Oslo pekar nämligen flera mätningar på ett stöd mellan drygt sex och knappt åtta procent. De skulle ge Rødt två stortingsmandat. Frågorna som de ska vinna med känns igen från Sverige: stopp för vinster i välfärden och kamp mot lönedumpning på arbetsmarknaden. Men Rødt är inte ensamma. Även Sosialistisk Venstreparti har vinststopp som huvudfråga. Bjørnar Moxnes säger att han inte är oroad över att de båda partierna slåss om samma väljare med samma politik.
– Nej, jag tänker att ju fler som vill stoppa vinsterna i välfärden desto bättre är det. Dessutom har vi visat i Oslo att vi sätter hårt mot hårt. Det tror jag många väljare märkt och det ska vi göra i stortinget också.
Kalla fötter
I valen både 2009 och 2013 var Rødt på vippen att komma in i stortinget men på valdagen svek stödet. Det berodde delvis på att väljare fick kalla fötter och taktikröstade på Sosialitisk Venstreparti istället. SV och Rødt ligger så pass nära varandra politiskt att det då och då hörs krav om sammanslagning inifrån de egna leden i båda partierna. Under 2005–2013 satt Sosialistisk Venstreparti i regering tillsammans med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Det tärde hårt, inte minst eftersom de gav sitt stöd till norska väpnade insatser i Afghanistan och Libyen trots uttalat Nato- och krigsmotstånd. Det är något Bjørnar Moxnes tar fasta på när han blir ombedd att beskriva skillnaden mellan partierna.
– Kriget i Libyen var en väldigt stor sak inom den norska vänstern. Man skickade jaktflyg och SV var med i regeringen. För många av våra väljare är det viktigt med en självständig utrikespolitik och ett tydligt Natomotstånd.
Vill bli vågmästare
Bjørnar Moxnes menar att det allra viktigaste i årets val är att få bort Høyre-Fremskrittspartietregeringen. Blir det verklighet finns en rad olika alternativ för en koalitionsregering ledd av Arbeiderpartiet men Rødt ingår inte i något av dem. Ap-ledaren Jonas Gahr Støre har konsekvent avfärdat partiet som regeringspartner. Rødt siktar istället på en roll som vågmästare och om det blir verklighet planerar Bjørnar Moxnes driva en linje inte olik den som svenska Vänsterpartiet driver mot Löfvens regering.
– Den stora frågan är vem Arbeiderpartiet väljer att samarbeta med. Om de väljer samarbete till vänster kan vi få till väldigt mycket och skapa entusiasm hos alla dem som önskar ny politik i Norge och minskade klyftor. Om de vill samarbeta med borgerliga partier blir det svårare. När det gäller budgetsamarbete är vårt huvudkrav att vi får en politik som minskar klyftorna. Vi kommer inte att stötta en budget som ökar dem.