– Vi är djupt oeniga med Socialdemokraterne när det gäller invandringspolitiken. De tävlar med Venstre om vem som kan behandla flyktingar som kommer till Danmark allra sämst, säger aktivisten Signe Færch medan hon delar ut flygblad vid Nørrebro Station, ett stenkast från Enhetslistans högkvarter i en invandrartät del av Köpenhamn.
Ser ut att bli en rysare
Dagens val ser ut att bli en rysare. Opinionsmätningarna under valrörelsen har alla visat på några få procents skillnad mellan det röda och blåa blocket, och andelen osäkra väljare är stor. Upp emot var tionde väntas bestämma sig först i valbåset. Det är främst partier längst ut till höger och vänster som skördar opinionsmässiga framgångar. Dansk folkeparti är tredje störst med ett stöd på runt 18 procent. Gröna uppstickaren Alternativet ser ut att klara folketingets 2-procentsspärr med god marginal, och Enhetslistan pendlar mellan drygt 8 och 10 procent, en bra bit över förra valets resultat på 6,7 procent.
– Jag räknar med att vi gör ett bra val, men man kan ju så klart aldrig veta. Anledningen att vi går framåt är nog att folk har ett intresse av att vi blir stora så vi kan sätta press på Socialdemokraterne att föra en mer förnuftig politik. Jag har inte full koll på hur väljarströmmarna går, men jag tror en del kommer från Socialdemokraterne och en del från Socialistisk folkeparti, säger Signe Færch.
Socialistisk folkeparti, traditionellt det största partiet till vänster om S i folketinget, har nära nog imploderat. De ingick i regeringen fram till januari 2014, då de hoppade av efter ett uppslitande internt bråk om utförsäljningen av statliga energibolaget Dong till amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Stödet har rasat till 5-procentsstrecket.
Första valrörelsen
Mette von Deden springer mellan morgonpendlarna på Nørrebro station och delar ut flygblad. De flesta rusar förbi, någon tar ett i farten och en annan viftar avvärjande med handen, men ler och säger ”Nej tack, redan medlem”. Det är första valrörelsen för Mette von Deden. Hon bestämde sig för att engagera sig i Enhetslistan eftersom hon tycker att Socialdemokraterne svängt allt för kraftigt åt höger. Liksom Signe Færch hoppas hon på att ett starkt Enhetslistan ska kunna vrida det gamla arbetarpartiet åt vänster igen.
– Jag tänker att Radikale venstre (socialliberalt parti och Socialdemokraternes regeringspartner, red. anm.) har haft för stort inflytande i regeringen och i grunden gillar jag Socialdemokraterne. Men jag tycker de gjort en allt för kraftig högersväng nu, säger Mette von Deden.
Liksom många andra har hon fått nog av den hårda tonen mot invandrare som upprepat sig i varenda dansk valrörelse sedan tidigt 2000-tal. 2001 publicerade de danska gymnasieelevernas studentförbund DGS en annons med ett tydligt budskap: ”Hold nu kæft med jeres udlændingedebat!” (ungefär: Håll truten med er i invandringsdebatten!). Förra veckan, 14 år senare, publicerade de exakt samma annons igen som svar på debatten i årets valrörelse. När det kommer till invandringspolitik ser Mette von Deden inget annat alternativ än Enhetslistan.
– Enhetslistan har varit de enda som stått upp i migrationsdebatten och sagt att vi inte kan inte prata om människor på det sätt vi gör. Dansk folkeparti och många andra starka krafter drar debatten åt ett mycket obehagligt håll.
Lockar med mer välfärd
Enhetslistan försöker istället fiska röster med löften om att jobba för 100 procent förnybar energi, förstärka a-kassan och höja socialbidragen. I valpropagandan lovar partiet att de aldrig kommer att rösta för utförsäljningar eller nedskärningar i välfärden. Just a-kassan är den viktigaste frågan för aktivisten Steffen Deichmann som är trogen Enhetslistanväljare sedan 90-talet. Han anser att kraven är alltför hårda eftersom danskarna måste ha jobbat minst ett år för att ha rätt till full dagsersättning vid arbetslöshet.
– Det är ett viktigt system som nu håller på att bli urholkat. Intjäningsperioden ligger på ett år, och det har lett till att allt för många måste söka försörjningsstöd istället. Jag hoppas man kan få ner den till sex månader, säger Steffen Deichmann.
Svårt att sitta i regering
Om blåa blocket vinner i dag blir Enhetslistans roll tydlig. Partiets folketingledamöter kan koncentrera sig helt på att bedriva högljudd oppositionspolitik. Vid en röd seger är det mer oklart. Troligast är att Enhetslistan får samma roll som de har idag – att de står utanför en regering och ömsom agerar stödparti och ömsom opposition i folketinget utifrån sakfrågor. Frågan är om de ens i teorin kan ingå i en regering. Enhetslistan är trots allt ett parti som hade den socialistiska revolutionen inskriven i principprogrammet fram till för ett drygt år sedan. Mette Von Deden skulle dock gärna se en regering med Enhetslistan-ministrar efter valet. Samtidigt medger hon att det politiska avståndet mellan hennes parti och Socialdemokraterne är stort, inte minst i migrationsfrågor.
– Visst det skulle vara svårt att förhandla men ju större vi blir desto bättre. Jag tror egentligen inte Socialdemokraterne är så hårda men de vill nog fiska röster.
Signe Færch har däremot svårt att se hur hennes parti skulle kunna regera tillsammans med S.
– Vi hade kunnat göra det om de kom med en vettig regeringsförklaring, men det tror jag inte de kommer att göra, säger hon.
Signe Færch har själv samarbetat med Socialdemokraterne eftersom Enhetslistan är med i den koalition som styr Köpenhamns stad sedan kommunvalet 2013. Hon hade bland annat ansvar för sociala frågor fram till för ett halvår sedan, då hon lämnade borgarrepresentationen (motsvarande stadsfullmäktige) på grund av arbetsbelastning. Koalitionen i huvudstaden håller fortfarande ihop, men samarbete i regering är en helt annan sak. Signe Færch understryker att det inte bara är migrationspolitiken som är närmast oöverbryggbar.
– Den linje Socialdemokraterne haft de senaste fyra åren är densamma som de haft i valrörelsen, och det är i grunden en högerorienterad, blå politik. De har skurit ned i den offentliga sektorn och ökat den ekonomiska ojämlikheten. Det är fel riktning i grunden – det borde vara så att en socialdemokratisk regering stärker offentlig sektor och ökar jämlikheten, säger Signe Færch.
Sänkte bolagsskatten
Den socialdemokratiskt ledda regeringen sänkte bland annat bolagsskatten med flera miljarder och drev igenom den hårt omdebatterade försäljningen av statliga energibolaget Dong till Goldman Sachs. Men den har också, bland annat med stöd av Enhetslistan i folketinget, höjt taket för försörjningsstöd och förstärkt hemtjänsten. I årets valrörelse har Socialdemokraterne lovat att välfärden ska få 39 miljarder danska kronor fram till 2020. Signe Færch är ändå inte imponerad.
– Det är förväntad tillväxt i den offentliga sektorn, så det är inga nya pengar utan pengar som kommer ändå, under alla omständigheter. De kritiserar Venstre som vill ha nolltillväxt i välfärden trots att de själva önskar extremt liten tillväxt.
Frågan är då om Enhetslistan låter sig charmas av någon? Gröna Alternativet har varit valrörelsens stora överraskning. De kräver 30 timmars arbetsvecka och har en vision om att bryta med tillväxtorienterad nyliberal ekonomisk doktrin. Signe Færch säger att Enhetslistan säkert skulle kunna samarbeta med Alternativet i enskilda frågor men avfärdar ändå den gröna uppstickaren.
– Det blir spännande att se vilken roll de får, och jag tror inte särskilt många kan förutse vilken roll de kommer att spela i dansk politik. På många sätt har de en klok politik som påminner om vår, särskilt på miljöområdet. Men i grunden är det ett borgerligt parti.