Sedan Saudiarabien avrättade 47 personer i lördags har högljudda protester hörts runt om i världen. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har fördömt avrättningarna, liksom flera människorättsorganisationer.
I Irak och Iran har reaktionerna varit särskilt starka. Under helgen attackerades Saudiarabiens ambassad i Teheran av demonstranter och Irans utrikesminister sa i statlig tv att Saudiarabien kommer att få betala ett högt pris för avrättningarna, framförallt för det faktum att den shiitiske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr fanns bland de avrättade.
Som en reaktion på kritiken meddelade Saudiarabien i söndags kväll att alla iranska diplomater måste lämna Saudiarabien inom två dygn. Även Sudan och Bahrain har meddelat att de bryter sina diplomatiska relationer med Iran. Flera experter tror nu att motsättningarna mellan länderna kan påverka konflikterna i Syrien, Jemen och Irak eftersom Iran och Saudiarabien stöttar olika sidor.
– Striderna i de konflikterna kan intensifieras, och det kan i sin tur leda till ökat sekteristiskt våld i regionen och ökade spänningar mellan sunnimuslimer och shiiter. Det är det som är det farliga. Det kan växa och bli en allt större konflikt, säger Mohammad Fazlhashemi, irankännare och professor vid Uppsala universitet, till SVD.
Diplomatiska samtal krävs
Också USA, Saudiarabiens främsta partner i väst, har reagerat på såväl avrättningarna som konflikterna som följt. En talesperson för Barack Obamas administration uppmanar ledarna i regionen att göra vad de kan för att minska spänningarna, enligt the Guardian.
– Vi tror att diplomatiskt engagemang och direkta samtal mellan parterna är avgörande, säger talespersonen.
Många menar också att omvärlden måste bedriva större påtryckningar mot Saudiarabien. Under 2015 har minst 157 människor avrättats i Saudiarabien, enligt Reuters. Det är betydligt fler än året innan.
– Det är extremt beklagligt att omvärlden inte lyckats sätta mer press på Saudiarabien. Sverige och andra länder som bedriver handel med Saudiarabien skulle kunna göra det, till exempel genom att sluta handla med vapen. Vapenhandel är det yttersta erkännandet av en regim, säger Anna Ek, ordförande för Svenska freds.
Hon menar att ett land som USA bör göra betydligt mer. Samtidigt praktiserar både USA och Iran själva dödsstraff.
– Ska USA vara trovärdiga måste de sätta handling bakom orden, det räcker inte att fördöma. Förutom att sluta handla med vapen bör de absolut öka stödet till människorättsaktivister och demokratiaktivister.