– Studien visar att de rika individer och familjer som bor i Londons mest exklusiva områden inte längre känner att de kan konkurrera på toppen av huvudstadens fastighetsmarknad. Istället upplever de sig utknuffade från stans elitkvarter, säger Dr Luna Glucksberg, i ett pressmeddelande från högskolan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Köps av globala investerare
Advokater, affärsmän och familjer med ärvda rikedomar. Människor i denna etablerade och välbärgade grupp trängs nu bort av investerare med ännu större tillgångar: internationella köpare från exempelvis Saudiarabien, som ser lyxfastigheterna i London som ett säkert förvar för sitt kapital.
Men långt ifrån alla de utländska miljardärerna flyttar in i sina hus på de dyraste gatorna. Istället lämnas många fastigheter spöklikt tomma, utan att underhållet sköts.
En smärre chock för den engelska elitgruppen, enligt Dr Luna Glucksberg, som konstaterar att de rika familjernas känsloliv påverkats enormt av att de tvingas sänka sin standard.
– Det här är mäktiga individer som är vana vid att få som de vill. Men om du bor bredvid en utländsk köpare som knappt bor där, eller en internationell investerare, så finns det inte så mycket du kan göra för att få dem att fixa takrännan som de inte vill göra något åt. Även om det är ditt hus som till slut börjar ruttna, säger hon.
Inte vana vid kontrollförlust
En konsekvens av de skenande fastighetspriserna i lyxkvarteren är att Londons elitgrupper inte längre anser sig ha råd att köpa samma typ av bostadsrätter till sina barn som tidigare.
– Familjer från Chelsea köper lägenheter söder om floden för att de inte tycker sig ha råd med något i närheten, berättar Dr Luna Glucksberg.
De nya villkoren upplevs som en personlig tragedi.
– Det den här gruppen upplever lokalt är en kontrollförlust – något de inte är vana vid – och, kanske ännu viktigare, en förlust av gemenskap, säger Dr Luna Glucksberg.