Det var natten till torsdagen som polisen i Fortaleza i nordöstra Brasilien träffade på tolv byggnadsarbetarna i en arbetarbostad bara några få meter från Fortalezas stadshus. Enligt det brasilianska mediebolaget Globo handlar det om gästarbetare från inlandet som arbetade med att renovera lyxlägenheter åt stadens elit.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men själva var de inhysta i lokaler av en helt annan kaliber. Deras trånga bostad låg i ett smutsigt ruckel med bara en dusch och ett undermåligt kök. Sina behov var de tvungna att utföra i trädgården utanför huset. De sov i improviserade sängar för att slippa att ligga direkt på det grova betonggolvet och ska ha levt i huset i åtminstone sju år, uppger Brasiliens arbetsmarknadsdepartement.
Stort problem
Staden Fortalezas byggarbetares arbetsförhållanden var, när nyheten släpptes, redan på tapeten i brasilianska medier. Arbetsgivarna vill förlänga veckoarbetstiden samtidigt som byggarbetarfacket organiserat flera strejker och protester mot de låga lönerna.
Gästarbetare från de fattigare delarna av det enorma landet söker jobb i storstäderna för att tjäna ihop några slantar till sina familjer i hemstäderna. Desperata gästarbetare kan då tvingas till den svarta arbetsmarknaden där löner och förhållanden ligger långt under den lagstadgade.
Och problemet är inte isolerat till byggindustrin. Tidigare i veckan hittade arbetsmarknadsministeriet 14 grovarbetare som arbetade under vad som också har beskrivits som slavliknande och livsfarliga förhållanden på två olika arbetsplatser i delstaten Goiás, nära den federala huvudstaden Brasília. Den ena arbetsplatsen var ett grustag och det andra en verkstad som tillverkar frysar.
Process inledd
Arbetsmarknadsministeriet ska nu inleda en process i Fortaleza för att identifiera och bötfälla arbetarnas arbetsgivare för de undermåliga förhållandena. Under åren som de arbetat i staden har de tjänat långt under minimilön och saknat grundläggande arbetsrättsliga rättigheter och semesterersättning, i Brasilien kallat ”den trettonde månadslönen”. Utöver böterna ska företagen krävas på att betala ut ersättning till arbetarna motsvarande den lön och de rättigheter som de gått miste om under de minst sju åren som de arbetat i staden.
De slavliknande anställningskontrakten är att betrakta som upphävda med omedelbar verkan, uppger arbetsmarknadsdepartementet till Globo.