Kravet till regeringen: Sluta sälj vapen till Israel
Så här tycker Svenska Freds, Amnesty och den politiska rödgröna oppositionen om regeringens hantering av Gazakriget.
Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT, Axel Öberg, Claudio Bresciani/TT, Fredrik Hjerling, Fredrik Wennerlund, Felix Berglund & Svenska Freds (montage)
Dagens ETC
Inga mer vapen till Israel. Skarpare krav på eldupphör. Så här vill oppositionen och frivilligorganisationer att Sveriges regering ska sätta ner foten om kriget i Gaza.
Regeringen har sedan kriget bröt ut den 7 oktober 2023 stoppat humanitärt bistånd till Gaza, för att sedan starta upp det igen. De har fortsatt stötta israelisk vapenindustri, samtidigt om Tidöstyret ställt sig bakom en tvåstatslösning och backat sanktioner mot bosättare på Västbanken.
Så här tycker Svenska Freds, Amnesty och den politiska rödgröna oppositionen om regeringens hantering av Gazakriget.
Rebecka Lindholm Schulz på Svenska freds anser att Sverige hade kunnat fördöma Israels krigföring hårdare.
– Vi hade velat se en satsning på diplomatiska åtgärder. En tydligare press på Israel genom EU och FN. All vapenhandel med Israel borde avbrytas.
Var tidigare en stark röst i utrikesfrågor
Tidigare har Sverige varit en stark röst i Palestinafrågan, säger Rebecka Lindholm Schulz. En röst som försvagats.
–Det har skett en successiv förskjutning. När Turkiet invaderade Syrien 2019 uttalade sig Sverige starkt, och stoppade vapenexport till Turkiet. Exporten togs upp i samband med Nato-ansökan. Och när Turkiet sedan genomfört militära aggressioner mot Syrien har Sverige inte fördömt det.
Ellie Al-Kahwati, folkrättsjurist på Amnesty, tycker också att Sverige borde agera kraftfullt för eldupphör av alla parter i Gaza.
– Regeringen har tydligt fördömt Hamas. Det förekommer krigsbrott från båda sidor. Samtidigt ser vi en tystnad och inget fördömande när det kommer till Israels folkrättsbrott.
Amnesty kräver även ett embargo med stopp på vapen till alla parter i konflikten. Samt en EU-granskning av Israels folkrättsförpliktelser.
– Det är viktigt att alla stater stödjer de internationella rättsprocesser som pågår i den Internationella domstolen i Haag, ICJ, för att utkräva ansvar för folkrättsbrott. ICJ har slagit fast att palestinier i Gaza står inför risk för folkmord. Förra veckan beordrade domstolen att Israel stoppar sin offensiv i Rafah, säger Ellie Al-Kahwati
Israel: Vi struntar i Haag
Oppositionen gick i veckan ut med ett krav på regeringen i riksdagens utrikesutskott. Bland annat handlar det om att regeringen måste agera för att Israel ska följa ICJ, och upphöra med krigshandlingar i Rafah. Hittills har Israel ignorerat ICJ.
Oppositionen kräver även att Sverige via EU ska driva igenom att pausa ett associeringsavtal med Israel, som tillåter handel med landet, till dess att ICJ:s beslut följs.
Morgan Johansson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i utrikesutskottet, säger att regeringen agerat inkonsekvent i frågan. Bland annat kring att avbryta stridigheterna. I höstas prövade FN:s generalförsamling om man skulle kräva eldupphör. Sverige lade ner sin röst.
– Vi tycker att Israel har rätt att försvara sig. Men det måste ske inom krigets lagar. Efter vår kritik röstade regeringen för ett eldupphör i december, säger Morgan Johansson.
Han pekar även på biståndet som dragits tillbaka och återupptagits.
– Samt när Palestinas medlemskap skulle erkännas i FN. Sverige lade ner sin röst, trots att vi tidigare erkänt Palestina och stor majoritet i FN röstade för.
Vad har regeringen gjort bra?
– Det är bra att de nu går ut med att man siktar på en tvåstatslösning, det har varit otydligt. Den enda möjliga vägen är att Palestina har rätt till en egen stat.
”Dyrköpt pro-israelisk linje”
Riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V)tycker att regeringen haft en svag hantering av kriget.
– De har lagt sig på en pro-israelisk linje som visat sig vara dyrköpt. Jag kan förstå att de vill fördöma Hamas men Israels svar mot attacken har varit oproportionerligt stor.
Håkan Svenneling hade velat se att man följde Norges linje.
– Utrikesminister Espen Barth Eides har stått upp för internationell rätt. Norge har erkänt Palestina, röstat för eldupphör i FN, och visat i handling och krav ett tydligt stöd för Palestina.
Extremt slapp, säger MP
Miljöpartiets talesperson i utrikesfrågor Jacob Risberg ser en ensidighet.
– Regeringen har visat på en extrem slapphet och ensidighet. Hamas attack var fruktansvärd, men tidigt blev det tydligt hur Israels svar står bortom alla lagar. Samtidigt kommer inga fördömanden. Allting har handlat om Israels rätt att försvara sig. Regeringen har gjort alldeles för lite, alldeles för sent.
Vad hade ni velat se?
– Vapenembargo och avbryta all handel med Israel. Varför ska de tjäna pengar på att handla tullfritt inom EU? Vi kan nästan se det som att vi finansierat kriget.
Kerstin Lundgren är Centerpartiets utrikespolitiske talesperson. Hon trycker på att skydda civila och att stoppa offensiven i Rafah.
– Vi vill att regeringen hörsammar EU:s begäran om att ta emot svårt sjuka från Gaza och agerar skyndsamt för att rädda människoliv. Vi föreslår att Sverige ska ta emot vår andel. Det skulle handla om cirka 200 personer. Regeringen måste agera omedelbart för att hjälpa dessa människor.
Kerstin Lundgren tycker det är bra att statsminister Ulf Kristersson (M) varit tydlig med att regeringen vill att Israel avbryter Rafah-offensiven.
– Men det räcker inte längre med fördömanden eller uppmaningar, det måste leda till handling.