En av de som uttalar sig är arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), som i ett inlägg på X skriver att Sverige bör dra in biståndet till Palestina eftersom president Mahmoud Abbas försvarar Hamas. Detta efter att presidenten uttryckt att Palestina har rätt att försvara sig. Johan Pehrson lägger också till att Sverige bör öppna upp för vapenförsäljning till Israel.
– Vi har ett fruktansvärt läge, vi måste visa Israel all solidaritet vi kan, säger han till Aftonbladet.
På frågan vad han tror att ett indraget bistånd skulle kunna få för effekt svarar han:
– Det är inte avgörande, det viktiga är att sända en signal, vi kan inte stödja en myndighet som hyllar mördande.
Statsministern: ”Pågår översyn”
Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) anser att biståndet till Palestina bör strypas. Åkesson vill dessutom att Sverige drar tillbaka sitt erkännande av Palestina som självständig stat. Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalar sig något försiktigare, och säger att biståndet måste nagelfaras ”mycket noggrant”.
– Det pågår en översyn om den frågan, inte en enda krona ska gå till något som är i närheten av terrorism, säger han till Aftonbladet.
Samtidigt höjs röster för att det svenska biståndet till Palestina bör stå kvar, eller till och med utvidgas. Företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet uppger exempelvis att ett indraget bistånd är fel väg att gå.
Men också den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) är skeptisk till en sådan lösning. På X skriver han:
”Det finns viktigt bistånd till Palestina som vi snarast måste stärka. Jag sitter till exempel i styrelsen för MEII som med lån och garantier stöder nyföretagande också i Palestina för att skapa hopp om en bättre framtid. Det är hopplösheten som föder terrorismen.”
”Visa sig handlingskraftiga”
Även Erik Lysén, chef för biståndsorganisationen Act Svenska Kyrkan, är kritisk till idén om ett indraget bistånd, och menar att det vore ett direkt kontraproduktivt tilltag.
– Politikerna försöker snabbt visa sig handlingskraftiga, utan att egentligen visa vad det svenska biståndet går till idag. Det svenska biståndet är utformat på ett sådant sätt att det stärker det lokala civilsamhället. Det är inget bistånd som går till Hamas och det är en försvinnande liten del som går genom PA (Palestinska myndigheten).
Det svenska biståndet till Palestina handlar om att stötta organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, för en rättvis fred och för ansvarsutkrävande gentemot sina politiska ledare, säger Erik Lysén. Därför är det en särskilt dålig idé att dra in biståndet i ett läge där konflikten har upptrappats, tycker han.
– Tar vi bort det biståndet så skapar vi en ännu starkare grogrund för extremism.
– Det är en helt annan sak att allt bistånd måste granskas, vilket är självklart. Biståndsministern (Johan Forssell) säger att det ska nagelfaras – men det svenska biståndet har redannagelfarits. Vi har bra koll på vart pengarna går.
Med tanke på detta är han kritisk till hur regeringsföreträdare uttalar sig i frågan, som han anser handlar om "känslomässiga reaktioner".
– Jag tycker också att vissa av våra politiska företrädare bättre bör hålla sig till fakta. De vet mycket väl vad biståndet handlar om. När man i det här läget säger att man ska strypa biståndet, så ger man ju sken av att pengarna går till Hamas.