Organisationerna måste också offentligt identifiera sig som ”utländskt finansierade”, vilket de anser undergräver deras förtroende. Kommissionen anser att lagen kan hindra organisationerna från att utföra sitt arbete, samt att den strider mot föreningsfriheten och kapitalets fria rörlighet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Politiskt motiverad”
Det är inte alls ovanligt att överträdelseförfaranden inleds mot EU-medlemsländer. Inget land har dock förr fått så många juridiska punkter resta mot sig samtidigt och som varit så specifika som i fallet med Ungern. Under de senaste åren har allt fler oroliga röster höjts om en antidemokratisk utveckling under premiärminister Orbán – vars anhängare ställer sig oförstående till kritiken.
– Hela den här proceduren är politiskt motiverad. Det är inte någon överraskning eftersom kommissionär Timmermans står bakom, och han är en outtröttlig kritiker av regeringen Orbán. Så ser hans osympatiska maktattityd gentemot regeringen ut, säger István Kovács vid den ungerska tankesmedjan Center for Fundamental Rights, som står regeringen nära.
Premiärminister Orbán har i flera år legat i öppen konflikt med olika EU-myndigheter som kritiserat hans politik. Enligt István Kovács är en ungersk lag gällande civilsamhället dock inte alls något som bör falla under EU-kommissionen.
– För att vara helt ärlig, så ser jag inte hur EU kan ha någonting med en sådan lag att göra. Det faller i stället mer under Europarådet. Det finns inte något sätt som en EU-domstol kan besluta emot Ungern i den här frågan, säger István Kovács.
Auktoritär utveckling
Orbáns kritiker hävdar tvärtom att EU absolut bör involvera sig i lagen som berör civilsamhället, på grund av Ungerns auktoritära utveckling. Den ungerska regeringen har nu en månad på sig att kommentera kommissionens kritik. Är svaret inte tillfredsställande blir nästa steg att kommissionen skickar landet till EU-domstolen.
I dagsläget har sju välkända NGO:er sagt sig bojkotta lagen som kräver att de redovisar sina donationer, däribland Amnesty Ungern. Áron Demeter, som arbetar i organisationens huvudkontor i Budapest, säger att de välkomnar EU-kommissionens fortsatta process, men han ställer sig ändå tveksam kring ifall regeringen Orbán faktiskt kommer att följa en juridisk dom mot den.
– Enligt min erfarenhet från tidigare överträdelseförfaranden så brukar den ungerska regeringen vanligtvis inte backa. De brukar hålla kvar vid sin ursprungliga opposition, och det har aldrig hänt i fall när det rör mänskliga rättigheter.
Rikstäckande kampanj
Men Amnesty och de sex andra NGO:erna vet inte ens själva ifall de bryter mot lagen, när de vägrat följa den. Deadline för att registrera sig som utländskt finansierad passerade officiellt i förra veckan, men vissa tror att deadline i stället kan passera efter att nästa utländska sponsring anlänt.
– Lagen är så vagt utformad att det kan tolkas på flera olika sätt, vilket är ännu något som strider mot konstitutionella principer, säger Àron Demeter.
Så här luddig ser situationen alltså ut gällande viktiga demokratifrågor i ett medlemsland i EU. Orbáns NGO-lag har som syfte att stoppa vad han kallat ett ”nätverk av politiska agenter” under ledning av den åldrige miljardären och filantropen George Soros, som är politisk motståndare till regeringen. Orbán har anklagat detta ”Sorosnätverk” för att undergräva Ungerns politiska stabilitet och för att ha planerat en ”import” av miljontals migranter.
Under den första hälften av juli har regeringen legat bakom en rikstäckande kampanj i TV, radio och på anslagstavlor, som ropat ut ”Låt inte Soros få det sista skrattet!”. Soros har avbildats med ett lömskt flin. Bilden har fått stor kritik båda inom och utanför EU-parlamentet, för att den ansetts anspela på antisemitiska föreställningar om onda, rika judar som styr världen, då Soros judiska bakgrund är välkänd.
Hatisk reklam
Dagens ETC talar med Peter – som endast vill framträda med förnamn – en svensk-ungersk man som själv är jude och som är på semester i det Budapest han flyttade ifrån för 40 år sedan. Han reagerade med bestörtning när han såg kampanjen mot Soros.
– Det här kan komma i TV-reklamen, mitt emellan annonser om att köpa huvudvärkstabletter och solkräm. Och när jag gick av vid en tunnelbanestation kunde jag räkna till 26 likadana affischer fram till utgången.
Peter växte själv upp i Ungerns kommunistiska diktatur, där regeringspropaganda på gatorna var en vanlig syn. Det var ett självklart inslag då, men han tycker dagens kampanj är helt annorlunda – och betydligt mer hatisk.
– Om vi tittar på måtten, på ansiktet. Det är inte en reklamannons vi tittar på, utan en skrattande äldre jude. Och hans ansikte är inte uppe för att vi ska välja honom till president.