”Rebellerna måste bevisa för folket vad de kan göra för Syrien”
Dagens ETC
I och med att klanen Assads drygt 50-åriga diktatur i Syrien fallit har verkligheten förändrats för svenska Ammash. Hans hemstad Damaskus kan nu vara på väg mot en ljusare framtid. Därför flyttar han tillbaka. Trots att det är osäkert vilket land rebellerna egentligen vill forma.
Frihet för alltid utan dig, Assad! ropar tusentals syrier unisont. Män lyfter näven mot himlen, kvinnor jublar och unga människor gör fredstecken. Barn viftar med den syriska flaggan. Vissa bränner sedlar med Syriens förre president Bashar al-Assads ansikte på, medan andra skjuter kulsprutor i luften i eufori.
Mitt i folkmassan står Ammash med sin son Jamal. De har åkt till Alashmartorget i Damaskus för att bevittna vad som sägs vara den första offentliga avrättningen av en av regimens bödlar. Rykten säger att han ligger bakom hundratals civila mord. Idag ska han hängas.
För Ammash är det avgörande att se rättvisa skipas.
– Om han bara är fängslad finns risken att han flyr och fortsätter sina massakrer, säger han.
Ammashs 13-årige son Jamal ser annorlunda på situationen.
– Jag skulle tycka att det är synd för honom. Ingen människa förtjänar att dö. De förtjänar att bli fängslade istället, säger han.
13-årige Jamal stannar i Syrien till sommaren för att förbättra sina arabiska språkkunskaper samtidigt som han får onlinelektioner från Sverige.
Marie Ravn
Lever med ärr efter bomb
Jamal, som talar svenska, engelska och arabiska, har tillbringat större delen av sitt liv i Sverige. Avrättningen ägde dock inte rum. Ett rykte eller ett uppskjutande kan vara orsaken. Ändå är de tusentals människor som samlats en symbol för folkets hopp om en ny början i Syrien.
För en månad sedan reste Ammash till landet med sina tre barn för att besöka deras familj i Damaskus. Plötsligt kom nyheten att oppositionsgrupper hade tagit över kontrollen i huvudstaden. Att Assads 50-åriga diktaturregim hade fallit. En dröm hade gått i uppfyllelse.
– Det känns som att jag har fötts på nytt, säger Ammash.
Ammash minns tydligt dagen då en bomb exploderade bara några meter från honom på Damaskus gator. ”Boom”, lät det när ljusblixten från explosionen förblindade honom. Trots att han inte såg gärningsmannen är han övertygad om att det var en av Bashar al-Assads soldater. Regimen bombade ofta grannskapet där Islamiska staten hade ockuperat flera byggnader. Explosionen lämnade Ammash med ärr, både fysiska och psykiska. De kommer för alltid att påminna honom om regimens brutalitet.
Nu avslöjas grymheterna
Ammashs barndomsstad låg i ruiner. Endast ett fåtal byggnader finns kvar. Hans föräldrar bor fortfarande bland de utbommade kvarlevorna.
– Det gjorde ont att se hur Assad förstörde hela hem och hela Syrien, säger han.
Ammash växte upp i det palestinska området Al Yarmouk i Damaskus. Hela området bombades av Assad-regimen när Gabha al Nossra kontrollerade området, en grupp som senare blev Islamiska staten.
Marie Ravn
Sedan Assads fall har rapporterna om den tidigare presidentens våldsamma beteende bara blivit fler och värre. Tusentals kidnappningar, tusentals arresteringar och tusentals mord har ägt rum. Massgravar, tortyr, våldtäkt och blodbad. Många så grymma att de flesta kan ha svårt att föreställa sig det.
Även om Assads förtryck av befolkningen var allmänt känt var det inget som folk vågade prata högt om. Assads regim slog till mot varje motstånd mot diktaturen.
– Folk ville bara leva, men Assad tog allt från oss, säger Ammash.
Flykten gick till Sverige
Efter explosionen bestämde sig Ammash för att fly. 2014 påbörjade han och sonen Jamal den farliga resan mot Europa. Via en båt till Turkiet och en bilresa norrut hamnade de i Sverige. Familjen, som nu vuxit till fyra med pappa och tre barn, har bott i Sverige i tio år. De har flyttat mellan Malmö, Stockholm respektive Helsingborg. De har alla fått svenskt medborgarskap.
Efter bara tio dagar lyckades rebellstyrkor, ledda av Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), avancera från norra Syrien till Damaskus och ta över landets huvudstad. Grupperna har nu en stor uppgift. De måste försöka ena ett land delat av mer än ett decennium av inbördeskrig, och där dussintals tungt beväpnade miliser och rester av den gamla regimen fortfarande finns närvarande.
Även om ingen ännu vet hur Syriens framtid ser ut med en ny och islamistisk grupp vid makten, är Ammash optimistisk.
– Nu måste de bevisa för folket vad de kan erbjuda och vad de kan göra för Syrien. Men jag tror att det kommer att bli bra, säger han.
Ingen vet ännu om grupperna kommer att införa demokrati, men för Ammash är en sak säker:
– Det kan omöjligt bli värre än under Assad.
Tillbaka till Damaskus
Nu drömmer han om ett fritt Syrien utan krig och problem. Han hoppas på en framtid utan död och förstörelse. Där det går att leva ett normalt liv och med ett jobb där man tjänar en lön så att man faktiskt kan betala sina basutgifter. Därför har Ammash bestämt sig för att resa tillbaka till sitt fosterland.
– Mitt hemland behöver mig nu. Det är dags att bygga upp igen, säger han med hopp i rösten.
Efter ett kort besök i Sverige flyttar han och hans tre barn in hos sina föräldrar i barndomshemmet i Damaskus. Hans son Jamal har mer blandade känslor inför flytten. Även om han älskar att besöka familjen i Damaskus, saknar han de moderna bekvämligheterna i Sverige. El, rinnande vatten och internet. I Syrien är det stridsflygplan i luften, och Jamals kusiner i Damaskus skämtar om att det finns landminor i dikena när de kör genom gatorna. Därför har Jamal bestämt sig för att återvända till Sverige efter ett halvår i Syrien.
– Självklart kommer jag att sakna min pappa. Men jag har hans nummer, säger han med ett leende.
Syrien står nu vid ett vägskäl. Även om framtiden fortfarande verkar osäker och utmaningarna stora, tror Ammash på en förändring till det bättre. Han är redo att bidra med allt han kan.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.