Razem hoppas kunna bryta högerdominansen i Polen: ”Valet är helt avgörande för vårt land”
En väljare tar en selfie med Adrian Zandberg i samband med 1 maj-firandet i Warszawa i år.
Bild: Jaap Arriens/Sipa USA/TT
Dagens ETC
Om knappt två månader är det val i Polen. Lag och rättvisa fortsätter sin auktoritära politik, men med sämre ekonomi för hushållen och skärpt abortförbud finns ett groende missnöje. Högerextrema försöker kanalisera det. Men även en progressiv vänster.
– Vårt mål i valet är att få till verklig förändring, då måste det finnas en stark vänster i parlamentet, säger Adrian Zandberg, en av partiet Razems ledare och grundare.
På balkongen utanför vänsterpartiet Razems kontor på Nowy Swiat i centrala Warszawa hänger tre flaggor: partiets lila, Polens vitröda och Ukrainas blågula. Inne på kontoret råder febril aktivitet. Polens president Duda har precis deklarerat att valen till parlamentet ska hållas den 15 oktober. Även på gatorna runt om i Polen syns Razems aktivister, på några dagar ska 100 000 namn samlas in så att partiet kan ställa upp i valet.
Adrian Zandberg tar emot i sitt lilla kontor. Han är en av partiets ledare och grundare. Idag sitter han i det polska parlamentet Sejmen. Razem är ett ungt parti med unga personer i ledningen.
– Vi samlar in namn över hela landet, det är faktiskt inget dåligt sätt att börja valkampanjen. Vi möter folk som vanligtvis inte ser oss via sociala medier. Det är viktigt att röra sig utanför sin vanliga bubbla, allt för många politiker förväxlar världen med vad de ser i sina sociala medier, säger Adrian Zandberg.
– Vårt mål i valet är att få till verklig förändring i Polen, då måste det finnas en stark vänster i parlamentet. Idag hotar den polska regeringen demokratin och grundläggande demokratiska rättigheter. Men verklig förändring kan inte heller innebära att Polen går tillbaka till den högerpolitik som gjorde att PiS (partiet för Lag och rättvisa) kunde få makten.
Bygga bort bostadsbristen
Razem har en valallians med socialdemokraterna, i förra valet 2019 fick de 12,6 procent procent tillsammans. För att byta regering efter valet krävs någon form av samverkan med en centerallians med liberala partier.
– Våra politiska mål är klara. Vi vill bygga bort bostadsbristen med 300 000 nya offentligt ägda lägenheter. Staten måste hjälpa de lokala samhällena för att förändra bostadsmarknaden. Så kan vi få ner hyrorna.
Fackföreningarna är svaga och många löntagare har osäkra anställningar.
– Vi vill stärka löntagarnas rättigheter och genomföra en arbetstidsförkortning till 35 timmars arbetsvecka.
Razem har organiserat omfattande protester mot de mycket hårda abortlagarna i Polen. Den katolska kyrkan har stort politiskt inflytande.
– Vi kräver att abortlagstiftningen ändras och att rätten till abort återinförs. Vi vill att kyrkan och staten skiljs åt, även finansiellt. Vi behöver göra stora sociala investeringar istället för att ge pengar till kyrkan, säger Adrian Zandberg.
– Vi vill stärka den offentliga sektorn i Polen och har föreslagit en löneökning på 20 procent för de som arbetar i välfärden. De som bär upp välfärden med sitt arbete har fått det sämre nu när allt har blivit dyrare. Den polska välfärden är underfinansierad och behöver växa.
Jagar inte ministerposter
Adrian Zandberg betonar att Razem sätter politiska resultat före fina poster.
– Vi håller på med politik för att förändra, inte för att få fina titlar eller status. Att medverka i en regering är bara ett verktyg för förändring, inte ett mål i sig.
Den polska regeringen vill anordna folkomröstningar på valdagen, bland annat vill de folkomrösta om ifall landet ska ta emot flyktingar via EU:s fördelning. Även i Polen växer extremhögern och partiet Konfederacja.
– Efter att PiS har styrt Polen i åtta år ökar missnöjet även bland högerns väljare. Det växande stödet för Konfederacja kan delvis förklaras med det minskande stödet för regeringen, det innebär att högern splittras.
Genomförandet av de hårda lagarna mot abort har också mötts med missnöje bland en del av högerns väljare.
– När antiabortlagarna genomfördes förlorade PiS många väljare, inte minst kvinnor, och de väljarna kommer inte tillbaka.
Razem vill vara ett alternativ både till extremhögerns nationalism och till den borgerligt liberala oppositionen.
– Vi kan inte låta extremhögern bli den enda rösten för protest. De vill framställa det som att det är de mot resten, mot eliten. Vänstern måste visa att vi inte är nöjda med stora delar av politiken, det gäller även politiken i EU. Vi måste ha verkliga konstruktiva alternativ.
– Valet är helt avgörande för vårt land, men också för vilken roll Polen ska spela i EU. En tredje mandatperiod för Lag och rättvisa vore dåligt för hela regionen.
”Vår position är kristallklar”
Adrian Zandbergs kontor är spartanskt inrett, men på väggen hänger en stor kurdisk flagga. Razem samarbetar med vänstern i många länder, stöd till kurderna i Turkiet och Syrien är en del av partiets politik. Särskilt nära relationer har partiet med vänstern i Ukraina.
När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022 reagerade Razem omedelbart. De nöjde sig inte med att fördöma invasionen, de organiserade även praktiskt arbete med insamlingar och hjälp till flyktingar.
– Vår position är kristallklar. Vi har en aggression från ett imperialistiskt land, Ryssland, som drabbar våra grannar i Ukraina. Vänsterns uppgift är att visa solidaritet i handling. Det handlar om Ukrainas överlevnad som demokrati, därför är det avgörande att landet får konkret stöd.
Razem talar också om det stöd som Ukraina kommer att behöva för sin återuppbyggnad:
– Ukraina kommer att behöva stöd för att återuppbyggas på sina egna villkor, inte exploatering och krav på privatiseringar och högerpolitik från givarländer. Vi måste lätta på Ukrainas bördor, tillsammans med andra vänsterkrafter i Europa driver vi en kampanj för att Ukrainas statsskuld ska skrivas av.
Lockar unga och kvinnor
Razem har starkt stöd bland kvinnor och unga med osäkra anställningar i Polens stora städer. Under lång tid har högern dominerat polsk politik, men enligt Adrian Zandberg finns det tecken på förändring.
– Vi är en del av de sociala rörelser som krävs för att verkligen förändra Polen. Där ingår även arbetare i industrin. De senaste åren har det genomförts framgångsrika strejker i den privata sektorn, det hade inte hänt på två årtionden. Fackföreningarna blev allt mer tillbakapressade, många fackföreningar i privata företag försvann. Nu kämpar fackföreningarna tillbaka. Arbetare vid Amazon och andra distributionsföretag organiserar sig. Vi är en del av den förändringen.
I parlamentet har Razem arbetat för att stärka löntagarnas trygghet.
– Vi fick till en förändring av den arbetsrättsliga lagstiftningen som gör det mycket svårare att sparka de som organiserar fackföreningar. Skyddet mot godtyckliga uppsägningar kommer att betyda enormt mycket för den fackliga rörelsens möjligheter i den privata sektorn.
– Vänsterns kan inte bara arbeta med frågor som mänskliga rättigheter, hbtq-rättigheter eller en sekulär stat. Vänstern kan bara lyckas om vi bygger breda sociala samarbeten, där är organiserade löntagare avgörande.