Trumps retorik har mött hård kritik från alla seriösa bedömare världen över. Internationella valobservatörer från OSSE kallar Trumps uttalanden ogrundade, ”ett grovt missbruk av ämbetet” och menar att de skadar allmänhetens förtroende för demokratiska organisationer.
Experten: Grundlös retorik
Trump och hans stab av jurister har anmält valprocessen i en rad delstater och vill ta processen till Högsta domstolen.
Men utsikterna för Trump att vinna är små.
Det menar Fredrik Bergman, jurist med en master i konstitutionell rätt från Harvard Law School och chef för Centrum för Rättvisa.
– Det har inte kommit fram några uppgifter om att det ska ha varit några systematiska brister, så retoriken verkar rätt grundlös, säger Bergman till Dagens ETC.
Finns det någon trovärdig bedömare som har ställt sig bakom Trumps kritik?
– Inte som jag känner till. Det här är en del av hans strategi, att han ska antingen vinna valet eller så ska han förlora det på grund av valfusk och korruption. Det här är ett sätt att styra berättelsen framåt.
Trumps chans: Pennsylvania
Hur ser hans chanser ut för att ta de här processerna till Högsta domstolen och att kunna vinna där?
– Presidenten har ingen makt att gå till Högsta domstolen och motsätta sig ett valresultat. Däremot kan det bli rättsprocesser om enskilda situationer i enskilda delstater. Det blir säkert ett rättsligt efterspel, men i huvudsak kommer det handla om att valresultatet kanske fördröjs. Men det har inte presenterats något case som skulle kunna underkänna ett stort antal röster.
– Det starkaste case han har är att det ligger ett fall i HD som gäller förtidsrösterna i Pennsylvania. Och om valet skulle stå och hänga på Pennsylvania, vilket det inte ser ut som att det gör nu, då skulle det potentiellt kunna bli en viktig rättsprocess.
Vad handlar målet i Pennsylvania om?
– Det handlar om huruvida man får räkna in förtidsröster som har kommit in försent eller inte. Det är en omtvistad fråga. Och det scenario man kan tänka sig där den processen får betydelse, är om det hänger på Pennsylvania och att väldigt många röster har kommit in försent. Då skulle HD kunna bestämma att de rösterna inte får räknas. Blir det en sån prövning i HD så finns det mycket som talar för att den konservativa majoriteten skulle kunna döma på ett sätt som gynnar Trump.
I skrivande stund på fredagen ser Biden ut att vinna i Georgia, Arizona och Nevada, vilket skulle räcka mer än väl för att nå den majoritet på 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentvalet. Mycket tyder på att Biden även kan vända i Pennsylvania, där Trump leder med 18 000 röster med över 160 000 röster kvar att räkna vid lunchtid på fredagen, mestadels i storstadsområden med klar övervikt av demokratiska väljare.
Fredrik Bergman ser några olika scenarior för vad som kan hända.
– Om Biden vinner så har inte Trump någon möjlighet att med någon rättsprocess förändra det. Om vi säger att Biden tar hem Arizona och Nevada, då finns det inte så himla mycket Trump kan göra. Utan det är just om det kokar ner till Pennsylvania. Och där har han en ganska stark argumentation tycker jag. Där sa lagen i Pennsylvania att brevrösterna måste ha kommit in senast på kvällen 3 november för att vara giltiga, men sen gick en delstatsdomstol in och ändrade det, och gör om vallagen. Där har han ett rätt starkt case.
– Men det ska ju mycket till för att valet ska handla om Pennsylvania, och att just de här försenade rösterna ska vara avgörande. Det finns inte mycket som talar för det just nu, säger Fredrik Bergman och tillägger:
– Och de övriga rättsprocesserna som han dragit upp har ju handlat om att republikaner menar att de inte fått tillträde till vallokalerna och därför begär att räkningen tillfälligt ska pausas. Det är inte heller några processer som leder till några andra resultat, utan det är nog mer ett led i den här propagandamaskinen och sättet att så tvivel om huruvida det här gick legitimt till. Att Trump kan gå ifrån det som den egentliga vinnaren i sitt läger.