Akutläkaren Patrick Pelloux, krönikör på Charlie Hebdo, skulle ha varit med på mötet men blev upptagen med annat. Han var dock en av de första på plats – bara minuter efter att gärningsmännen gett sig av.
– Jag har redan berättat allt om den där dagen, det finns inget mer att säga. Nu måste jag leva med det, säger Patrick Pelloux till Dagens ETC.
Dagen efter attentatet satt Patrick Pelloux i tv och berättade. Synbart chockad beskrev han det fruktansvärda i att hitta sina vänner brutalt mördade, vanmakten i att inte kunna rädda dem och hur han vårdade de få överlevarna. Budskapet han ville förmedla var att Charlie Hebdo skulle fortsätta – att terroristerna inte hade vunnit.
”Fascistiska islamister”
Dagen efter dödade terroristen Amedy Coulibaly en polis och tog ytterligare en dag senare alla i den judiska matbutiken Hyper Cacher som gisslan och dödade fyra. Det är dessa båda attentat rättegången gäller.
– Det som är viktigt med rättegången är att förstå vilka mekanismer som får franska medborgare att bli fascistiska islamister, säger Patrick Pelloux.
De tre attentatsmännen var alla födda och uppvuxna i Frankrike.
Charlie Hebdo kommer fortsatt varje vecka. I samband med att rättegången startade i början av september återpublicerade tidningen teckningarna som kostade kollegorna livet.
”Tout ça pour ça” (Allt detta för detta) står det ovanför en förtvivlad profet Muhammed som beklagar sig över att vara ”älskad av idioter” – en referens till islamistiska extremister.
Försvarar rätt att publicera
På Seine-flodens vänstra strand ligger den Stora moskén i Paris. Dess nytillsatta rektor Chems-Eddine Hafiz är också vice ordförande för Frankrikes muslimska råd CFCM som företräder runt 6,5 miljoner franska muslimer. När rättegången inleddes blev han en av Frankrikes mest omskrivna personer.
Chems-Eddine Hafiz var en nyckelperson i Charlie Hebdo-debatten redan långt före attentatet. Det är inte lätt att få en exklusiv intervju med honom. Ena dagen är han upptagen med inrikesminister Gerald Darmanin, andra dagen är det förre presidenten François Hollande som kommer på besök. Landets alla medier söker honom för en kommentar. När han väl får en lucka tycks han ändå lugn.
Han välkomnar Dagens ETC i sitt kontor i moskén och ser till att säkra avståndet innan han tar av sig munskyddet.
– Det är trevligare att mötas med avtäckta ansikten, säger han.
Anledningen till uppmärksamheten runt honom är en krönika han skrivit i dagstidningen Le Figaro med rubriken ”Charlie Hebdo ska fortsätta rita, skriva och uttrycka sin konst. Men framför allt – leva”.
– Att driva med religion, oavsett om det gäller kristendomen, judendomen eller islam, är en mångårig fransk tradition. Jag försvarar den republikanska rättigheten utan betänkligheter, säger han.
Han poängterar att som troende muslim gillar han inte Charlie Hebdos teckningar, särskilt inte den danska Muhammed-karikatyr som de återpublicerade år 2006.
– Teckningarna kränker mig som troende men lösningen på mitt problem är väldigt enkel: Att inte läsa Charlie Hebdo, säger Chems-Eddine Hafiz.
”Spänningarna blir ohållbara”
Chems-Eddine Hafiz menar att han som muslimsk ledare har ett särskilt ansvar att ta tydlig ställning i frågan.
– Spänningarna blir ohållbara. Radikaliseringen bland vissa muslimer i Frankrike och i en del muslimska länder är oacceptabel och terrorister mördar i islams namn. Det är klart att jag måste säga ifrån. Jag vet att de allra flesta muslimer stödjer mig i detta, säger han.
Den gamle advokaten pekar mot Koranen bredvid och konstaterar att gud säger att vi måste acceptera varandras olikheter – skapade av gud.
– Vad gäller eventuella kränkningar ska vi som medborgare i ett demokratiskt land pröva vår sak inför lagen, ingen annanstans, säger Chems-Eddine Hafiz.
Drev fall mot redaktionen
Att det är just Chems-Edinne Hazif som uttalar sig så är en starkt symbolisk markering. Innan han blev rektor företrädde han moskén juridiskt. Det var han som år 2007 väckte åtal mot Charlie Hebdos redaktion för hets mot folkgrupp – på grund av just de teckningar som bröderna Kouachi ”hämnades” flera år senare.
Rättegången blev medial och ledde till en utdragen offentlig debatt. Många anser att mediecirkusen och själva åtalet spädde på hatet mot Charlie Hebdo bland franska muslimer. Då uttalade sig Chems-Eddine Hafiz och sa att teckningarna utgjorde en fara för muslimer.
– Det är ingen motsättning till vad jag säger nu. Teckningarna var kränkande men riktades mot all religiös fundamentalism. Därför fälldes inte publiceringen. För mig var utfallet tillfredsställande. Nu är det viktigt att jag klart och tydligt försvarar Charlie Hebdos och alla journalisters rätt att uttrycka sig fritt, säger Chems-Eddine Hafiz.
2006
Charlie Hebdo publicerade tolv stycken karikatyrteckningar föreställande profeten Muhammed – tidigare publicerade i danska Jyllands-Posten 2005. Numrets etta pryddes dessutom av en egen profetkarikatyr, tecknad av Jean ”Cabu” Canut – mördad på redaktionen 2015.
2007
Stora moskén i Paris och Frankrikes muslimska råd – med Chemseddine Hafiz som företrädare – inledde en rättslig tvist mot publiceringen. Rättegången fick stor medial uppmärksamhet. Redaktionen levde under poliskydd på grund av hotbilden mot dem.
2011
Redaktionen utsattes för ett brandattentat – ingen människa skadades.
2015
De franska bröderna Kouachi utförde attacken mot redaktionen och dödade tolv personer. Terrornätverket al-Quaida tog på sig skulden.