– Hur många muslimer är det egentligen som du vill kasta ut? ropar en tonåring varpå Rasmus Paludan svarar att det rör sig om cirka 300 000.
Mötet i Herning är en del av partiets intensiva valkampanj. Den senaste veckan har Rasmus Paludan rest land och rike för att öka sitt väljarstöd. I över 30 städer har han fört fram ett tydligt budskap: Alla rättrogna muslimer ska skickas hem till sina ”lortländer”.
Bränner koranen på Youtube
De flesta danskar har reagerat med starkt motstånd, men hos vissa har budskapet gått hem. En man sträcker sig över polisens avspärrningar och frågar om han får ta en selfie efter att han hyllat partiledarens politik:
– Tack för det du gör. Jag håller med dig helt och hållet.
Rasmus Paludans möjlighet till politiskt inflytande har länge ansetts vara begränsat till den virala succé som han är på Youtube. Här lägger han upp filmer på sina demonstrationer där han och hans anhängare bland annat hånar och bränner koranen.
Han skiftar mellan att vara skämtsam till att uttala sig främlingsfientligt, vilket särskilt gått hem hos den yngre generationen. Men efter att han blev attackerad i stadsdelen Nørrebro i samband med en demonstration i april har partiet även fått stor uppmärksamhet bland vuxna.
På rekordsnabb tid samlade han in de 20 000 digitala namnunderskrifter som krävs för att ställa upp i valet – och nu pekar flera opinionsundersökningar på att Stram Kurs kommer att ta sig över den danska riksdagsspärren på två procent.
!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window&&window.initialized)window.process&&window.process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement("script");r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,"infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");
Sprider rädsla hos många
Frustrationen hos många danskar är påtaglig. En kvinna som följer torgmötet på avstånd säger att hon fruktar partiets framfart och att hon ”hellre ser att Rasmus Paludan skickas till en öde ö än att han får en plats i folketinget”.
Efter en timme lämnar Rasmus Paludan Herning och beger sig österut mot staden Silkeborg. Här står Morten Fischer och väntar på sin dotter som vill se Youtube-fenomenet i det verkliga livet. Att hon tittar på videoklippen gör honom inget – men han är noga med att förklara att han inte delar partiets åsikter.
– Jag tror inte att Paludan kommer in i folketinget, men
jag är rädd för att han ska göra det. Jag brukar säga att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet och det är uppenbart att han har lyckats med det, säger han.
Rasmus Paludan får dödshot dagligen efter att ha uttalat sig kritiskt om islam och därför är säkerhetsapparaten kring honom enorm. När han lämnar Silkeborg gör han det i en skottsäker väst och tillsammans med ett flertal polisbilar.
Kampanj under dödshot
Av säkerhetsskäl får jag strikta order om att inte utelämna några miljöbeskrivningar när jag träffar honom för en intervju. Jag får inte berätta var vi träffas, hur vi träffas eller vilka som är med under intervjun.
Rasmus Paludan är i grund och botten jurist. Han har bland annat arbetat vid den Internationella brottmålsdomstolen i Haag och bott i Stockholm – vilket hans nästintill perfekta svenska avslöjar.
På frågan om vad som motiverade honom till att starta Stram Kurs svarar han att han vill återgå till det Danmark som han växte upp i på 80 och 90-talen.
– Jag ser att det är en stor skillnad på Danmark så som det är nu och så som det var när jag växte upp. Då var det i stort sett ingen som var muslim. Även om man inte kan säga att danskar är perfekta så tycker jag att det är mycket mer harmoniskt mellan danskar än vad det är mellan danskar och muslimer.
Han säger själv att han inte har haft några problem med muslimer – men att det skulle vara otroligt dumt om han byggde sin politik baserat på personliga erfarenheter.
– Jag tycker att det är lite svenskt och politiskt korrekt att du antar att jag skulle ha mina åsikter om muslimer baserat på det som jag har upplevt. För så är det inte.
Tror inte på fredlig samvaro
I Rasmus Paludans ögon finns det bara två alternativ: Antingen tar islam över eller så blir islam utslaget. Målet är därför att alla rättrogna muslimer ska ut ur landet – oavsett om de är ostraffade och har jobb.
– De värsta är inte de som begår kriminalitet. Då är det uppenbart att de inte hör hemma i Danmark. De värsta är de som säger att de är utbildade, har ett jobb och tror att de är kulturellt integrerade. Sharia är fortfarande en del av islam där det är tillåtet att våldta kvinnor.
Du ser ingen fara med att gruppera människor och straffa de som inte har begått något brott?
– Nej, för om man är rättrogen muslim och vill ha sharia är man ett hot för Danmark.
Det finns många exempel på rättrogna muslimer som är vänner med västerlänningar och lever fredligt. Eller hur?
– Det finns många exempel på när västerlänningar tror att de är vänner med muslimer. Men så det kan de inte vara. Muslimerna kommer att döda danskarna.
Men det här scenariot har ju inte hänt. Tror du inte att du är rädd för något som inte kommer att hända?
– Nej, absolut inte. Jag vet att det här kommer att hända om vi inte kämpar.
”Visar på spänningar”
Flera danska debattörer i Danmark menar att Rasmus Paludans politik skulle vara omöjlig att genomföra i praktiken. Han är själv förespråkare för grundlagen vilket inkluderar religionsfrihet.
Ett annat problem är att han inte kan ”skicka hem” rättrogna muslimer som är födda i Danmark och bara har danskt medborgarskap.
– Det man kan göra är en lag som säger att du inte får använda religiösa kläder. Det har vi redan börjat med i Danmark. Det går också att göra en lag som säger att du inte får jobba om du har fastat. Om det inte går att slänga ut dem hoppas jag att det här är en lagstiftning som gör att de kanske tänker att det är bättre att vara muslim någon annanstans.
Kan du någon gång känna att du sprider hat och skapar spänningar i samhället?
– Det som är hat är att man slår någon. Jag tycker att jag visar på spänningar som redan finns. Då är det bättre att jag visar det. Det är så en demokrati med yttrandefrihet fungerar. Varje dag får man höra något som man tycker är korkat.
Vill inte prata om sin familj
De senaste månaderna har hans familj gått ut i medier och sagt att de inte delar hans åsikter. Under intervjun börjar Rasmus Paludan prata om sin brors medverkan i ett radioprogram och hur irriterad han är på dansk media som försöker leta rätt på varje detalj i hans liv.
Jag frågar om en krönika som hans pappa nyligen skrev om honom i Kristianstadsbladet när vi hörs på telefon två dagar efter intervjun. Det blir även den sista frågan som jag ställer innan han lägger på luren. Han vill inte prata om sin familj.
Attack på bästa sändningstid
Nima Zamani Aliabadi, jurist och aktiv samhällsdebattör i Danmark, har kritiserat Rasmus Paludan för att ha ”extrema hållningar som han byter lika ofta som andra byter underkläder”.
– Han har ingen politik. Det är bara rent hat. Vissa dagar säger han att han ska kasta ut alla som inte är västerländska, den andra dagen ska han kasta ut alla muslimer och nu är det alla rättrogna muslimer.
När de möttes i en debatt som sändes på Danmarks Radio för två veckor sedan kastade Rasmus Paludan ur sig det ena påhoppet efter det andra.
– Han är utlänning. Han hatar Danmark. Han hör inte hemma i Danmark och det är därför som han står och uppför sig på det här viset, sa partiledaren till Nima Zamani Aliabadi på bästa sändningstid.
– Alla ljus riktades mot mig. Det är klart att jag kände mig förolämpad, men jag visste att han skulle dra det kortet och försöka provocera mig. Paludans politik går ut på att provocera fram reaktioner och därför visade jag inte min frustration.
Lyckas med provokationer
Enligt Nima Zamani Aliabadi var det precis det som hände när hela Danmark fick upp ögonen för den islamfientliga partiledaren efter demonstrationerna på Nørrebro i mitten av april.
– Han åker till ett område där han vet att det bor många invandrare som har en kriminell bakgrund och där det finns integrationsproblem. Där hånar han koranen och skapar fullständigt kaos. Motdemonstranter kastar stenar, bränner bilar och polisen hittar en handgranat. Sedan kan han driva propaganda på det och säga: ”Titta här. Jag hade rätt. Så här är alla muslimer.”
Nima Zamani Aliabadi har också gått ut och kritiserat motdemonstranterna som tar till våld när Rasmus Paludan är ute och demonstrerar. Hans föräldrar flydde från Iran där censur och våld var en del av vardagen.
– Yttrandefrihet är central del av demokratin i Danmark som jag värdesätter högt och även om Paludan drar det till extremen så kan de inte bemöta honom på samma sätt som islamister. Att sätta en hand framför hans mun ger honom bara fler politiska poäng.
Under den senaste tiden har motreaktionerna intensifierats och nu har imamer förespråkat en bojkott av partiets demonstrationer och torgmöten. Nima Zamani Aliabadi säger att de inte vill att Rasmus Paludan ska få det han vill ha.
Tar väljare från Dansk Folkeparti
Men den politiska succén är ett faktum för Stram Kurs. Enligt opinionsundersökningar har partiet plockat väljare från det högerpopulistiska partiet Dansk Folkeparti som suttit i folketinget sedan 1999.
Även om Stram Kurs skulle lyckats ta sig över spärren på två procent har de flesta partiledare sagt att ett samarbete är uteslutet. Det finns dock två undantag. Varken Dansk Folkeparti eller Ny Borgerlige – ett nystartat parti som också förespråkar en hårdare invandringspolitik – har tagit tydligt avstånd från partiet.
– Många väljare känner att politiker inte har tagit tag i de integrationsproblem som finns i Danmark och nu är det uppenbart att partierna på den högra ytterkanten är rädda för att förlora röster. Men att de inte kan gå ut och ta avstånd från en dansk extremism samtidigt som de kritiserar islamister är politiskt hyckleri, säger Nima Zamani Aliabadi.
• Enligt undersökningen, gjord av analysföretaget Voxmeter, kan Stram kurs få 2,4 procent i valet. Gränsen för att komma in i folketinget är två procent. Två andra opinionsmätningar visar på att partiet får 2,7–3,9 procent.
• Totalt räknar polisen i Danmark med att Rasmus Paludans säkerhetsvakter och insatser i samband med partiets demonstrationer har kostat 24 miljoner danska kronor under det senaste året.
• 2013 dömdes Paludan till besöksförbud i fem år efter att han sökt upp och försökt kontakta en tidigare student från tiden då han studerat latin på Köpenhamns universitet. Två år senare dömdes han till dagsböter efter att ha förolämpat den polis som handlade ärendet med hans besöksförbud.
• I april 2019 dömdes han till 14 dagars fängelse för hets mot folkgrupp. Han hade året innan postat en Youtube-video där han bland annat påstod att det finns en koppling mellan afrikaner och låg intelligens. Han har överklagat domen.