I ett land med en historia som många trodde skulle innebära att ett rasistiskt parti aldrig på allvar kan etablera sig, håller just det på att hända. Ändå är det inte särskilt förvånande, menar Ann-Cathrine Jungar, statsvetare som forskat på Europas högerradikala partier.
– Vi ser det i hela Europa, en ny våg av den här typen av partier. I Tyskland har AfD kunnat växa både tack vare att många har tröttnat på Angela Merkel, och som en följd av flyktingkrisen i Europa, som ju i sig är en anledning till att Angela Merkel tappar i stöd, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Medveten strategi
Det senaste året har det varit just flyktingfrågan som AfD har profilerat sig i. Trots att det från början inte var för att minska invandringen som partiet bildades, utan istället handlade det om kritik mot den europeiska finanspolitiken och framför allt kritik mot hur Tyskland hanterade eurokrisen. Men nu har utspel om ekonomi bytts ut mot idéer om att skicka asylsökande som har fått avslag till isolerade öar och krav om att förbjuda burka, minareter och böneutrop.
Partiet menar att islam inte hör hemma i Tyskland. Att det just är muslimer och islam som attackeras förvånar dock inte Ann-Cathrine Jungar.
– Det är sådana strömningar vi ser i hela Europa, och som AfD och andra högerradikala partier har fångat upp, för att de vet att de vinner väljare på det. Det är en medveten strategi som de har märkt fungerar.
”Offer för mångkultur”
Flera forskare i Tyskland har dragit samma slutsatser. Werner Patzelt vid universitetet i Dreseden säger till exempel till Svenska Dagbladet:
– AfD observerar noga vilka frågor som i delar av befolkningen uppfattas som problematiska och som de etablerade partierna inte tar tag i.
Att AfD gjorde politik av övergreppen i Köln på nyårsnatten förra året är därför inte heller särskilt förvånande. Partiledare Frauke Petry hade tidigt sin analys klar: övergreppen var en konsekvens av vad hon kallar massinvandringen. Hon menade att Tyskland nu uppenbart är offer för mångkulturen. Hennes partikollega Björn Höcke, som är ledare för partiet i Thüringen, var ännu tydligare. På sin Facebooksida skrev han:
”Händelserna på tågstationen i Köln på nyårsafton gav vårt land en försmak av den hotande kollapsen mot kulturen och civilisationen. Hundratals kvinnor blev offer för en grupp av 1 000 (!) nordafrikanska unga män.”
AfD var dock inte ensamma om att mobilisera efter Köln. Även den högerextrema organisationen Pegida gjorde det. En rörelse som har banat väg för AfD.
– Frauke Petry tog över AfD och förde partiet mot en högerradikal riktning samtidigt som Pegida var väldigt aktiva. Pegida hade redan börjat mobilisera dem som var missnöjda med Merkel, människor som står långt högerut, och det gjorde det lättare för AfD att få stöd av dessa grupper, säger Ann-Cathrine Jungar.
Trots att övriga etablerade partier i Tyskland tar avstånd från Pegida ser AfD det inte som något bekymmer att de kopplas samman med dem.
AfD kallas ofta Pegidas förlängda arm in i politiken, och många av de aktiva i Pegida säger att AfD är det parti där de känner sig hemma.
Frauke Petry menar dock att hennes parti inte har något att göra med Pegida. I alla fall inte på annat sätt än att de båda vill ungefär samma sak.
Deras gemensamma syn på invandring och islam menar hon är fullt rimlig.
– Tyskar ber alltid om ursäkt för sin egen identitet, särskilt politiker, men landet måste hitta balans igen. För många till vänster har svaret blivit att vi ska upplösa oss själv i Europa, vilket jag inte tycker är bra. Det har lett till en okritisk acceptans av islam i alla former, säger hon i en intervju med The Guardian.
Själv skulle Frauke Petry sannolikt aldrig skriva under på att hennes parti bygger på en rasistisk ideologi, men många meningsmotståndare menar att det är självklart. I en intervju med tv-kanalen RTL säger till exempel den tyske vicekanslern och socialdemokraten Sigmar Gabriel att AfD är öppet högerradikalt, och:
– Det språk de använder är det samma som användes av nazisterna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ann-Cathrine Jungar menar att AfD är just högerradikala, och att delar av politiken genomsyras av rasism.
– De är emot invandring, och deras syn på islam och muslimer utgår från att det finns skillnader mellan människor och mellan olika kulturer, där den tyska är den bästa. Till stor del handlar det om rasistiska tankegångar, precis som det gör hos de andra högerradikala partierna i Europa.