På internationella kvinnodagen den 8 mars hölls en stor, feministisk demonstration i Madrid. Jämställdhetsminister Irene Montero var där. Högern – det traditionella högerpartiet Partido Popular (PP) och högerextrema Vox – menar att demonstrationen är anledningen till att Madrid drabbades så hårt. Och jämställdhetsminister Irene Montero (UP) anklagas för att ha undanhållit folket information om det nya coronaviruset, och dessutom medvetet ha riskerat deras hälsa.
– Det är inte bara en lögn, det är oanständigt. De anklagar i princip regeringen för mord. De här datumen menade de flesta, även på högerkanten om jag får lov att påminna dig, att rädslan för viruset var det farligaste. Paniken. Jag tog med min bebis på demonstrationen, det skulle jag aldrig ha gjort om jag trodde det satte vår hälsa på spel. Ingen visste då exakt hur coronaviruset skulle drabba oss, säger Irene Montero.
Miljontals under gränsen
Smittan spreds snabbt och även Irene Montero testade positivt och isolerade sig i två veckor. Den 16 mars utlyste premiärminister Pedro Sánchez undantagstillstånd och satte landet i strikt karantän. Det var förbjudet för alla att gå ut annat än för det mest basala och hela samhället stannade av.
De ekonomiska effekterna var omedelbara. Spanien går nu mot en djup, ekonomisk kris. BNP väntar sjunka med minst 10 procentenheter och arbetslösheten stiga till 25 procent. Även om EU skjuter till det miljardstödpaket som just nu förhandlas väntas den redan höga fattigdomen nå katastrofala nivåer. Mer än två och en halv miljoner spanjorer levde redan före krisen i svår fattigdom medan 12 miljoner befann sig på tröskeln.
Regeringen svarade med åtgärder som basinkomst för de ekonomiskt behövande. En åtgärd med stöd hos en majoritet av befolkningen.
– Om partierna i högeroppositionen skulle kritisera oss med klassiska högerargument, som att rädda företag och göra åtstramningar som de mest utsatta skulle betala för, då skulle jag acceptera kritiken. Nu anklagar de oss för att medvetet sprida smitta. De gör det för att de inte kan klaga på vår politik. Basinkomsten är ett exempel som även deras väljare till stor del stödjer, säger Irene Montero.
Stort motstånd
Andra åtgärder har väckt större motstånd: “coronaskatter” för de rikastes förmögenheter kritiseras och förbud mot såväl tvångsvräkningar som avstängning av el och vatten för folk som inte kan betala räkningarna ses som förbud mot ”försvar av egendom”.
I Salamanca, Madrids mest välbeställda kvarter och i Spaniens rikaste kommun, förorten Pozuelo de Alarcón, bröt folk den 10 maj mot utegångsförbudet för att – utrustade med spanska flaggor – demonstrera mot regeringens coronahantering. I de här kvarteren som traditionellt röstar på PP har allt fler gått över till nationalistiska, högerextrema Vox.
– Vid den tiden stod det däremot klart hur farligt viruset var. Men demonstrationsrätten är grundläggande i ett fritt land, säger Irene Montero.
Hårdare klimat
Några av demonstranterna sa till spanska public service att coronaviruset var en bluff, uppfunnet av ”kommunisterna i hästsvans som vill förvandla Spanien till en totalitär stat”.
– De kallar ofta Pablo Iglesias för ”coletas”, (”hästsvansen”, ungefär) och jämför med Venezuela. Det politiska spektrat drar åt två olika håll där en stor vänsterkoalition, vissa långt åt vänster, sitter i regeringsställning, medan å andra sidan högerradikala Vox har kommit in på den politiska spelplanen på allvar. PP och Vox tampas om samma väljare. Tonläget är många gånger hårdare nu, säger statsvetaren Nayana Arancha vid Complutense-universitetet i Madrid.
”Inkompetent”
Miguel-Ángel Rubio är politisk presstalesperson i Madrid för högerpartiet PP. Han räds inte de starka uttrycken när han beskriver Pedro Sánchez och regeringen.
– Regeringen är inkompetent, lögnaktig och direkt livsfarlig för sitt land. Vi leds av en en totalt oansvarig man som bildat regering med kommunister och söker stöd hos separatister. Det är enormt skadligt för Spanien och det spanska folket, säger han till Dagens ETC.
Miguel-Ángel Rubio vill inte kommentera saken vidare.
Opinionen håller i sig
Nära 250 000 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Spanien och drygt 28 000 har dött i sviterna. Pedro Sanchez har sammanlagt utlyst undantagstillstånd sex gånger sedan mitten av mars innan det hävdes först i slutet av juni.
Drygt 75 procent av spanjorerna anser att oppositionen bör sluta upp runt regeringen just nu, enligt en opinionsundersökning presenterad i dagstidningen El Pais. Men, enligt samma undersökning, skulle spanjorerna i dag rösta ungefär som de gjorde sist. Det parti som har förlorat mest är högextrema Vox och den fråga som betyder mest för det spanska folket är sjukvården.
– Vi måste lära av krisen 2008 och möta denna helt annorlunda. Den här gången har vi inte råd att låta arbetare och vanligt folk betala för återhämtningen och låta dem hamna i misär, vi måste skapa en demokratisk sköld så att samhället kan fungera, säger Irene Montero.