Pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, uppger att straffriheten leder till fler mord och ofta är ett tecken på förvärrad konflikt och en försvagad rättsstat. Enligt CPJ är 96 procent av de journalister som dödas lokala reportrar.
FN-organet Unescos generaldirektör Irina Bokova fördömer attackerna mot journalister och alla angrepp mot det fria ordet. Akshaya Kumar vid människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att brott begångna mot journalister får alltför lite uppmärksamhet inom FN-systemet, särskilt när dessa sker i konfliktområden som i Sydsudan eller i Burundi.
– FN-observatörer vid fredsbevarande styrkor eller FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter bör göra mycket mer för att attacker mot journalister ska utredas och leda till åtal. När den nationella säkerhetstjänsten attackerar modiga journalister som Esdras Ndikumana i Burundi och Peter Julius Moi i Sydsudan gynnas de av straffriheten, säger Akshaya Kumar.
Ändrat gatunamn
I Paris har pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser ändrat namnen på flera gator för att uppmärksamma journalister som mördats, torterats eller försvunnit. Längs dessa gator finns flera ambassader och Reportrar utan gränser vill påminna om ländernas skyldighet att göra vad som krävs för att ställa förövare inför rätta.
I CPJ:s årliga index toppar för första gången Somalia listan över länder där brott mot journalister mest sannolikt begås ostraffat. Tidigare har Irak hållit sin position som etta på listan sedan CPJ började använda sitt index 2008. En eller flera journalister har mördats i Somalia varje år de senaste tio åren och regeringen har visat sig oförmögen att utreda morden.
I Irak har antalet planerade mord minskat sedan Irakkriget, men på senare tid har Islamiska staten fört bort och dödat minst två journalister. Tidigare i år grep säkerhetstjänsten i Sydsudan en av landets mer kända journalister och i Bangladesh har flera bloggare dödats de senaste månaderna.
Få framsteg
Endast Colombia har lyckats vända trenden med fällande domar vid journalistmord, enligt CPJ.
– Trots att FN uppmanat stater att vidta åtgärder för att skydda journalister i samband med väpnade konflikter ser vi få framsteg när det gäller att bekämpa straffriheten. Mer än hälften av länderna på vår lista är demokratier med fungerande brottsbekämpande myndigheter och rättsliga institutioner – ändå går mördare fria, säger Elisabeth Witchel, författare till CPJ:s senaste rapport.
Reportrar utan gränser skickade nyligen en lista på försvunna journalister till FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden och har krävt att dessa fall utreds.