I början av veckan var minst 80 landsvägar runtom i Guatemala paralyserade av blockader, samtidigt som bland annat lärarna strejkade. I huvudstaden Guatemala City attackerades den 5 oktober demonstranter av oidentifierade personer, maskerade och beväpnade med påkar och machetes.
Och några irriterade bilister har kört mot blockaderna och har gripits för att ha riskerat människors liv, rapporterar AP.
Demonstranternas krav är att chefsåklagaren Consuelo Porras, hennes närmaste medarbetare och domaren Freddy Orellana avgår. Liknande folkuppror har en hel rad latinamerikanska länder sett under de senaste årtiondena, men sällan kring en så till synes smal fråga.
Bakgrunden är att landets vänster och urfolksrörelser sedan årets början upplever sig utsatta för hårdnande juridisk förföljelse. Det började på allvar i mars då det radikala vänsternationalistiska partiet Rörelsen för folkens befrielse förbjöds att ställa upp i det kommande valet.
Många progressiva i landet satte sedan sitt hopp till det några år gamla socialdemokratiska partiet Semilla (”Frö”) och dess kandidat Bernardo Arévalo. Överraskande – möjligen manipulerade opinionsmätningar gav honom inte mer än ett par procents stöd – gick han vidare till andra valomgången.
Nio högerpartier inklusive regeringspartiet Vamos svarade med att anmäla ”irregulariteter”, något som inte hade speciellt stor trovärdighet – om det valfuskas kommer det normalt från regeringssidan, som kontrollerar ansvariga myndigheter. Folkrörelser protesterade mot högerpartierna och regeringen och talade om en ”korrupt pakt” mellan det politiska och ekonomiska etablissemanget, militären och rättsväsendet.
”Pakten” sprack snart. Högsta Domstolen avslog klagomålet. Arévalo gick vidare till utslagsomgången, som han vann med 20 procents marginal över konservativa Sandra Torres. Efter någon vecka erkände avgående presidenten Alejandro Giammattei resultatet och Bernardo Arévalo ska sväras in som Guatemalas nya president i januari.
Men en sista motståndscell vägrar ge upp. Chefsåklagaren beordrade husrannsakan av Semillas högkvarter och förklarade senare hela partiet upplöst för en påstått förfalskad namninsamling. Semillas nyvalda parlamentsledamöter, som också gjort ett överraskande starkt val och tagit runt en tredjedel av platserna, skulle inte förlora dem men som ofrivilligt partilösa ha stora handikapp i det parlamentariska arbetet. Därefter tog chefsåklagaren rader av valsedlar i beslag, vilket av många tolkas som en förberedelse för att ogiltigförklara valresultatet. Alla chefsåklagarens åtgärder godkändes av en och samma domare, Freddy Orellana.
Under mer än ett årtionde har latinamerikansk vänster använt begreppet ”lawfare”, juridisk krigföring, för att beskriva händelser såsom korruptionsdomen mot Brasiliens Lula da Silva (som senare ogiltigförklarades) och den rättsprocess som tvingat Ecuadors Rafael Correa att gå i exil. Rättsprocesser – som kan ha eller inte ha någon verklig grund – framstår som mer legitima än 70- och 80-talens militärkupper, men liksom militären tenderar domare och åklagare att ha konservativa sympatier och många bland dem tvekar inte att blanda sig i ländernas politiska liv.
Guatemalas chefsåklagare Consuelo Porras och domaren Freddy Orellana kan dock ha spräckt gränserna för vad som kan uppfattas som trovärdigt och legitimt. Även landets Handelskammare och andra företagarorganisationer, katolska kyrkan, USA:s ambassadör samt den USA-dominerade samarbetsorganisationen OAS har fördömt deras agerande.