Rädslan i Aleppo – svält hotar efter rebellernas offensiv
Syriska rebeller står på toppen av en tillfångatagen syrisk arméstridsvagn i staden Maarat al-Numan, sydväst från Aleppo, Syrien, lördagen den 30 november.
Bild: Omar Albam/AP/TT
Dagens ETC
Frågorna är många efter helgens uppmärksammade erövring av syriska Aleppo. Väntar nu ett nytt rysk-turkiskt avtal om vapenvila, eller en motoffensiv från Damaskus? Och hur länge kan de syriska rebellerna kontrollera en miljonstad utan fungerande infrastruktur och livsmedelsleveranser?
– Risken finns att folk börjat svälta redan i nästa vecka, säger syriska Aziz i Stockholm, som har familj i Aleppo.
De syriska rebellernas erövring av Aleppo, Syriens näst största stad, i lördags har sänt chockvågor genom ett Mellanöstern redan präglat av krig, flykt och spänningar. Som ett spöke från det förflutna har konflikten i Syrien återvänt och skapat nya rubriker. Till och med de som länge följt ämnet har överraskats av händelserna.
– Jag är lika paff som alla andra. Många, inte bara jag hade hört att det skulle bli någon sorts offensiv i något tillfälle så det var inte överraskande. Men att den skulle gå så bra för Hayat Tahrir al-Sham och de andra hade jag inte räknat med, säger Syrienkännaren och Mellanösternanalytikern Aron Lund vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Blixtoffensiven mot det regimkontrollerade Aleppo och flera mindre städer sedan i förra veckan har framför allt genomförts av den jihadistiska militanta gruppen Hayat Tahrir al-Sham, förkortat HTS, som sedan åratal kontrollerar Idlibområdet i nordvästra Syrien. Dess krigare fick uppbackning av diverse mindre jihadistgrupper, och rebellgrupper med ett starkt beroendeförhållande till Turkiet som ockuperar mark i norra Syrien.
Godkännande av Turkiet
Aron Lund utgår från att Turkiet varit involverad, även om man inte nödvändigtvis räknat med att offensiven skulle vara så här framgångsrik.
– Det är många syriska rebellgrupper som är turkiska marionettgrupper, men Hayat Tahrir al-Sham är inte en sådan grupp. Man är allierad med och beroende av Turkiet på många sätt, men Turkiet kan inte detaljkontrollera vad de håller på med. Däremot tror jag inte Hayat Tahrir al-Sham skulle dra igång en större offensiv mot Aleppo utan Turkiets godkännande.
Nordvästra Syrien har präglats av ett förhållandevis lugn sedan mars 2020, när ett rysk-turkiskt avtal skapade en relativ vapenvila mellan HTS och Bashar al-Assads regim i Damaskus. Assad, uppbackad av Iran och ryskt bombflyg, har sett ut att ha haft övertaget.
Jag tror de är rätt kallsvettiga just nu i Ankara.
Under 2024 har Turkiet tyckts vilja normalisera de tidigare goda banden till Assad, men länderna har fortsatt stått på varsin sida i kriget.
– Jag tror att man ville dra igång det här för att ge Assad en hård smäll, sedan hoppades man kunna utväxla det i normaliseringsprocessen eller andra förhandlingar. På några sätt är den här erövringen jättebra för Turkiet. De får ett väldigt inflytande över Assad och Ryssland. Men å andra sidan så blir det enormt mycket att hantera. Jag tror de är rätt kallsvettiga just nu i Ankara, säger Aron Lund.
Väst kommer inte agera
I måndags kom också uppgifter om att rebellerna erövrat staden Tell Refaat norr om Aleppo, som sedan åratal kontrollerats av de västallierade kurdiska SDF-styrkorna. Även detta är i så fall glädjande besked för Turkiet. Aron Lund räknar inte med någon allvarlig reaktion från västvärlden.
– Nej, de europeiska länderna har ingenting att komma med. USA har det förstås, men man står inför ett hopplöst val där man inte kan välja någons sida. Dessutom så har man bara en dryg månad på sig för sedan så kommer Trump.
Om det kommer lite ryskt och iranskt stöd kan man bita ifrån sig ganska bra.
Det har talats om att Turkiet och de syriska rebellerna har utnyttjat det faktum att både Ryssland och libanesiska Hizbollah, som backat upp Assadregimen, är försvagade och upptagna med andra krig. Men andra har också jämfört erövringen av Aleppo på några timmar med Islamiska statens, IS, blixtoffensiv och erövring av Iraks näst största stad Mosul på sommaren 2014.
Vad säger detta om Assadregimens svaghet?
– Jag tror det är det som är huvudgrejen, att regeringen har visat sig så svag och oorganiserad. Men samtidigt tror jag man inte ska räkna ut regeringen. Om det kommer lite ryskt och iranskt stöd kan man bita ifrån sig ganska bra. Men det är svårt att veta vad som händer sedan, om det här slutar i ett ryskt-turkiskt avtal om vapenvila, eller om det kommer en motoffensiv och bombas utav bara den. I så fall kommer den humanitär krisen som redan är extrem i Syrien bara att bli värre, kanske också flyktingkrisen.
Utan el och vatten
Både internationella nyhetsbyråer och sociala medier har förmedlat bilder på lokala, oppositionella syrier som firar att Assadregimen tvingats backa. Samtidigt lär många undra vad som kommer hända med Hayat Tahrir al-Sham vid makten i en miljonstad.
Samma tankar finns också i den syriska diasporan. Dagens ETC har talat med Aziz, en syrier i Stockholm som varit aktiv i oppositionella kretsar och kom till Sverige som flykting 2015. Han har fortfarande kvar en syster och annan släkt i det nyss erövrade Aleppo.
– De är väldigt överraskade. Det är även de styrkor som gick in i Aleppo. Jag har pratat lite med dem och de förberedde sig inte på att det skulle falla ihop så här snabbt. Det är också farligt, för nu är problemet att infrastrukturen redan kollapsar. Elektriciteten och vattnet är redan borta, nu är problemet hur de logistiskt sett ska försörja den här stora civila befolkningen i Aleppo, säger Aziz.
”Flygbombas hela tiden”
Tusentals civila rapporteras ha flytt staden i helgen men många tycks också ha stannat kvar i sina hem. Östra Aleppo kontrollerades av rebellstyrkor mellan 2012 och 2016, men den västra delen av staden har alltid tidigare varit i regimens händer. Där lär det nu finnas en del människor som räds de nya makthavarna – men som också räds vad regimen och det ryska flygvapnet kan tänkas göra.
Folk är jätterädda och undrar vad som kommer hända.
– Det flygbombas i Aleppo hela tiden nu. Folk är jätterädda och undrar vad som kommer hända. Folk där nere säger att om man inte fortsätter nu och störtar Assad så kommer det bli en stor katastrof, säger Aziz och fortsätter:
– Grejen är ju att Assad inte bombar rebellerna utan han bombar de civila. Han bombar de lokala organisationerna som har lite bröd, lite mat. Varje folksamling är ett mål för dem. En av mina kusiner dog i söndags, han bodde bara två kvarter från min syster.
Trots detta, förklarar han, finns det en optimism hos alla de som vill se den mer än 50 år gamla regimen besegrad. Aziz har hört att internflyktingar som tidigare tvångsfördrevs från östra Aleppo nu försöker ta sig tillbaka till staden, från flyktinglägren nära den turkiska gränsen.
– Jag skulle själv vilja ta mig dit och hälsa på i mina gamla kvarter, men jag vågar inte. Det kommer snart bli stora oroligheter kring att hitta sjukvård och livsmedel. Risken finns att folk börjat svälta redan i nästa vecka.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.