Hajjati driver en hbtq-organisation och har etablerat ett antal ”safe houses” för hemlösa. Hon är en transkvinna och har själv upplevt våldtäkt och olika former av diskriminering. Hon fruktar för sitt liv men har bestämt sig för att hjälpa andra i samma situation.
Bild: Sofi Lundin
Dagens ETC
Medan hundratals hbtq-personer sitter isolerade i huvudstaden Kampala rasar hatet mot sexuella minoriteter på sociala medier. Nu fruktar många att ett uppskjutet lagförslag leder till ökad otrygghet.
– Vi är inte rädda för lagen. Det som skrämmer oss är människorna som tar lagen i egna händer, säger Aaron.
De fördragna gardinerna ger det mörka rummet en rödaktig ton. En fläkt arbetar för att kyla den fuktiga luften. Två halvtomma flaskor av det lokala ginmärket Waragi ligger på golvet och Aaron, 27 år, tar ett par generösa klunkar och sätter peruken på plats. Hon stryker rosa ögonskugga över ögonlocken som är tunga efter få timmars sömn den senaste tiden.
Vi befinner oss i ett ”safe house” i huvudstaden Kampala. Det är ett provisoriskt hem på hemlig adress för dem som behöver skydd. Aaron, som identifierar sig som transkvinna, är en av elva personer från Ugandas hbtq-rörelse som sökt skydd här efter att ha upplevt våld och olika former av diskriminering för sin läggning.
– Jag har kämpat mot diskriminering i hela mitt liv, men de senaste veckorna har varit värre än någonsin. Jag har varit inomhus i över en månad för att jag är livrädd, säger Aaron.
Den 21 mars godkände landets parlament en ny lag som kommer att förvärra situationen för landets sexuella minoriteter. Med 387 röster mot 2 blev det skärpning av den redan stenhårda lagen mot hbtq-personer i landet.
– Grattis! Vad vi än gör så gör vi det för vårt land, Uganda! sade parlamentets talesperson, Anita Among när omröstningen var klar.
Högsta straff är döden
Den så kallade ”Anti Homosexuality Bill 2023” föreslår nya stränga straff mot sexuella minoriteter.
Enligt lagstiftningen kan den som identifierar sig som hbtq riskera upp till tio års fängelse.
Lagförslaget förbjuder också ”uppmuntran till homosexualitet” och innebär fullständig censur av hbtq-frågor. Den som uppmuntrar till en förbättring av situationen för hbtq-personer, eller ger ekonomiskt stöd till organisationer som gör det, kan riskera upp till 20 års fängelse. Den allvarligaste delen av lagförslaget föreskriver dödsstraff för vad som kallas ”förvärrad homosexualitet”. Det gäller i fall av sexuella relationer med hiv-smittade personer, samt minderåriga, funktionshindrade och andra kategorier av utsatta personer.
Eskalerande våld
I förra veckan var president Museveni på ett möte med parlamentsledamöter från det styrande partiet. Där beslutades att skicka tillbaka det extrema lagförslaget till nationalförsamlingen, som nu ska göra ett antal ändringar. Museveni gratulerade parlamentsledamöterna för att de har avvisat påtryckningar från imperialister att införa det som inte är avsett för Afrika.
– Det är bra att ni avvisade påtryckningarna från imperialisterna. Dessa imperialister har förstört världen i 600 år och orsakat så mycket skada, sa president Museveni, enligt ett antal nationella medier, inklusive The UG Post.
Motståndet mot hbtq-personer är djupt rotat i det starkt konservativa och religiösa östafrikanska landet. 2014 infördes en kontroversiell antigaylag, men den ogiltigförklarades senare av en domstol på processuella grunder. Antagandet av det nya lagförslaget, som kommer att innebära dödsstraff för vissa handlingar, har utlöst en våg av arresteringar, vräkningar och våldsamma attacker mot hbtq-personer, enligt medlemmar i rörelsen som Dagens ETC varit i kontakt med.
– De våldsamma attackerna har ökat kraftigt de senaste månaderna och vi vågar inte lämna våra hem, säger Hajjati Abdul Jamal, 28 år, i en intervju med Dagens ETC i Kampala. Hon drar fingret över mobilskärmen som visar brutala bilder på folk som skadats på grund av sin läggning. En av personerna ligger just nu på sjukhus med hjärnskador. Ett annat foto visar en naken kvinna som ligger i ett avlopp vid vägkanten.
– Alla dessa händelser har inträffat sedan det nya lagförslaget lades fram. Nu fruktar vi att allt ska bli värre. Hela landet förväntade sig att presidenten skulle skriva under. Nu är folk rasande och det innebär ökad risk för oss. Vi måste bara hålla oss inomhus, säger Hajjati.
– Folk kommer att ta lagen i egna händer! Hajjati identifierar sig som en transkvinna och driver en hbtq-organisation i Kampala. 28-åringen har öppnat ett antal ”safe houses” i huvudstaden där hon förser människor med mat och boende via privata donationer från vänner. Hon tar med Dagens ETC in i ett litet sovrum där flera hemlösa, som har upplevt vräkning och våld, delar utrymmet. Peruker, väskor och klänningar hänger på krokar längs väggarna.
– Jag har funderat på att ta livet av mig, men det är så många som är beroende av min hjälp. De kallar mig mamma här, säger hon.
Många delar hennes rädsla för att folk ska ta lagen i egna händer. På sociala medier har ett antal antigaypersoner nyligen uttalat sig om samma sak. ”Även om han inte skriver under kommer folk att ta saken i egna händer”, säger en person som går under namnet Hamzah på Twitter. ”Oavsett om lagförslaget är undertecknat eller inte, är homosexualitet inte en del av den afrikanska kulturen... Vi kan inte normalisera homosexualitet i Uganda oavsett om lagförslaget är undertecknat eller inte, det är bara så det är”, säger en annan lokal invånare i Kampala i ett inlägg på Twitter.
”Behöver inte presidentens signatur”
Enligt den juridiska experten Christopher Lubogo finns det flera brister i lagförslaget som gör att det inte kommer att godkännas i sin ursprungliga form.
– Det finns ett antal problem med lagförslaget. För det första strider det mot internationella konventioner och internationell rätt på ett antal sätt. Lagförslaget säger till exempel att de (sexuella minoriteter) inte har rätt till rättshjälp och advokater som skyddar dem kommer också att straffas, säger advokaten Christopher Lubogo i en intervju på den ugandiska tv-kanalen NBS.
Den juridiska experten bekräftar också att lagförslaget kan antas även om presidenten väljer att inte skriva under.
– Parlamentet har något som kallas parlamentarisk överhöghet som ger parlamentet mandat att anta lagen utan presidentens underskrift. Det har hänt tidigare i Ugandas historia och det kan hända igen, säger Christopher Lubogo.
Internationellt motstånd
Mer än 30 afrikanska länder förbjuder samkönade relationer, men Ugandas nya lag – om den antas – skulle vara den första som kriminaliserar alla som identifierar sig som homosexuella eller bisexuella, transpersoner och queer, enligt människorättsorganisationen Human rights watch, HRW.
Det nya lagförslaget har fått hård kritik från FN och en rad länder runt om i världen. Både Amnesty international och HRW uppmanar president Museveni att inte skriva under. En grupp ledande globala forskare och akademiker undertecknade denna vecka ett öppet brev som uppmanar Ugandas president Yoweri Museveni att lägga in sitt veto mot lagförslaget, rapporterar bland andra CNN.
”Vi kan inte säga detta nog många gånger: homosexualitet är en normal och naturlig variation av mänsklig sexualitet. Vetenskapen i detta ämne är kristallklar och vi uppmanar dig starkt att lägga in ditt veto mot lagförslaget i vetenskapens namn”, säger forskarna i det öppna brevet till presidenten.
Flyr landet
På en hemlig plats i Kenya gömmer sig ugandiska ungdomar i ett ”safe house” som drivs av den holländska organisationen Trans resque. Organisationens chef Anne Ogborn säger i en telefonintervju med Dagens ETC att hon har hjälpt mellan 80 och 100 ugandier över gränsen till grannlandet.
– För närvarande flyr människor för sina liv och vi gör allt vi kan för att ge dem skydd. Bara under de senaste veckorna har vi tagit emot ett 20-tal personer här i vårt ”safe house”, säger Ogborn.
Wilson är 25 år och en av dem som har fått lämna sitt hemland. Han har, liksom majoriteten andra hbtq-personer, blivit utkastad från familjens hem på grund av sin läggning. För några år sedan hoppade han av skolan och har sedan dess försökt överleva på ströjobb. I Kampala delade han lägenhet med sju andra homosexuella män, men de senaste veckorna började hoten komma.
– Grannar och husägaren började ställa frågor och en rad obehagliga upplevelser gjorde att jag var tvungen att fly, säger Wilson till Dagens ETC på en dålig telefonlinje.
I Kenya delar han nu rum med flera andra. De allra flesta människor i det lilla huset är från Uganda.
– Jag känner mig tryggare här, men vi bor helt isolerade och kan inte gå ut. Mitt mål är att hitta en väg ut ur Afrika. Vi kommer aldrig att få frihet här, säger Wilson.
Hat sprider sig
Erkännandet av lagen i Uganda har spridit sig som en löpeld över kontinenten och ett antal länder har nu infört liknande åtgärder, inklusive Kenya. I början av april hölls en tvådagarskonferens, med fokus på ”familjevärderingar”, i stadshuset i den ugandiska staden Entebbe. Parlamentsledamöter och delegater från 22 afrikanska länder, inklusive Kenya, Zambia och Sierra Leone, var närvarande vid evenemanget som stöddes av det ugandiska parlamentet, African bar association och den Nigeria-baserade Foundation for African cultural heritage.
Ett antal delegater deltog via internet under ledning av den amerikanska evangeliska organisationen Family watch international. Det är en antigay-hatgrupp ledd av mormonen Sharon Slater.
Ny antigaylag i Kenya
Samma helg som evenemanget hölls twittrade ugandiska myndigheter att liknande lagar var på väg i flera länder, inklusive Kenya, Ghana och Malawi. Den kenyanske riksdagsledamoten George Peter Kaluma var på plats vid konferensen och kort därefter meddelade han via Twitter att ett nytt lagförslag var på väg i Kenya. ”Family protection bill 2023” bär tydliga spår av amerikanska evangelister och påminner på flera sätt om det ugandiska lagförslaget. Samkönade relationer kommer att resultera i minst tio års fängelse och i vissa fall dödsstraff. Lagen kommer att förbjuda både sexualundervisning och andra insatser för sexuell hälsa. Alla former av främjande av och hjälp till organisationer som associerar sig med hbtq kommer att bestraffas med fängelse.
Tillbaka till Aaron och de andra i Kampala. Den transsexuella kvinnan har också haft tankar om att lämna landet, men det är en dyr och lång process. Den rosa korta klänningen sitter tätt runt den smala kroppen. Aaron drar fingrarna genom sitt långa hår, rätar ut ryggen och tar ännu en klunk gin.
Precis som många andra transkvinnor blev sexarbete den enda utvägen när hon kastades ut från salongen där hon arbetade som makeupartist. Daglig diskriminering och hot på jobbet ledde till arbetslöshet, vilket blev vägen till sexarbete. För drygt en månad sedan blev hon överfallen efter jobbet.
– Jag hade varit på en klubb för att träffa en kund och blev stoppad av tre män på vägen hem. De sa att det var dags att jag lärde mig att vara en riktig man, och sedan började de misshandla mig, säger Aaron.
Det slutade med att hon gick hem skadad, barfota, utan pengar eller mobiltelefon. Händelsen har orsakat trauma och nu håller hon sig inomhus med så många andra hemlösa hbtq-personer. Trots många svårigheter har hon hopp om frihet en dag.
– Jag är en transkvinna och stolt över den jag är. Oavsett vad som händer kommer jag aldrig sluta vara den jag är. Jag har hopp om att vi en dag ska kunna få leva fritt, säger hon.