Vladimir Putin kommer följa mötet digitalt. Bilden är från en videokonferens med Bricsländerna i juni förra året.
Bild: Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP
Dagens ETC
Idag börjar det redan skandalomsusade Brics-mötet i Johannesburg, Sydafrika. Men alla medlemsländer har inte sina statschefer på plats. Rysslands president Vladimir Putin uteblir, av rädsla för att bli gripen.
Det är en enorm prestigeförlust för Vladimir Putin att inte kunna närvara vid den egna organisationen Brics årliga toppmöte. Den ryska propagandan har hela tiden fört fram att oavsett attacken på Ukraina är Ryssland en respekterad världsmakt som har en avgörande betydelse för den globala framtiden.
Den bilden har nu skjutits i sank, trots att Sydafrika försökt göra allt för att han ska kunna närvara. För att slippa ingripa mot Putin har Sydafrika:
• Försökt lämna ICC för att inte behöva gripa Putin – detta möttes dock av ett ramaskri både inom och utom landet och regeringen tvingades backa.
• Man har försökt ge Putin ett specialvisum under tiden för konferensen – men det fanns ingen juridisk grund till detta.
• Regeringen ville göra ett tillägg till landets lagar och konstitutionen som ger landet rätt att inte genomföra sina förpliktelser mot ICC om det finns ett hot mot nationens säkerhet.
• Det fungerade inte heller enligt landets högsta domstol juridiskt att göra ett undantag för Putin.
Iran finns på plats
Så när Kinas president Xi Jinping, Indiens premiärminister Narenda Modi, Brasiliens president Lula da Silva och den sydafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa, som är med lite på nåder, träffas så saknas Vladimir Putin och istället finns Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på plats. Vladimir Putin har dock lovat att han ska koppla upp sig digitalt.
På mötet ska man ta upp mycket viktiga frågor för Brics framtid, bland annat en utvidgning av organisationen. Bland andra Saudiarabien och Iran har ansökt om medlemskap, liksom också Indonesien och en rad afrikanska stater och även Argentina och Venezuela.
De olika Bricsländerna har skilda uppfattningar. Kina och Ryssland är mest intresserade av utvidgning bland annat för att få ett större stöd för sina aktioner och planer vad gäller Ukraina och Taiwan – medan Brasilien, Sydafrika och Indien delvis håller mot.
Tar man in Saudiarabien och Iran kommer det att vara kontroversiellt i förhållande till USA och EU, och det kommer att misstänkas att det också är ett sätt att få Brics att bli en mer global politisk organisation – något som framför allt Ryssland vill.
Även om Brics har 42 procent av världens befolkning inom sig så är bara sex procent av ländernas totala handel inom Brics. Ekonomiskt är Brics-länderna kraftigt beroende av handel med väst.
Irans president Ebrahim Raisi, Rysslands närmaste militärt allierade, är inbjuden och väntas också besöka Brics-mötet, men Sydafrikas minister för internationellt samarbete insisterar att det inte betyder att Brics är på väg att bli pro-Ryssland eller anti-väst.
Vapen till Wagner?
En annan viktig fråga för Brics-länderna är att kunna bedriva handel och finansiella transaktioner i sina egna valutor och inte i USA-dollar.
Inför Brics-mötet har Sydafrika också stora problem med sina relationer till Ryssland. Sydafrika genomgår sin värsta energikris någonsin och hoppas kunna köpa olja och gas billigt från den av sanktioner drabbade ryska fossilindustrin.
Samtidigt har den sydafrikanska tidningen Daily Maverick tillsammans med organisationen Open secrets avslöjat samband mellan ryska militära säkerhetstjänster och Sydafrikas egna specialstyrkor, landets motsvarighet till amerikanska Navy seals.
Open secrets har följt spåren från lastningen av militärt sydafrikanskt material till det ryska lastfartyget Lady R som sedan i hemlighet lämnade Sydafrika – enligt amerikanska säkerhetstjänster för att leverera vapen till Wagners styrkor i Sahel-området.
Open Secrets har följt lastbilar från sydafrikanska baser till den hemliga flottbas i Siman´s Town där det ryska fartyget av okänd anledning tilläts ankra. Teorin som Open secrets för fram är att den ryska båten förde med sig avancerat ryskt material till specialstyrkorna i utbyte mot vapenleveranser.
Granskare blev mördad
Open secrets avslöjar också att Frans Mathipa, en överste som utredde brott mot staten och med militär precision sköts ihjäl av okända attentatsmän, utredde just specialstyrkorna. Organisationen och Daily Maverick undrar om det finns ett samband mellan utredningen och mordet.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har tillsatt en utredning ledd av den pensionerade domaren Phineas Mojapelo med uppgift att få fram vad fartygets last bestod av. Utredningen är dock hemlig och dess resultat kommer bara att delges presidenten.
Antikorruptionskrafter i Sydafrika menar att det finns en stor risk att resultatet av utredningen kommer att hemligstämplas och begravas som varande statshemligheter.