– Äntligen händer det i Frankrike också. Vi organiserar oss och ingenting kan stoppa oss nu, säger aktivisten Robert Piot till Dagens ETC.
Mörkret faller över Place de la République. Hundratals personer har bildat en stor cirkel. Inuti den sitter folk och lyssnar till mannen som för tillfället håller i megafonen. Varje talare har två minuter på sig och den som inte talat förut har företräde.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Utanför cirkeln spelar musikanter jazz och folk dansar till tonerna. Det är både kamp och skratt i luften som luktar av öl, marijuana och sprayfärg från de nymålade plakaten.
– Det är nu det börjar, nu har vi enat oss, säger en ung man i megafonen. De samlade jublar.
Indragen 35-timmarsvecka
Den 31:a mars anordnades den fjärde demonstrationen på kort tid mot ett förslag till en arbetsmarknadslag som den sittande socialistregeringen står bakom – i folkmun “El-Khomrilagen” efter arbetsmarknadsminister Myriam El Khomri. Reformen innebär bland annat att den lagstadgade 35-timmarsveckan luckras upp ”för att göra arbetsmarknaden flexibel” – med ministerns egna ord.
Många av regeringens egna väljare känner sig svikna; “högerpolitik i socialistkostym” var rubriken till en kritisk artikel i det röda veckomagasinet Marianne. Liknande slagord kunde ses på skyltar i demonstrationstågen. Regeringen tog inte protesterna på allvar till en början. Franska Canal Plus filmade när en man under Paris bokmässa sa till premiärminister Manuel Valls:
– Vi vill inte ha arbetsmarknadslagen!
– Men det ska ni få, sa Manuel Valls.
“Ni trampar på era väljare”, svarade protestanterna. Strejker, skolockupationer och demonstrationer följde. Inför den fjärde demonstrationen hade arrangörerna större planer: “Ikväll går vi inte och lägger oss, vi tillbringar natten ståendes upprätt!” uppmanade man i sociala medier. Hundratusentals protestanter tågade på franska gator (över miljonen enligt syndikaten), tusentals stannade på torget i Paris och 80 000 följde det hela på distans via mobilappen Periscope.
På Place de la République genomfördes ett första torgmöte i samma anda som Indignados-rörelsen – med öppna diskussioner och direktdemokrati. Talare kom med förslag som folk fick rösta för eller emot via handuppräckning. Det första förslaget att röstas igenom var att samlas igen följande kväll. Den 31:a mars blev symboliskt den 32:a, 33:e, 34:e. Inte bara i Paris utan i ett hundratal franska städer – och snart även i Belgien, Spanien, Portugal ...
– Det började som en protest mot arbetsreformen men nu samlas vi i kampen mot olika sociala orättvisor, säger Erasmusstudenten Francesca Boccanera.
“Nuit Debout är kampernas förening”, menar arrangörerna på sin hemsida. Här finns fackförbund, rätten-till-bostad-aktivister, Refugees Welcome-rörelser, motståndare till det rådande undantagstillståndet etcetera.
En majoritet är studenter men här finns folk i alla åldrar och från olika samhällsskikt – flera politiker och kulturpersonligheter syns i vimlet.
– Detta sker i samma anda som Indignados, Occupy Wall Street eller den arabiska våren om du vill. Det föds i en tid då vänsterns idéer inte har politisk representation, säger teaterdirektören Christophe Adriani.
Han är dock osäker på vart det kommer att leda.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Än så länge är det väldigt spridda rörelser som vill enas men inte riktigt gjort det ännu, säger Christophe Adriani.
Mitt i allt detta briserar skandalen Panamaskandalen. Flera franska höjdare finns omnämnda bland de läckta dokument som avslöjar en massiv skatteflykt världen över. Det blir kvällens naturliga tema.
– Vi måste jobba för en värld där denna korruption straffar sig. Dagens samhälle är inte offret utan själva problemet, ropar en kvinna i megafonen.
Regnskurar till trots stannar folk kvar långt in på småtimmarna. Natt efter natt. Rörelsen växer, internationell press är på plats och det har upprättats egna radio– och tv-kanaler.
Regeringen tar inte längre lika lätt på det hela. Socialistpartiets sekreterare Jean-Christophe Cambadélis berättar i BMF-TV att han “tagit en runda på République-torget i skydd av mörkret” och att “partiet lyssnar på demonstranterna”.
– Ännu har vi inget konkret politiskt projekt men det är vad politikerna är rädda för, säger Robert Piot.