Meghan och prins Harry
Det senaste årets tyngst bevakade brott med en monarki stod så klart Storbritanniens prins Harry och Meghan för. Paret ville tjäna egna pengar och slippa den brittiska pressens intensiva och ibland rasistiska skriverier. Under några dramatiska dagar i januari förhandlades det inom kungafamiljen och när dammet hade lagt sig var det bestämt att paret fortfarande skulle ha kvar sina titlar som majestäter, men att de inte fick användas i affärssammanhang, att de inte längre får apanage och att de i huvudsak ska vara baserade i Nordamerika. Detta utträde ur den brittiska monarkin – som i tidningarna fick gå under namnet Megxit – görs på prov i ett år, så exakt hur det kommer landa vet vi först 2021.
Barbados
Redan nästa år planerar landet att bryta med det brittiska kungahuset, någonting som presenteras som ett sätt att lämna kolonialismen bakom sig. Att bryta med monarkin har diskuterats i önationen sedan 1970-talet, då tre andra karibiska stater – Guyana, Trinidad och Tobago och Dominica – bröt med drottning Elizabeth, men någon folkomröstning har aldrig hållits.
Nu eldas processen på av Black lives matter-rörelsen. Mia Mottley, landets första kvinnliga premiärminister, säger att det är dags att landet lämnar monarkin bakom sig utan att nämna ett nytt försök till folkomröstning. Även i Jamaica har den republikanska rörelsen tagit fart – de senaste två premiärministrarna har båda sagt att det är dags att drottning Elizabeth slutar vara statschef.
Sultan Muhammad V – Malaysia
Muhammad V abdikerade efter att det hade läckt att han gift sig med en ryska. Oksana Voevodina och Muhammad V lyckades hålla sitt äktenskap hemligt i ett halvår, men i början av 2019 kom det fram. Några månader senare föddes deras son och strax efter det, i slutet av juni närmare bestämt, begärde Muhammad V skilsmässa. Muhammad V förnekar nu att sonen är hans och paret är inblandade i en bitter fejd. Muhammad V var sultan från 13 december 2016 till 6 januari 2019.
Kung Rama X – Thailand
I Thailand har en proteströrelse som kräver att monarkin reformeras växt fram. I söndags marscherade tusentals för att leverera ett brev som krävde begränsningar av kungafamiljens budget och makt. Länge har kritik av den thailändska kungafamiljen varit tabu och kopplad till hårda straff, men under de senaste månaderna har en pro-demokratisk rörelse ledd av studenter börjat växa sig starkare. Thailands kung Maha Vajiralongkorn, eller Rama X som hans officiella regentnamn lyder, kröntes 2019 och beräknas vara världens rikaste regent. Han har rykte om sig som en playboy, gav sin hund en påkostad fyra dagar lång begravning och tillbringar mycket tid i alperna.
Kung Juan Carlos – Spanien
Nu var det förvisso sex år sedan Juan Carlos lämnade över den spanska tronen till sin son Felipe VI, men han syns fortfarande i rubriker. Senast i augusti lämnade han Spanien, enligt uppgift ”för gott”, ett beslut som enligt Juan Carlos själv tagit i skenet av ”offentliga återverkningar av vissa tidigare händelser i mitt privatliv”. De ”tidigare händelserna” innefattar bland annat korruptionsanklagelser i form av mutor från Saudiarabiens kung Abdullah. Det är oklart var den gamla kungen har tagit vägen, men vissa källor har uppgett att han befinner sig i Dominikanska republiken. I mars i år avsade sig Felipe VI pappa Juan Carlos arv samtidigt som han meddelade att Juan Carlos inte längre skulle få ta del av apanaget.
Kejsare Akihito – Japan
I fjol fick Japan en ny kejsare i form av tidigare kronprinsen Naruhito. Det kanske inte låter särskilt kontroversiellt, men för att det skulle kunna ske var hans pappa Akihito tvungen att abdikera, någonting som egentligen är förbjudet enligt den japanska kejserliga förordningen från 1947. Det krävdes dispens från Japans parlament för att Akihito, då 85, skulle få gå i pension. Nu är det alltså Naruhitos tur och trots att han har barn är det brorsonen Hisahito som står näst på tur i tronföljden. Detta eftersom Japan inte har kvinnlig tronföljd.