Nu har flera chefer valt att lämna Uber. Styrelsens ordförande Jeff Jones och kartchefen Brian McClendon har sagt upp sig under veckan och redan i början av mars valde Gary Marcus, chef för avdelningen för artificiell intelligens, att sluta.
Tappar styrelseordförande
Jeff Jones rekryterades till Uber för sju månader sedan. Han är expert på kommunikation och anställdes för att förbättra företagets negativa offentliga bild. Men den bilden har snarare förvärrats sedan dess. Nu har han alltså valt att lämna sin post.
– De principer som har lett mig genom min karriär är inte kompatibla med vad jag sett och hört på Uber. Därför kan jag inte fortsätta som styrelseordförande, säger Jeff Jones i en kommentar till att han slutar enligt Reuters.
Dock går företaget bättre än någonsin just nu på den amerikanska marknaden, uppger de själva. Förra veckan var den bästa någonsin i USA för Uber, rapporterar Breakit.
Ohållbar modell?
Men frågan är om det håller på längre sikt. I en analys skriver den ekonomiska analytikern Joe Cortright att det finns flera tecken på att Ubers affärsmodell inte är långsiktigt hållbar. Han skriver att företaget antagligen är övervärderat. Ubers modell bygger på att erbjuda ett lägre pris för taxitjänster än konkurrenter, och att det priset får förare stå för med lägre betalt. Men i takt med att andra aktörer följer Ubers exempel måste priserna sänkas ytterligare och därmed villkoren försämras. Det kommer inte att gå i längden, enligt Cortright.
Dagens ETC har sökt svenska Uber för att fråga hur dessa problem påverkar deras arbete, men de har avböjt.
Ubers skandaler
30 januari #deleteuber
När USA:s president Donald Trumps inreseförbud för personer från vissa muslimskt dominerade länder trädde i kraft i januari väckte företagets agerande starka reaktioner. Medan protesterna rasade utanför JFK-flygplatsen i New York den 30 januari beslutade det lokala taxifacket att inte köra till flygplatsen, i stöd med de protesterande. Då gick Uber ut och erbjöd extra låga priser för resor till flygplatsen. Reaktionerna lät inte vänta på sig och hashtagen #deleteuber blev viral på Twitter. Många valde att sluta vara kunder hos Uber.
19 februari Sexuella trakasserier
Den tidigare Uber-anställda ingenjören Susan Fowler skrev ett uppmärksammat blogginlägg om den maskulina kulturen på Uber. Bland annat ska hon fått sexuella inviter av en chef direkt när hon började och en annan chef ska ha klarlagt att den sneda könsfördelningen på företaget löses av att kvinnor skärper sig och blir bättre ingenjörer. Hon menar att ledningen vid återupprepade tillfällen avfärdat hennes uppleveser. Ubers vd Travis Kalanick sa då till The Guardian att det som hon beskrivit stred mot allt som Uber står för.
23 februari Teknologistöld
Alphabet, som bland annat äger Google, riktade allvarliga anklagelser mot företaget om stöld av utrustning för självkörande bilar, och stämde Uber för detta. En tidigare anställd på Alphabets dotterbolag Waymo ska ha stulit med sig teknologi för att starta ett eget företag som sedan köpts av Uber.
28 februari Vd skäller på anställd
I en video som Bloomberg kommit över och släppt syns Ubers vd Travis Kalanick i en Uber Black, där han hamnar i diskussion med en förare som frågar varför ersättningen till förarna sänkts. Kalanick blir uppenbart irriterad och skäller tillslut på den anställda för hans kritik. Efteråt gick vd ut med en skriftlig ursäkt till alla anställda.