– Jag är så oerhört tacksam för den här utmärkelsen. Det betyder så mycket för mig och de runt omkring mig. Det är ett stort erkännande för det vi gör. Ekonomiskt hjälper det här oss väldigt mycket också. Det är nästan för bra för att vara sant, säger han.
Mutor och korruption
Han förklarar att han i dag har förståelse för vad som hände. För vad som fick honom att bli en mordhotad visselblåsare. Mellan 2011 och 2016 arbetade Jóhannes Stefánsson för det isländska fiskeföretaget Samherji. Han var projektledare för företaget i Namibia, där de arbetade med att etablera sig. Han menar att han tidigt deltog i möten där han blev vittne till mutor som det isländska fiskeföretaget delade ut för att få tillgång till eftertraktade fiskekvoter. Detta ska ha skett i form av bland annat så kallade kvotbetalningar till presidentens parti samt till högt uppsatta politiker och tjänstemän i Namibia. Det har rapporterats att flera år av mutor ska ha uppgått i totalt hundratals miljoner isländska kronor. Jóhannes Stefánsson har erkänt i en tidigare intervju att han själv bröt mot lagen i sin tjänst hos Samherji.
– Det tog mig viss tid efteråt att inse vad jag faktiskt varit med om. Men när jag förstod att det rörde sig om grova ekonomiska brott och korruption visste jag att jag var tvungen att göra någonting, säger han.
30 000 dokument
Korruptionen, som Jóhannes Stefánsson förklarar var omfattande redan 2016, fortsatte att växa åren efter att han slutat. Han berättar att det gick upp för honom att företaget utnyttjade landets resurser och tog alla pengar ut ur landet och investerade dem på annat håll.
– Under min tid i Namibia så drevs jag av att jag trodde vi skulle bygga upp något i landet, för det var det som sas. Men jag insåg kring 2014 att det inte var så. Till slut fick jag nog.
Han lämnade företaget med 30 000 dokument och mejl på sin dator som bevisade den pågående fiskekorruptionen. Dessa dokument kom att publiceras 2019 av Wikileaks under namnet The Fishrot Files. Skandalen som följde involverade flera internationella aktörer, bland annat den norska banken DNB som anklagats för att ha deltagit i överföring av de pengar som användes i betalningen av mutor. Flertalet högt uppsatta politiker och affärsmän i Namibia har åtalats sedan dokumenten publicerades, bland andra tidigare fiskeminister Bernhard Esau och justitieminister Sacky Shanghala. Tre anställda på Samherji ingår i samma åtal gällande bland annat penningtvätt och skatteflykt. Även Namibias nuvarande president Hage Geingob har nyligen anklagats för korruption kopplat till landets lukrativa fiskeindustri.
Mordhot och mordförsök
En tid efter att Jóhannes Stefánsson hade lämnat sin tjänst på Samherji fortsatte han att undersöka och följa korruptionen. Under de följande två åren reste han till flera afrikanska länder för att samarbeta med utredare. Dokumenten hade ännu inte publicerats hos Wikileaks, men det faktum att han satt på känslig information hade spridit sig. Snart följde mordhot och direkta mordförsök.
– Jag sågs som ett hot redan innan storyn kom ut.
Jóhannes Stefánsson berättar att han i dag har en nedsatt hälsa. Han har symtom som inte kunnat få någon riktig förklaring utifrån den teknologi som finns på Island. Han är själv säker på orsaken. Under en längre vistelse i Sydafrika skedde flera försök att ta hans liv, vilket till slut tvingade honom att lämna landet. Ett av dessa försök menar han var en förgiftning.
– Jag och de som står mig nära vet att jag blev förgiftad. Det är väldigt svårt att påvisa vissa typer av förgiftning. Den teknologin finns inte överallt. Det är därför jag benämner det som misstänkt förgiftning, säger han och fortsätter:
– Det har varit orealistiskt. Jag har löpande undersökts av min doktor och psykiatriker. Jag har fortfarande många symptom men inget exakt svar. Jag ska få åka till Tyskland för att under-sökas, vilket jag är glad för.
När Dagens ETC frågar om hans arbete mot fiskekorruption fortfarande pågår svarar han först nej. Men efter en kort tystnad berättar han att han tar vissa samtal och besvarar frågor, men att han inte har hälsan att arbeta för tillfället. Han säger att han har “väldigt svårt att göra saker”, vilket kommit att påverka bland annat hans ekonomi.
– Beslutet att bli visselblåsare har kommit med en väldigt stor kostnad, på flera plan, för mig och för de som står mig nära.
Efter allt som hänt, ångrar du någonsin att du blev visselblåsare?
– Nej, det gör jag inte. Jag gick in i det här för att jag vill ställa saker tillrätta efter att ha sett hur korruptionen påverkat befolkningen i Namibia. Jag kommer inte bli nöjd förrän rättvisa har skipats. Det känns därför väldigt ärofyllt att få den här utmärkelsen. Det är ett stort erkännande av vårt arbete och hjälper oss att fortsätta.
Den 21 april inleddes en lång rättsprocess mot de inblandade i fiskekorruptionen i Namibia. Jóhannes Stefánsson kommer delta som vittne vid rättegången.