På sin kampanjsida lägger han nu fram sitt klimatprogram, vilket välkomnas av miljöorganisationer som Greenpeace och 350.org. Jay Inslee förkunnar att hans ambition är att mobilisera USA till att ta de nödvändiga stegen mot en 100 procent förnybar energimarknad. Han uppger sig vilja skapa åtta miljoner nya amerikanska arbetstillfällen, genom att ”konfrontera klimatkrisen, vilken definierar vår tids absolut största utmaning”.
”Djärvaste planen”
350.org kommenterar:
”Detta är den djärvaste planen hittills bland presidentkandidaterna, vilken håller fossilindustrimiljardärerna ansvariga för de skador de har åsamkat människorna och planeten”. Greenpeace skriver i en kort tweet att Jay Inslees kampanjlöften är den nya ”gyllene standarden”, som övriga presidentkandidater med en klimatambition nu måste anpassa sig till, för att bli tagna på allvar.
Nollutsläpp till 2050
Avseende tidsramen för omställningen från fossil- till förnybar energi skriver presidentkandidaten följande:
”Att skära ned klimatutsläppen till hälften före 2030 samt att uppnå nollutsläpp till mitten av århundradet (2050), är helt avgörande om vi ska lyckas undvika en förlamad amerikansk ekonomi samt en planet med omfattande irreparabla skador. Dessa mål är ambitiösa, men de är inte omöjliga att uppnå – det baserat på framgångar i delstaten Washington samt andra samhällen över hela USA.”
”En alarmklocka”
David Turnbull, kommunikationschef för klimatbloggen Oil Change US, levererade följande uttalande efter att Jay Inslee släppt sin klimatpolicy.
– Denna plan för att uppnå frihet från fossila bränslen är ännu en alarmklocka, vilken borde få såväl fossilindustrin som de andra presidentkandidaterna att vakna upp. Med handlingar för att stoppa alla utbetalningar till subventionerade fossilbränslen samt för att tygla den okontrollerade framfarten för olje- och gasproduktionen i USA, visar den här planen hur verkligt klimatledarskap ser ut, säger han.
Efterfrågar klimatdebatt
Vidare efterfrågar David Turnbull en klimatdebatt mellan Demokraternas presidentkandidater, eftersom de alla säger sig vara positiva till en klimatanpassningspolitik – men hur långt är de beredda att gå?
– Demokraterna måste få till en klimatdebatt så att kandidaterna kan dyka in i skillnaderna och likheterna i deras olika planer för att ta sig an klimatkrisen. Bara då kan vi se vilka som tar frågan på verkligt allvar och inte.