Rysslands krig fick den svenska PR-giganten Kreab att bryta med sin mångåriga partner i Moskva. Man har också försökt att radera Moskvakontorets närvaro på internet, med nedstängda hemsidor och borttagna blogginlägg. Men genom sparade ögonblicksbilder, arkiverade hemsidor och äldre artiklar går det att få en glimt av det som Kreab inte vill att du ska se.
Dagens ETC:s unika granskning visar:
• Kopplingarna till ryska Gazprom
• Hur man blev officiell partner till statlig festival
Kreab är ett svenskt företag som sysslat med PR, kriskommunikation och strategisk rådgivning sedan 70-talet. Idag är man världsledande med hundratals anställda och kontor i ett tjugotal länder.
Kreab har kopplingar till kända profiler inom Moderaterna – grundare är Peje Emilsson som också står bakom friskolekoncernen Kunskapsskolan, Carl Bildt är tidigare styrelseordförande och Gunnar Hökmark är idag senior konsult på företaget. Idag har man över 700 klienter inom näringsliv och offentlig sektor.
Så sent som år 2019 skriver kommunikationsbyråns ryska avdelning Kreab Moskva ett pressmeddelande om att Ryssland är "pånyttfött" och att landet nyligen "har haft ett genombrott i den militära och tekniska sfären". Pressmeddelandet avslutas med att ”alla reflektioner om att Moskva är försvagat och inte kan räknas med” är felaktiga och döda.
Samma år citerar man den statsägda nyhetsbyrån Tass i ett blogginlägg om ökat energisamarbete mellan Ryssland och Saudiarabien. Kreab Moskva sammanfattar inlägget med att Ryssland spelar en nyckelroll i att stabilisera den globala energimarknaden. I ett tredje inlägg lyfts Vladimir Putins ledarskap och nya satsningar på naturområden fram som en framgångsfaktor för landets ökande "ekoturism".
Myndigheter som kunder
Kreabs ryska partnerbyrå hette tidigare Terranova communications. Samarbetet startade redan 2004 och ungefär tio år senare går Terranova officiellt upp i Kreabs globala nätverk och blir Kreab Moskva. Bolaget registreras hos ryska myndigheter på julafton 2013. Det är då registrerat som ett mikroföretag med färre än 15 anställda. 2015 går firman officiellt över till Kreab Moskva. Så ser det ut fram till Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022.
Terranova var en mindre byrå specialiserad på mediestrategier för statliga företag och ryska myndigheter. På klientlistan finns bland annat ryska idrottsmyndigheten Minsport, statliga järnvägsbolaget Russian Railways, den största statliga pensionsfonden, ryska trafikverket, flygbolaget Aeroflot och olikarkägda investmentkoncernen Alfa Group. Terranova var också rådgivare till statliga kommittéer och organ, som statliga fonder och turismbyråer. Kunder som anlitar Terranova eller Kreab Moskva kan bland annat få hjälp med "relationen till rysk och utländsk media". Man erbjuder också hjälp med att få "varumärkesstöd från offentliga personer".
Skulle stärka ryska staten
Kreab har på olika sätt och genom olika uppdrag jobbat direkt eller indirekt för att stärka den ryska staten. Hösten 2014 var Kreab Moskva officiell kommunikations- och PR-partner till den välkända statliga konstfestivalen Moscow Biennale. Byrån ansvarade för reklam, insamling, kommunikation och företagsstöd. Det uttalade syftet är att "stärka Moskvas status som en kulturell huvudstad i världen, tyngdpunkten för konstnärer och konstscenen i Östeuropa, forna Sovjetunionen, Fjärran Östern och Centralasien."
Under Krimkriget publicerade byråns Moskvakontor en månatlig sanktionsbulletin om hur världens sanktioner påverkade ryska företag och den ryska staten. Nyhetsbrevet speglar oftast den ryska statens inställning till sanktionerna under den här tiden. Man skriver bland annat att "... majoriteten av ryska medborgare säger i en undersökning att man inte påverkas nämnvärt av sanktionerna", att ryska ledare fördömer EU:s straffsanktioner och att sanktionerna och isoleringen gör att Ryssland nu stärker sina band med Kina och Iran, "... länder som delar Rysslands kritik mot amerikansk utrikespolitik".
I ett inlägg skriver Kreab Moskva att de har lyckats få in en debattartikel i sydamerikanska tidningar som handlar om att företag och matproducenter i Sydamerika borde investera i den ryska marknaden – eftersom europeiska och amerikanska företag är förhindrade av sanktioner. Det framgår inte om artikeln är skriven för en kunds räkning.
Gjorde PR åt Gazprom
Grundaren till Kreabs Moskvakontor har täta band till den ryska staten. Han är en högt uppsatt forskare och doktorand med flera officiella positioner och titlar inom den ryska akademin och statliga byråkratin. Han har också varit chef och haft toppositioner på oligarkägda investmentbanken Alfa-Group och Alfa-bank. År 2018 lämnade han Kreab Moskva för posten som vice VD och kommunikationschef på statsägda banken Sberbank. Banken innehar idag cirka en tredjedel av Rysslands totala banktillgångar och är den bank som flest ryska myndigheter och regioner använder sig av.
I augusti 2007 registreras den globala PR-firman Gavin Anderson som officiell partner till det ryska gasbolaget Gazprom, för ett uppdrag som sträckte sig åtminstone till sista mars 2008. I uppdraget ingick att jobba för Gazproms intressen i bland annat USA, något som förde med sig att amerikanska GA-anställda blev tvingade att registrera sig som potentiella utländska agenter. Knappt ett år senare, tidigt 2009, slås Gavin Anderson ihop med Kreab och bildar Kreab Gavin Anderson. Så heter man fram till 2015 då Gavin Anderson stryks ur namnet i samband med att byrån fyller 45 år. Det är inte klarlagt om Gazprom har anlitat Kreab eller Kreab Moskva.
Hyllade ryska ”superhjältar”
Dagens ETC har tagit del av inlägg i sociala medier som publicerats av Kreabs Moskvakontor. Där går det att läsa delar av raderade blogginlägg som inte finns sparade. År 2014 gör en senior partner på Kreab Moskva en intervju på Kreabs hemsida med Nikolai Ryzhkov, tidigare sovjetisk och rysk minister och politisk gigant. Man delar också artiklar från kinesisk statsmedia, tackar alla ryska män och "superhjältar" på Fäderneslandsförsvararens dag, och skriver att man är officiell PR-partner med Japans ambassad i Ryssland.
På Youtube finns en intern film som visar när byråns anställda dansar och håller upp skyltar med företagets tjänster.
Kreab säger idag att man har kapat alla band till kontoret i Moskva. Genom att begära ut och ta del av uppgifter från ryska myndigheter kan Dagens ETC visa att bolaget Kreab Moskva inte har avregistrerats eller lagts vilande.
Dagens ETC har sökt Charlotte Erkhammar, VD och koncernchef på Kreab.