Samordnarnas uppdrag är att stärka politiska åtgärder mot rasism, islamofobi och antisemitism genom samarbeten med medlemsländerna, Europaparlamentet, civilsamhället och den akademiska världen.
Men sedan ett drygt år tillbaka står en av stolarna tom. Den tidigare samordnaren för att motverka anti-muslimskt hat lämnade sin post förra sommaren – och har ännu inte ersatts.
”Så effektivt som möjligt”
I en kommentar till Dagens ETC skriver Stefan de Keersmaecker, talesperson på Europakommissionen, att sedan ”den tidigare samordnaren avslutade sitt uppdrag förra året, har kommissionen undersökt metoder för att tillsätta funktionen på ett så effektivt sätt som möjligt”.
Han lägger också till att kommissionen ”har inlett respektive interna förfaranden, som nu pågår. I väntan på resultatet fortsätter samordnarens uppgifter att utföras inom kommissionens generaldirektorat för rättsliga frågor och konsumentfrågor.”
Det är nästan ordagrant samma svar som nyhetsbyrån EU Observer fick på samma fråga redan i februari i år.
Vänsterpartiets Malcolm Momodou Jallow är kritisk till att posten fortfarande är vakant.
– Jag kan inte komma på någon annan förklaring än försummelse och bristande vilja att bekämpa islamofobi, säger han.
Fyllde viktig funktion
Malcolm Momodou Jallow anser att den tidigare samordnaren fyllde en viktig funktion: genom seminarier, rapporter och aktivitet i sociala medier höjdes medvetenheten och kunskapen om rasism mot muslimer i Europa. Så sent som i september lyfte Jallow själv frågan om den vakanta posten i Europarådet.
– Svaren har varit kryptiska eller obefintliga. Det sägs bland annat att interna förfaranden och processer har inletts, men frågan är varför det har det dröjt så länge att tillsätta en så oerhört viktig funktion, säger han och fortsätter:
– Kommissionen verkar inte ha bråttom att fylla positionen. Det är ju tragiskt med tanke på takten med vilken islamofobin ökar i Europa idag, det är en av de största utmaningarna Europa står inför, säger Malcolm Momodou Jallow.
Hatretorik ökar
Hatbrott och hatretorik fortsätter att öka i medlemsländerna. Det slog ECRI, Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans, fast i ett uppdaterat policydokument från december förra året.
Sara Duarte, kommunikatör på antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering, berättar att det också är något som har märkts av i den förening hon företräder. Malmö mot diskriminering erbjuder bland annat kostnadsfri juridisk rådgivning till enskilda som upplever sig vara utsatta för diskriminering.
– Vi lever i en tid när muslimer i Europa upplever sig väldigt utpekade och även misstänkliggjorda, det visar rapporter på både europeisk nivå och nationellt här i Sverige. Det är också något som vi ser i vår verksamhet.
– Europakommissionen behöver visa att arbetet för att motverka islamofobi prioriteras. Att tillsätta en koordinator som kan lyfta arbetet på den politiska agendan, det skulle vara en del av det, säger hon.