BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi måste se till att det är säkert för honom, vi vet att många skulle vilja honom illa, säger en säkerhetsvakt som inte vill säga sitt namn.
– Visst tar det stora resurser från polisen, men vi är en demokrati och då har alla yttrandefrihet – också Wilders.
Väljare får uppmärksamhet
Det regnar i Breda när han håller sitt valmöte i staden som har ungefär 180 000 invånare. Inhyrda lastbilar spärrar infarterna till området där han ska tala – här ska inte någon kunna köra in och meja ner folk.
Men mötet drar inte många supportrar, den stora majoriteten är poliser. Det är civilklädda poliser, det är cykelpoliser, det är tungt beväpnade elitpoliser och det är trafikpoliser.
Den nästa största gruppen på valmötet är media. Under stora paraplyer och med sina kameror insvepta i plastskynken försöker team från de nederländska kanalerna, från BBC, från Danmark, Tyskland och alla tänkbara länder få ett uttalande av Wilders och intervjuer med hans supportrar.
Den handfull sympatisörer som är på plats ger intervjuer på löpande band. Mest populär är en kvinna som sjunger samma lovsång om Wilders för journalister från hela Europa, och dessutom för ett team från USA.
"Har lämnats bort till EU"
Det finns också ett par motdemonstranter som får plats framför tv-kamerorna. En äldre man med grånat skägg håller upp en skylt där han slår fast att Wilders parti, Frihetspartiet, inte är ett riktigt politiskt parti – det har ju bara en medlem som är Wilders själv.
En grupp nyfikna Breda-bor tar ledigt från jobbet en stund för att beskåda uppståndelsen, men de ger snabbt upp i det strilande regnet och försvinner in på ett kafé.
Wilders driver sin valkampanj runt framför allt två frågor: Nej till flyktingar och muslimer samt nej till EU. Han inriktar sin retorik mot marockaner och turkar som i många fall levt i många decennier i landet.
– Nederländerna har getts bort till EU och asylsökande. Det som utmärker oss som nation har övergivits, säger han i Breda.
Gör utspel nära Wilders
I migrationsfrågan har det största högerpartiet, Folkpartiet för demokrati och frihet (VVD), under premiärministern Mark Rutte närmat sig Wilders ståndpunkter och fått ett ökat stöd i valundersökningarna.
Man har lovat att strama åt invandringen och ställa hårdare krav på de flyktingar som finns i landet. Undan för undan har också partiet gjort olika utspel som ligger nära Wilders politik.
Wilders själv lämnade VVD och bildade sitt nya parti PVV, där han alltså är ensam medlem, i protest mot vad han såg som eftergivenhet mot islam och att man kunde tänka sig att släppa in Turkiet i EU.
I de senaste opinionsmätningarna har också Wilders tappat röster till framför allt VVD. Just nu har partiet passerat Wilders parti som det största i Nederländerna, men skillnaden är marginell. Övriga partier med undantag för den Gröna vänstern har tappat stora delar av sitt stöd.
Styr fokus mot invandring
Vad Wilders och hans parti lyckats med är att få onsdagens parlamentsval i Nederländerna att handla om flyktingar, invandring och islam.
Att den nederländska ekonomin är på väg att återhämta sig efter djupa kriser och att arbetslösheten minskar starkt märks inte i valdebatten.
Nederländska medier ger också Geert Wilders mycket stort utrymme och han förstår att utnyttja dem. Han ger numera inga presskonferenser och svarar inte på frågor utan tvingar istället medierna att komma på hans egna kampanjmöten och ställer bara upp på sina egna villkor.
Dagen efter Bredamötet var han till exempel gäst hos det stora morgonprogrammet God morgon, Nederländerna, där han bland annat satt och kommenterade bilder på kattungar inskickade av tittarna och fick påannonsera vädret.