BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Den stora politiska frågan just nu är tågen, det kollapsande tunnelbanesystemet. Jag har tillbringat en del tid i tunnelbanan så jag kan nog kalla mig expert på området. Ett av våra problem är att borgmästaren inte pratar med guvernören och vice versa. Som två barnungar, säger Curtis Sliwa.
Curtis Sliwa startade 1979 Guardian Angels, en grupp som patrullerade New York-tunnelbanan för att öka säkerheten och som även spridits till andra länder. Den 62-åriga Brooklynbon är numera en välkänd radioprofil och sedan i höstas är han även ordförande för Reform Party of New York State.
Inga egna kandidater
Partiet grundades 2014 då den republikanska borgmästarkandidaten Rob Astorino före valet samma år startade Stop Common Core, ett protestinitiativ mot en omdiskuterad nationell läroplan.
Stop Common Core samlade tillräckligt många namnunderskrifter för att få en egen rad på New Yorks valsedlar. Några egna kandidater hade de inte utan stöttade istället republikanernas kandidater.
Systemet, där väljarna kan visa sitt stöd för ett tredje alternativ men samtidigt rösta på ett av de stora partiernas kandidat, kallas fusionvoting och finns i New York och en handfull andra delstater.
Stop Common Core fick över 50 000 röster och passerade därmed tröskeln för att få finnas med på valsedlarna i de kommande fyra valen.
– Rob Asturino ändrade namnet till Reformpartiet för att kunna ha det på hyllan till nästa val men han gjorde inget med det. Jag började snacka med folk och organisera möten, säger Curtis Sliwa.
Stödjer andra partiers kandidater
Curtis Sliwa tog över ordförandeskapet i Reform Party of New York State i september 2016 genom en kupp. Han och 16 andra medlemmar höll ett sammanträde där en ny partiledning valdes. Ärendet ha prövats i domstol där Curtis Sliwas falang vann men överklagan är inlämnad och det kommer att bli ytterligare en vända i rätten.
Reformpartiet kommer inte att ha några egna kandidater i årets val utan fortsätter stödja andra partiers kandidater, men Curtis Sliwa hoppas att detta ska ändras med tiden.
Kampanjreform som gör det enklare för mindre partier att nå ut är en av de frågor han vill driva hårdast. Tills vidare vill han att Reformpartiet ska backa kandidater från olika partier. Själv har han oftast röstat republikanskt – men kallar Donald Trump för ”knäppskalle”.
Curtis Sliwa vill annars se lokala folkomröstningar om det mesta: finansieringen av tunnelbanan, legalisering av marijuana, abort, cykelbanor, med mera. Det är dags att lita på folket, menar han.
– Populism har fått dåligt rykte, som i dagens Europa. Det sätts genast likhetstecken med nationalism, isolering, trångsynthet. Det pekas genast på Frankrike, Le Pen. Då säger jag Macron, som kom från ingenstans och bildade sitt eget parti och nu är de i majoritet.
– Om det var ett misstag att välja Trump så kommer folket att säga nej om fyra år.
Tredjepartier kan absolut påverka, anser Curtis Sliwa.
– Även om de förlorar kan de mana på debatten i en riktning som de två mainstream-partierna aldrig valt annars.
”Vänsterns teaparty”
Working Families Party (WFP) startades 1998 i New York och kallas ibland -“vänsterns teaparty”.
– Vi är ett socialdemokratiskt parti i den amerikanska kontexten, säger partiordföranden Dan Cantor på telefon.
WFP stod bakom Bernie Sanders i primärvalet men ställde sig sedan bakom Hillary Clinton. De satsar sällan på egna kandidater.
– Vi försöker få en Working Families-typ av demokrat att vinna de demokratiska primärvalen, och bli den populistiska demokrat som kan besegra republikanen. Om demokraterna ställer upp med någon som är förfärlig så kan vi ha en egen kandidat – ifall vi inte riskerar att sabba. Vi är inte intresserade av att hjälpa republikanerna utan av att förändra demokraterna.
WFP:s strategi är att jobba både inuti och utanför det demokratiska partiet, säger han.
– Eftersom vi inte har proportionell representation i USA så kan tredjepartier inte få mycket gjort om de inte använder sig av den här strategin.
Ökat intresse
De tredjepartier det brukar pratas mest om, Libertarianerna och Gröna partiet, har dock egna kandidater i många val.
– Libertarianerna och de gröna har en helt annan inställning till makt. Vi är intresserade av att styra, de är intresserade av något annat, säger Dan Cantor.
Dan Cantor har sett ett ökat intresse för partiet efter valet.
– Ja, det kan man verkligen säga. Det finns ett talesätt från fackföreningsrörelsen: “Chefen är alltid bäst på att organisera”. Trump är den bästa organisatör som den amerikanska vänstern haft på mycket länge. Han inspirerar inte bara kortsiktigt motstånd utan verkar också inspirera djupare engagemang i politiken.
Hur märks det ökade intresset?
– Fler öppnar våra email, fler dyker upp på våra träningar för volontärer, fler fyller i undersökningar, mer pengar samlas in. Vi har fått fler förfrågningar om att öppna lokala avdelningar på de senaste sex månaderna än på de senaste sex åren.