Det blir inget nyval i Italien. Inte ännu i alla fall. Det står klart efter att medlemmarna i Femstjärnerörelsen (M5S) gett partiledningen sitt godkännande för att ingå i koalition med vänstermittpartiet Demokratiska partiet (PD) för att på så sätt undgå en politisk kris i landet.
Inför onlineomröstningen höll partiledare Luigi Di Maio ett tal till medlemmarna där han underströk vikten av att få deras stöd:
– Jag är medveten om er oro. Men jag vill också påminna er om att M5S förra året, redan före valet, sagt oss vara redo att samarbeta med vilken politisk rörelse som helst som är beredda att driva igenom vår politiska agenda. I dag har vi en stor möjlighet att förändra det här landet, sade han enligt The Guardian.
Fyra av fem
Uppenbarligen lyckades han mobilisera de interna krafterna till sin favör. Av Femstjärnerörelsens 100 000 medlemmar röstade nästan 80 procent för att partiet skulle ingå i en koalition med PD.
På tisdagen presenterade M5S och PD ett gemensamt 26-punktsprogram för den planerade koalitionen. Högst upp tronar ett löfte att i den kommande budgeten arbeta för att stimulera ekonomisk tillväxt, men utan att för den skull underminera de offentliga finanserna.
Hänger på Bryssel
Partierna har också understrukit vikten av social rättvisa och därför föreslagit en lagstadgad minimilön, lovat att inte införa en föreslagen momshöjning och satsa stort på utbildning, forskning och välfärd.
Huruvida förslagen kommer att kunna genomföras och med vilka pengar ligger dock inte helt i egna händer. Mot bakgrund av att Italien är det land i EU med näst störst skuldbörda i relation till sin BNP har de bägge partierna därför efterfrågat större flexibilitet från Bryssel i fråga om det italienarna kallar ”överdrivet stränga” budgetregler.
Ännu en sak som står i vägen är möjligen det faktum att M5S växte fram som parti till stor del genom att kritisera just PD, framför allt eftersom många av M5S:s medlemmar är gamla vänsterväljare som anser att PD gått för långt åt höger.
– Det här är en regering som säkerligen favoriseras av Bryssel, men för att klara av att uppfylla sina löften måste de lyckas regera till 2022. Än så länge verkar det som en mycket svår sak att göra, säger Massimiliano Panarari, politikprofessor vid Luissuniversitetet i Rom, till The Guardian.