Vartenda hus längs centrala Radmacherstrasse är märkta med röda markeringar. Det luktar jord och våt cement. Det hackas, borras, målas och dräneras. När stormen Bernd drog in föll nästan 159 milliliter vatten på tolv timmar och bottenvåningarna fylldes med vatten. Den närliggande floden Erfts vattennivå steg med 3,43 meter. På andra håll med nio meter. De boende fick evakueras av militären och visste inte om de skulle få komma tillbaka. Vissa har inget att komma tillbaka till – flera förlorade sina liv.
Flygbilder på det lilla samhället spreds över världen. En enorm krater hade bildats i stenbrottet mellan bebyggelsen och floden och hade dragit ned flera byggnader och delar av ett slott i avgrunden.
Vid avgrundens rand finns gatans sista bevarade hus. Utanför står Sebastian Besser. Han växte upp här. Inifrån huset kommer ett bankande ljud. Det är Sebastians far, Helmut Besser som hackar bort fuktskadad cement från golv och väggar. Helmut och hans fru evakuerades med helikopter från hustaket den 15 juli. De visste inte om de någonsin skulle få komma tillbaka.
Ett par grannhus ska rivas. Flera grannar har valt att flytta – några fick inget annat val. Det finns inget rinnande vatten, avloppen har kollapsat och bara några hus har elektricitet.
Inga garantier
Över 200 människor dog i översvämningarna. De berörda territorierna drabbades av stor förödelse och förändringar i landskapet. Men Helmut är bestämd – huset ska byggas upp trots att ingen vågar garantera att det inte händer på nytt. Extremväder som dessa blir allt vanligare och mer intensiva till följd av klimatförändringar orsakade av människan. Området har drabbats vid flera tillfällen.
– Men aldrig så här. Vi visste att det skulle regna, kanske bli översvämning. Men inte så här, säger Helmut.
– Ingen kunde ana det här, säger Sebastian.
Fast enligt det europeiska varningssystemet för översvämningar, EFAS, visste man att det fanns risk för kraftiga översvämningar med fara för människoliv, och varningar hade gått ut. De tyska myndigheterna kritiseras av forskare för att vara dålig koordinerande.
Varje dag sedan de fick tillträde till huset igen har far och son och arbetat här. Det gör jobbet själva.
– På helgerna kommer volontärer från hela Tyskland och hjälper till, det känns bra att de minns oss trots att media inte kommer hit längre, säger Sebastian.
Har inte tid för politik
Regeringen ska dela ut sammanlagt två miljarder kronor i nödhjälp. Angela Merkel sade redan veckan efter katastrofen att hon trodde det skulle handla om dagar för pengarna att nå de drabbade.
– Det har inte kommit några pengar, politikerna är väl upptagna med valkampanjen, säger Sebastian Besser.
Den 26 september är det förbundsdagsval i Tyskland och Angela Merkel går i pension. Vem som ska efterträda henne är en stor fråga för hela EU. Det gäller inte minst klimatet. Tyskland har EU:s högsta utsläpp av växthusgaser och är en av världens starkaste ekonomier. Men Helmut vill inte prata politik, han måste arbeta, säger han. Sebastian Besser säger att han inte riktigt vet vad politikerna gör eller säger att de ska göra.
– Jag har inte tid att bry mig, ärligt talat. Det kommer att ta lång tid, säkert ett år innan det påminner om ett hem igen. Vi börjar tappa energin redan, säger Sebastian Besser.
– Alla utom pappa. Det är som att han går på autopilot. Han vill bara få huset beboeligt igen, han är så envis.
Inget klimatval
Dagarna efter översvämningarna talades det om att de skulle påverka valet, särskilt för De gröna. Det skulle bli ett ”klimatval”. De gröna hade redan gjort hisnande framgångar sedan förra valet och dess kanslerkandidat Anna-Lena Baerbock sågs ett tag som en potentiell efterträdare till Merkel. Men efter flera personliga skandaler – som plagiat i sin avhandling – så håller dominerande partier ställningarna: kristdemokratiska CDU, Merkels parti, och socialdemokratiska SPD. I vissa mätningar blir SPD med kandidaten Olaf Scholz störst men oftast ligger CDU:s Armin Laschet i topp. Översvämningarna har inte rubbat detta nämnvärt – förutom när Laschet sågs gapskratta i just Erftstadt strax efter katastrofen, vilket sänkte förtroendet något.
Det liberala och näringslivsinriktade FDP har däremot vuxit lite, vilket gör dem till en viktig spelare för möjliga koalitioner trots sin blygsamma storlek – hälften så stora som de tre största. FDP är det parti med störst tilltro till marknadskrafternas förmåga att lösa problemen. Medan de andra vill göra Tyskland klimatneutralt lite olika snabbt, 2030 eller 2045, vill inte FDP sätta något datum alls.
På gatan utanför Sebastian och Helmuts hus står André Seitz, anställd vid ett stort idrottsförbund. Han är på besök för för att donera pengar till lokala idrottsföreningen här. Han säger att klimatkrisen är här och politikerna gör inte tillräckligt.
– Vi kan inte vänta in dem. Det finns numera interna klimatflyktingar i Tyskland. Inget parti är beredda att dra tillräckligt hårt i bromsen eller satsa de stora pengarna, det är upp till oss själva, säger André Seitz.