BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De tar upp skatt, de mördar, våldtar utan några konsekvenser och tjänar enorma summor på att beskydda gruvområden och sälja mineraler via internationella mellanhänder till multinationella företag.
Läget försvåras ytterligare av att Donald Trump förbereder ett presidentdekret som betyder att amerikanska företag inte längre ska tvingas visa att de metaller de köper från Kongo och de intilliggande länderna inte är så kallade konfliktmetaller där pengarna går till krigsherrar och korrumperade politiker.
Idag betyder det nuvarande regelverket att gruvbolagen måste visa var metallerna kommer ifrån och hur de fått tag på dem. Tas detta bort blir det enorma konsekvenser.
I Kigali i intilliggande Rwanda träffade jag en researcher och journalist baserad i Goma, huvudort i Kivu-provinsen i östra Kongo, ett område som står för en stor del av den illegala handeln med metaller. Hon vill inte av säkerhetsskäl framträda med namn:
– Detta skulle vara att ge fritt spelrum till miliserna och politikerna. De skulle kunna vara mycket mer öppna med sin verksamhet och kunna sälja metaller och inflytande till företag som de idag inte kan handla med, slår hon fast.
– Jag förstår inte skälet till att ta bort de nuvarande bestämmelserna – det är att ge fritt spelrum för en gigantisk korruption som kommer att kosta tusentals människoliv.
Kabila vägrar avgå
Den politiska situationen i Kongo blir allt mer kaotisk. Presidenten på övertid får enligt konstitutionen inte ställa upp för en tredje period utan måste avgå – vilket han då av "praktiska" skäl vägrar göra.
Oppositionen är helt fragmenterad och den främste ledaren Moise Katumbi, tidigare guvernör i provinsen Katanga och en av Kongos rikaste män, tros vara utan större chanser att vinna ett presidentval.
Katumbi dömdes i juni förra året till fängelse för att sålt en fastighet han inte ägde, en dom som många tror var beställd av president Joseph Kabila i ett försök att stänga ut Katumbi från att kampanja.
Köps upp av skurkföretag
Rikedomarna i Katanga är enorma. Provinsen står för cirka 80 procent av världens koboltproduktion och har mycket stora fyndigheter av guld, koppar, tungsten och tenn.
Utan kobolt och coltan, som framför allt finns i Kivuprovinsen i östra Kongo, skulle stora delar av elektronikindustrin drabbas massivt. Kobolt används för göra laddningsbara batterier och coltan är en viktig del i mobiltelefoner och datorer.
Amnesty följde koboltens väg till bland andra Apple och Microsoft från gruvor i Kongo grundade på barnarbete och stora övergrepp på civilbefolkningen. Metallen hade liksom coltan köpts upp av skuggföretag i framför allt Brittiska Jungfruöarna som sedan sålt den vidare till de stora och påstått seriösa slutanvändarna.
Hela processen liknade den som används för pengatvätt, men här var det mineraler som tvättades.
Miljardär i centrum
Många av företagen hade satts upp av den israeliska miljardären Dan Gertlers, namngiven över 200 gånger i Panama papers som avslöjar skatteflykt via en advokatfirma i Panama.
Organisationen Global Witness har visat att Gertler – tillsammans med sin vän Kabila – var centrala för en rad gruvavtal som slöts 2011 där rättigheter att utvinna mineraler delades ut. Priserna var mycket låga, långt under marknadspriserna. Istället betalades stora mutor. Bara dessa avtal beräknas ha kostat Kongo över tolv miljarder kronor i uteblivna intäkter.
Milisernas återkomst
Under det senaste året har flera miliser stärkt sin ställning och rekryterat nya soldater i framför allt Kivu-provinsen i östra Kongo. Många bedömare menar att Kabila varit central i detta försök att skaffa sig ett brohuvud i Kivu om han tvingas avgå som president.
Den tidigare stora gerillagruppen M23 som tidigare intog flera av de största städerna i Kivu, men sedan slogs ned av FN-trupper tillsammans med den kongolesiska armén, uppges ha vuxit i styrka igen.
Den journalist och researcher jag träffade i Kigali säger:
– M23 troddes vara besegrade men nu har de rekryterat upp till 3 000 nya soldater och de är mycket välutrustade. De har också inlett ett samarbete med andra miliser.
– Tidigare räknade vi med att det fanns cirka 40 olika miliser i Kongo – idag är de minst 75 stycken. Vi ser hur deras aktiviteter orsakar många mord, våldtäkter och tvingar tusentals människor att lämna sina hem.
– Stora landområden i Kivu och har köpts upp av höga militärer och politiker. Nu ska de användas som betesområden för biffkor och den jordbrukande befolkningen fördrivs från sina hem.