På måndagskvällen upplöste president Martín Vizcarra kongressen och utlyste nyval.
– Jag har tagit beslut om att utlysa nyval, i enlighet med konstitutionen. Framtida generationer kommer att minnas det här som en historisk dag när vi frigjorde oss från korruptionen som skadat Peru under lång tid, sade Martín Vizcarra i ett tv-sänt tal.
Handlar om korruption
Martín Vizcarra anser att kongressen försöker hindra hans ansträngningar att bekämpa den utbredda korruptionen i landet, genom att stoppa flera nya reformer. Beslutet att upplösa kongressen motiverar han med att de folkvalda i kongressen har röstat ner hans styre i två omröstningar. Oppositionen hävdar dock att en av omröstningarna inte var giltig.
Den öppna konflikten mellan regeringen och kongressen i Peru har pågått i flera år.
Eftersom ingen av parterna erkänner den andras handlingar är det politiska läget mycket oklart.
Den oberoende Martín Vizcarra tog över presidentposten i mars 2018 med ett löfte om att bekämpa den utbredda korruptionen i landet ”till varje pris”.
Hans föregångare, Pedro Pablo Kuczynski, och de tre tidigare presidenterna har alla kopplats till mutor från det brasilianska byggföretaget Odebrecht, som utreds för mutbrott över hela Latinamerika.
Under natten mot tisdagen meddelade Vizcarra dessutom att han utlyser ett nyval som planeras till 26 januari 2020.
Kongressen, som styrs av en högeropposition, stängde av Vizcarra efter hans beslut att upplösa kongressen, och nominerade istället vicepresident Mercedes Aráoz till ny president. Aráoz tillhör mitten-högerpartiet Peruaner för förändring.
Tusentals slöt upp
Regeringen menar dock att beslutet om att stänga av presidenten inte är giltigt, eftersom kongressen redan var upplöst. Situationen kan komma att behöva lösas i en konstitutionsdomstol.
Efter turbulensen samlades tusentals människor utanför kongressbyggnaden i Lima sent på måndagskvällen till stöd för presidenten och mot kongressen som anses korrupt.
Inne i byggnaden satt oppositionspolitiker kvar och vägrade lämna sina platser.
Om inte ledamöterna lämnar kongressbyggnaden kan polis eller armé sättas in.
Talmannen meddelar att kongressen ska samlas på fredag för att överväga ett förslag om att avskeda president Vizcarra, uppger Reuters.