Collins Khosa var 40 år gammal när han misshandlades svårt med gevärskolvar. Enligt flera vittnen dunkade soldaterna hans huvud mot betong och stål. Och ströp honom. Några timmar senare avled Khosa på grund av det kraftiga våldet mot hans huvud. Han var misstänkt för att ha druckit alkohol på sin egen gård, alltså offentligt, något som är förbjudet i Sydafrika på grund av coronarestriktioner.
Det här skedde i april i Alexandra, ett fattigt område i Johannesburg. För tre veckor sedan kom armén fram till att mannens skador inte hade något med hans bortgång att göra, vilket har rapporterats av afrikanska nyhetskanaler utan att väcka samma uppståndelse som det som hänt i USA den senaste månaden.
Sedan Sydafrika satte hela landet i hård karantän i mars har över 230 000 människor arresterats för brott mot reglerna. Och åtminstone 12 män, inklusive Collins Khosa, har dödats av säkerhetsstyrkor av samma orsak.
FN har larmat om att coronakrisen leder till grova brott mot mänskliga rättigheter. Förutom Sydafrika så ligger Kenya och Nigeria, alla med en lång historia av polisbrutalitet, högt upp på listan med överträdelser.
17-årig flicka sköts ihjäl
I Kenya har polisen dödat minst 15 människor under karantänen. Och sedan Nigeria införde strikta pandemirestriktioner den 30 mars har minst 19 människor dödats utomrättsligt. Den senaste var 17-åriga Tina Ezekwe som sköts den 26 maj – dagen efter att George Floyd dödats i Minneapolis. Enligt BBC träffades hon av en kula när en berusad polisman avfyrade sitt vapen för att skingra en folkmassa i Lagos, landets största stad.
Och i Nkpor, en annan nigeriansk stad, rapporterar Foreign Policy att Chukwuebuka, 20, sköts ihjäl av polisen då han spelade fotboll på gatan.
Den amerikanska Black lives matter-rörelsen har skapat solidaritet och demonstrationer i hela världen. Så även på den afrikanska kontinenten, inklusive i de ovanstående länderna. Ofta uppbackade från politikerhåll med krav på rättvisa. I Nigeria höll regeringen en officiell minnesstund för att protestera mot rasism och övervåld inom USA:s poliskår. Och i Sydafrika har ministern för internationella relationer, Naledi Pandor, sagt att George Floyds död måste leda till mer prat om grundläggande mänskliga rättigheter.
Polisbrutaliteten i de egna länderna försvinner dock snabbt från både politikerna och medborgarnas radar.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.