I måndags drev det ungerska regeringspartiet igenom en ny lag som ger premiärminister Viktor Orbán rätt att styra genom dekret – på obestämd tid. Och i förra helgen såg det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) till att förändra vallagen, på ett vis som helt uppenbart lär gynna dem i det kommande presidentvalet den 10 maj.
Den politiska oppositionen i Polen kräver att presidentvalet i maj bör senareläggas. Pandemin har lett till att stora delar av det polska samhället stängts ner och inga folksamlingar är tillåtna. Men PiS och den sittande presidenten Andrzej Duda, som formellt är oberoende men själv har sin bakgrund i PiS, insisterar på att genomföra valet.
Nattlig session
Vid en nattlig parlamentssession i lördags genomförde PiS inom loppet av bara några timmar en ändring i vallagen, så att deras kärnväljare – medborgare över 60 år, en riskgrupp som skulle hålla sig borta från vallokaler – ska få rösta per korrespondens. Men inga andra.
Kritiker har kallat det för en statskupp.
– Att förändra vallagen på det här sättet, mitt i natten och mitt under en epidemi, det låter väl inte särskilt demokratiskt, säger parlamentsledamoten Maciej Konieczny till Dagens ETC.
Maciej Konieczny tillhör vänsterpartiet Razem och närvarande själv vid parlamentssessionen i fråga. Razem och andra oppositionspartier röstade emot PiS lagändring och en anledning till det är att ändringen bryter mot Polens grundlag. Landets konstitutionsdomstol har tidigare kommit med ett utslag om att det är otillåtet att ändra i vallagen sex månader innan ett val.
– Förbudet mot folksamlingar gör det också omöjligt att bedriva en rättvis valrörelse och att informera väljare. Men den största skälet till att senarelägga valet är förstås att skydda liv och hälsa för miljontals människor, säger Maciej Konieczny.
Använder sig av tv-kanaler
Polska kritiker menar att PiS struntar i både människoliv och demokratiska principer, så länge de kan behålla den politiska makten. Och bakom allt och alla står Jaroslaw Kaczynski, PiS grundare och ordförande. Han saknar regeringsuppdrag men betraktas som Polens egentliga härskare.
Den svenska journalisten Peter Johnsson bor i Warszawa sedan 1980-talet och har bevakat landets politik lika länge. Han förklarar att PiS snabba och fördelaktiga ändring av vallagen bara är en fortsättning på den auktoritära politik som Jaroslaw Kaczynski och regeringen har fört sedan makttillträdet 2015.
– Alla andra presidentkandidater har avbrutit sina valkampanjer på grund av pandemin. Det är bara Andrzej Duda som fortsätter genom att han reser runt i landet som sittande president och dagligen förekommer i den statsägda televisionen, som är regeringens propagandainstrument, säger Peter Johnsson.
Hotar med bojkott
PiS räknar med att Duda kommer vinna valet om det genomförs redan den 10 maj. Skjuts valet upp lär coronapandemin ha förvärrat ekonomin och situationen mycket mer, vilket lär försvåra en valseger. Enligt Peter Johnsson räknar PiS också med ett lågt valdeltagande, därför har de ändrat i vallagen för att kunna få sina coronaisolerade kärnväljare att rösta på regeringen på distans, redan nu i vår.
– Man kan ju inte diskriminera invånarna och välja ut bara en viss grupp, där väljarstödet till PiS är stort. Men detta är den enda orsaken. Vad de gör är ett cyniskt spel, säger Peter Johnsson.
Ett definitivt besked om presidentvalets datum sägs komma omkring påsk. Men det finns risk för att PiS tänker utnyttjar sig av ännu mer auktoritära åtgärder för att få sin vilja igenom.
Oppositionens främsta presidentkandidat, Malgorzata Kidawa-Blonska från liberalkonservativa Medborgarplattformen, har frusit sin kampanj och sagt att hennes parti kommer bojkotta hela valet om PiS försöker genomföra det. Peter Johnsson berättar att flera överborgmästare i de stora städerna, som kontrolleras av oppositionen, även har sagt att de tänker vägra genomföra valet rent organisatoriskt i sina distrikt.
– Regeringen hotar nu att straffa dem för detta, genom att de skulle bli fråntagna sina poster och att regeringen inför undantagstillstånd och så kallade kommissariestyren i städerna.
Regeringen vill flytta fokus
Vänsterparlamentarikern Maciej Konieczny tycker det är rätt att alla utövar motstånd mot regeringens planer, även om han inte är snar med att kritisera den liberala oppositionen för dubbelmoral. Medborgarplattformen kan andra gånger ge stöd åt regeringens ekonomiska politik som slår mot samhällets svaga. Men han understryker också att hela diskussionen om huruvida presidentvalet ska arrangeras enligt utsatt tid bidrar till att förflytta fokus från frågor som just nu är ännu viktigare.
– Exempelvis, hur väl lyckas regeringen hantera coronapandemin? Hur hanterar regeringen de ekonomiska konsekvenserna av pandemin? Inte särskilt väl alls. Vi borde inte över huvud taget debattera valet nu, utan prata om hur vi ska skydda liv och arbeten för det polska folket.