Jana Shostak fick nyligen glasögonen i present av sin partner, och hon tycker de är extra symboliska att bära i dessa tider av val och folkomröstning.
– Jag brukar säga att de är lika surrealistiska som de frågor regeringen tagit fram till folkomröstningen. De är utformade så att man bara kan svara på ett sätt. Vi har fått det precis som i Ungern, säger hon till Dagens ETC.
På söndag den 15 oktober går Polen till parlamentsval, och bland regeringskritikerna menar man att det är ett val om landets hela framtid. Sedan det ärkekonservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa, PiS, kom till makten 2015 har man underminerat Polens demokratiska funktioner och fört en starkt bakåtsträvande politik.
– Jag växte upp i Belarus och kom hit för tolv år sedan. Det finns flera skäl till att jag velat bli politiker. Jag har levt i en diktatur och vill inte behöva lämna även Polen. Och jag har i flera år stöttat nyanlända här och vill jobba proaktivt med integrationsfrågor.
Knappt hälften tänker rösta
Och så är det förstås kvinnofrågorna. Som feminist vänder sig Jana Shostak fullständigt emot regeringens tuffare abortlagstiftning.
I fråga om Polens politiska vägval är varenda väljares röst lika viktig. Men under de senaste veckorna har det fästs mycket uppmärksamhet vid att anmärkningsvärt få polska kvinnor utnyttjar sin rösträtt. Mindre än hälften av alla unga kvinnor ska rösta i valet.
Sedan i slutet av sommaren har det skapats flera partipolitiskt oberoende kampanjer där man uppmanar kvinnor till att trots allt gå till valurnorna den 15 oktober. Ett sätt för att bättre nå fram till kvinnliga väljare är rimligtvis om det finns fler framträdande kvinnor hos den polska oppositionen. Och Jana Shostak är ett exempel på en driven person som dessutom är ganska välkänd, från både vanliga medier och sociala medier.
Hon berättar om sin bakgrund som medialt uppmärksammad belarusisk demokratiaktivist. Om sitt starka engagemang i Polen för att stötta nyanlända oppositionella belarusier, migranter och ukrainare. Hon har etablerat samhällsintroduktionskurser, språkundervisning och översättningshjälp och knutit band till myndigheter och politiker.
Blev plötsligt petad
Inför valet sattes Jana Shostak som kandidat på den största oppositionsalliansen, den liberala Medborgarkoalitionens lista, som knuten till det lilla gröna partiet i Polen. Men i slutet av augusti blev hon plötsligt petad. Det skedde efter att hon i en intervju hade sagt att hon vill se en rätt till abort även efter den tolfte veckan, vilket är en linje inget parti ännu driver i Polen.
– Jag gjort själv abort nyligen. Det var inte lätt för mig att prata om det, men jag fick frågan. Efter det sparkades jag ut från listan av Medborgarplattformen, det största partiet. De sa att politiken inte är en plats för aktivister, men jag följer bara principen att jag säger vad jag tycker. Och jag tycker att kvinnor själva ska få bestämma över sina egna kroppar.
”Noll kvinnliga partiledare”
Efter att hon petats blev hon kontaktad av vänsteralliansen Lewica som har inkluderat henne som oberoende kandidat på sin lista. Hon har plats 11 och måste finansiera en personlig valkampanj. För att ha råd med det har hon sålt sin konst.
Många i Polen tror att liberalernas behandling av Jana Shostak handlar mindre om att hon uttalade sig i en icke partiförankrad fråga, och mer om att hon som en fritänkande kvinna utmanade partiernas sätt att arbeta. Och i partierna är det män som sätter agendan – medan kvinnor saknar ett avgörande inflytande.
– Hur många kvinnliga partiledare har vi i Polen? Noll. När Donald Tusk återvände till Polen för att leda oppositionen så bjöd han in oss unga kvinnliga politiker till ett möte för att lyssna på honom, men inte för att prata med honom eller för att samarbeta.
Går till val på aborträtt
I Warszawa träffar Dagens ETC även författaren och aktivistledaren Klementyna Suchanow. Hon är medgrundare till den stora proteströrelsen Kvinnostrejken som tagit över Polens gator under flera perioder sedan 2016, för att demonstrera mot aborträtts- och kvinnofientlig regeringspolitik.
Klementyna Suchanow betraktar det faktum att aborträtten är en av de viktigaste valfrågorna i Polen som en framgång för hennes rörelse. Det är de som satt frågan på agendan, och på så sätt kan Polens politiska kvinnor anses ha ett stort inflytande. Men det samma gäller inte kvinnliga politiker. Hon ser en slags paranoia även i oppositionens behandling av sina partimedlemmar.
– För första gången går nu både liberalerna och vänstern till val på en aborträttsvänlig politik. De har lovat att liberalisera lagstiftningen om de kommer till makten. Men samtidigt ser vi inte några kvinnliga ledare i några av partierna. Inte ens i Lewica, där man har tre män som ledare, trots att det finns massvis av smarta och intressanta kvinnor i partiet.
Vänstern skickade en kvinna
I måndags medverkade oppositionen i en debatt mot regeringen i public service-tv, vilket var en ganska unik händelse. Sedan flera år har oppositionen bojkottat kanalerna eftersom de är politiskt styrda, och kanalerna i sig har inte velat se några debatter hända.
– Det är unikt, konstaterar Klementyna Suchanow. Även för att vänstern för första gången skickade en kvinna att debattera, Joanna Scheuring-Wielgus, istället för några av sina ledare. Och det är jättebra, men det är ett undantag. Det är därför jag tycker det är en paranoid situation att aborträtten är en av de viktigaste valfrågorna, men samtidigt ser vi knappt några kvinnliga politiker.