Ingreppet tillåts idag endast när graviditeten uppstått genom våldtäkt, när det föreligger hot mot kvinnans hälsa, samt när fostret bedöms vara allvarligt skadat. Förslaget går ut på att ta bort den sistnämnda möjligheten till abort.
Det andra förslaget, ”Stoppa pedofili-lagen”, handlar om att förbjuda all sexualundervisning för polska barn och ungdomar. De som bryter mot förbudet kan straffas med upp till fem år i fängelse. Såväl lärare som vårdpersonal, journalister och civilsamhällesorganisationer som informerar om hälsa och rättigheter har oroats över hur de kan drabbas.
Kommitté ska utreda
Debatten i parlamentet ledde dock inte omedelbart till omröstning, som regeringspartiet ville, utan till att lagförslagen skickas vidare till en parlamentarisk kommitté.
– Polen, som har en av EU:s mest restriktiva abortlagar, söker att ytterligare inskränka kvinnors reproduktiva rättigheter. Det var lugnande att se att parlamentet beslutat att skicka förslagen till vidare utredning, vilket innebär att röstningen har skjutits på framtiden, säger Lydia Gall-Volni, Östeuropautredare vid Human rights watch, till Dagens ETC.
Human rights watch och ett flertal andra internationella människo- och kvinnorättsorganisationer, liksom en grupp människorättsexperter vid FN, har tidigare uppmanat Polen att inte ytterligare beskära kvinnors möjligheter att göra abort.
Båda lagförslagen har ursprungligen uppstått som medborgarinitiativ från ärkekonservativa, katolska organisationer som är emot abort och hbtq-rättigheter. Sådana initiativ kräver minst 100 000 namnunderskrifter för att kunna tas upp i parlamentet. Väl där har PiS lyft dem som lagförslag, i mars 2018 och i oktober i fjol.
Möttes av protester
PiS försökte redan 2016 inskränka möjligheterna till abort, men drog tillbaka försöket efter att tiotusentals polska kvinnor gav sig ut på gatorna i stora protester mot regeringen. Sedan dess har polska kvinnorättsorganisationer fortsatt mobilisera mot regeringens abortpolitik. Därför har det väckt extra mycket kritik att PiS valde att lyfta lagförslagen till omröstning just nu.
– Det är så talande att PiS väljer att lämna in lagförslagen i den tid då Polen förbjudit demonstrationer på grund av smittspridningsrisken. Man försöker därigenom dra nytta av pandemin för att driva igenom lagar som begränsar folks rättigheter, säger Lydia Gall-Volni.
Mobiliserar för valet
Som Dagens ETC berättat tidigare har reaktionära, auktoritära makthavare i flera länder försökt utnyttja coronakrisen för att flytta fram sina egna positioner. Så också i Polen, där regeringen även har drivit igenom kuppliknande ändringar av vallagen för att kunna genomföra presidentvalet i maj, trots att pandemirestriktionerna har stoppat alla valkampanjer.
Urszula Nowakowska som leder Centret för kvinnorätt, en av de äldsta kvinnorättsorganisationerna i Polen, säger till Dagens ETC att hon tror att PiS framför allt velat försöka säkra sin valseger i maj, genom att lyfta de båda kritiserade valförslagen.
– Å ena sidan fanns det en juridisk deadline som innebar att de här båda medborgarinitiativen löpte ut i mitten av maj. Så de behövde lyfta lagförslagen innan det. Men PiS har också velat mobilisera folk som stödjer dem, inklusive den katolska kyrkan, eftersom de behöver stödet i det kommande valet, säger Urszula Nowakowska.
Kampanjer för att stoppa
Polska kvinnorättsorganisationer har ändå protesterat med tillgängliga medel mot lagförslagen, genom att de kört runt med bilkonvojer, spridit klistermärken, skickat brev till parlamentsledamöter och kampanjat i sociala medier. Urszula Nowakowskas organisation har också deltagit i protestarbetet. Men även om de kritiserade lagförslagen för tillfället har skjutits på framtiden så ser hon att hoten ännu är högst påtagliga.
– Representanter för antiabortinitiativet deltog själva i debatten i parlamentet och svor att fortsätta störa och protestera utan hejd om lagen inte röstades igenom. Antiabortrörelsen är väldigt stark i Polen. De är väldigt inflytelserika i regeringen också, säger Urszula Nowakowska.
Efter att Centret för kvinnorätt hade deltagit i de första protesterna mot regeringens abortpolitik för några år sedan, blev deras huvudkontor i Warszawa också utsatt för en uppmärksammad polisräd på hösten 2017. Datorer och mappar beslagtogs, medarbetare skrämdes. Efter det bestraffades organisationen ytterligare genom att man miste alla finansiella bidrag från ministeriet för familjefrågor.
Kräver fokus på hälsa
Urszula Nowakowska säger att regeringen fått omfattande kritik från polacker som tycker att makthavarna enbart bör fokusera på folks hälsa och välstånd under rådande pandemi. Man bör hjälpa kvinnor i utsatthet, inte utöka deras utsatthet genom att försvåra abort.
– En av de viktigaste frågorna nu är att kvinnor i Polen blir utsatta för ännu mer våld i hemmet av sina partners. Vi har börjat med en namninsamling för att uppmana regeringen att ge mer resurser till organisationer som oss, som arbetar med sådana här problembilder. Vi har fått ett stort stöd redan från civilsamhället och även från flera företag. Men från regeringen är det än så länge helt tyst.